Η παρατεταμένη λειψυδρία και οι συνέπειες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, οδήγησαν τον Δήμο να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα

"Σήμα κινδύνου" για τη χρήση νερού στη Σέριφο

Η έλλειψη νερού στα νησιά των Κυκλάδων, αποτελεί πλέον το αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερο πρόβλημα. Έτσι και στη Σέριφο το φαινόμενο της λειψυδρίας, ήρθε να επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε το νησί.

Γι' αυτό ο Δήