Η νέα συνάντηση με την ΕΥΔΑΠ για τον βιολογικό καθαρισμό και οι απαντήσεις στα περί αναθέσεων για το νερό

Συνεχείς εξελίξεις με φόντο τον βιολογικό και το νερό στην Τήνο

Δύο "καυτά" ζητήματα έχει να διαχειριστεί η Τήνος τους τελευταίους μήνες και φαίνεται ότι καταβάλλονται έντονες προσπάθειες από τη νυν διοίκηση του Δήμου, προκειμένου να δρομολογηθεί η επίλυση τους.

Το ένα σημαντικό πρόβλημα, για το οποίο αγωνίζεται η Δημοτική Αρχή, από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε, αφορά στον βιολογικό καθαρισμό του νησιού και στον τρόπο με τον οποίο, θα λειτουργήσει και πάλι ορθολογικά, χωρίς τα γνωστά προβλήματα που είχαν προκληθεί με την έντονη δυσοσμία. Την ίδια στιγμή, ένα ακόμη εξαιρετικής σημασίας θέμα είναι αυτό της διαχείρισης του νερού, καθώς τα περισσότερα κυκλαδονήσια, όπως και η Τήνος, αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, με την ορθολογική χρήση του, να κρίνεται επιβεβλημένη.

Νέα συνάντηση με ΕΥΔΑΠ για τον βιολογικό

Τη δρομολόγηση λύσεων για το πρόβλημα του βιολογικού είχε ως στόχο μία ακόμη συνάντηση που είχε, τις τελευταίες ημέρες, στην Αθήνα ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς με στελέχη της ΕΥΔΑΠ. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης, ήταν και πάλι το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Τήνου, στην περιοχή «Κόκκινα – Μαρμαργιές», το οποίο ταλαιπωρεί τους κατοίκους στην περιοχή γύρω από τον Βιολογικό και πώς μπορεί η ΕΥΔΑΠ Α.Ε., με την άρτια τεχνογνωσία που διαθέτει, να συνδράμει στην οριστική επίλυσή του.

Η συζήτηση του δημάρχου με τα υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., επικεντρώθηκε στο πως θα μπορέσει από εδώ και πέρα ο βιολογικός να αποδίδει αυτό που πρέπει και να μην παρουσιάζονται τα προβλήματα των οσμών που σιγά - σιγά άρχισαν να εμφανίζονται και πάλι μετά την προσωρινή λύση που είχε δοθεί. Στη συζήτηση, τονίστηκε, ότι, "μετά από πολύμηνη προσπάθεια και κατόπιν πολλών επισκέψεων στο νησί εξειδικευμένων συνεργείων της ΕΥΔΑΠ φαίνεται πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην οριστική λύση του προβλήματος του βιολογικού".

Τα συμπεράσματα από τη συνάντηση εργασίας

Στη συνάντηση εργασίας που είχε ο δήμαρχος Τήνου με τον γενικό διευθυντή Αποχέτευσης, Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκη, παρουσία του γενικού διευθυντή ΕΥΔΑΠ Νήσων, Πέτρο Ματζούκη και τον διευθυντή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου, Αθανάσιο Μαραγκό και τον προϊστάμενο ΕΥΔ Επιχειρησιακών προγραμμάτων ΥΜΕΠΕΡΑΑ, Νικόλαο Μαμαλούγκα, καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα προς οριστική λύση του προβλήματος και η δυνατότητα χρηματοδότησης τους.

Στο προσεχές διάστημα ο Δήμος Τήνου, θα μπορεί να ανακοινώσει, την τελική πρόταση της εταιρίας με την οποία θα δρομολογείται οριστική λύση στο ζήτημα. Στην ανακοίνωσή του, ο Δήμος, τονίζει, ότι, "θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους δημότες μας για μια ακόμη φορά, πως από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους και καθημερινά, τόσο ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ύδρευσης – Αποχέτευσης, Γιάννης Ζαλώνης, αλλά και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Περιβάλλοντος, Ιγνάτιος Δασύρας, μεθοδικά και συστηματικά εξετάζουν την καλύτερη δυνατή λύση για το πρόβλημα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να γνωρίζουν οι δημότες μας – και τούτο τεκμαίρεται – πως ακόμα και πριν αναλάβει επίσημα καθήκοντα, ο δήμαρχος με μεγάλη αγωνία ασχολήθηκε υπεύθυνα με το ζήτημα με συναντήσεις επί συναντήσεων τόσο επιτόπια στο νησί όσο και στην πρωτεύουσα, καθώς όσες φορές επισκέφθηκε την πρωτεύουσα, σε κανένα ταξίδι δεν έλειψε συνάντηση ή ραντεβού που να αφορά την εξέταση του ζητήματος του βιολογικού".

Το κρίσιμο ζήτημα του νερού και απαντήσεις για τις αναθέσεις

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, είχε αναφερθεί και στο κρίσιμο ζήτημα του νερού και στα υπονοούμενα για τις αναθέσεις. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει, πως, "στη διάθεση όσων προσπαθούν να θυσιάσουν τα πάντα στον βωμό μιας απεγνωσμένης προσπάθειας περί αναθέσεων, ενός ρόλου και ολίγων λεπτών δημοσιότητας θα ήθελα να επισημάνω τα εξής, ότι, η οικονομική διαχείριση του Δήμου μας, από 1/1/2024 και όσο θα κρατάμε τα ηνία θα είναι διάφανη και κρυστάλλινη. Το γραφείο του δημάρχου και των αντιδημάρχων καθώς και των υπηρεσιών είναι στη διάθεση όποιων πραγματικά ενδιαφέρονται να ενημερωθούν. Έχουμε στοχεύσει στην ανάπτυξη του νησιού μας, γι’ αυτό και οι δημότες μας εμπιστεύτηκαν καθώς και στην επίλυση ειδικά των χρόνιων ζητημάτων και όσοι αναφέρονται σε «ομηρία του τηνιακού λαού σε ανεπίλυτα ζητήματα» είναι ακριβώς αυτοί που βάζουν προσχώματα στην προσπάθειά μας να σπάσουμε τα δεσμά".

"Θα έμεναν χωρίς νερό ντόπιοι και τουρίστες"

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις αντιδράσεις, σε ότι αφορά στις φορητές μονάδες παραγωγής νερού, λέγοντας, ότι, "το οξύμωρο είναι ότι ενώ αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της προμήθειας φορητών μονάδων όσο δεν υπάρχει μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος φωνασκούν παρότι ο στόχος επετεύχθη, έστω και προσωρινά. Γιατί οι ανάγκες για νερό όσο προχωράμε προς την κορύφωση της τουριστικής περιόδου αυξάνονται και ήταν αυτός ακριβώς ο λόγος που με γοργά βήματα και έχοντας την σύμφωνη γνώμη και της τεχνικής υπηρεσίας προχωρήσαμε άμεσα στην υλοποίηση του έργου. Σε διαφορετική περίπτωση θα έμεναν χωρίς νερό ντόπιοι και τουρίστες, θα είχαμε οικονομική ζημία και δυσφήμηση του τόπου μας. Ξέρουμε το πρόβλημα, δεν είναι τυχαίο ότι είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και σύντομα το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί άπαξ και διά παντός, με σχέδιο που έχουμε εκπονήσει και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά χωρίς υποδείξεις από πρόσωπα που το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι να βάζουν εμπόδια, για την ικανοποίηση προσωπικών τους στόχων. Στο επίκεντρο του προγράμματός μας είναι ο άνθρωπος και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και ήδη από τους πρώτες μήνες διοίκησης τα αποτελέσματα είναι ορατά. Και ένας από τους στόχους μας είναι η απρόσκοπτη παροχή νερού που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες όλων των δημοτών και των επισκεπτών".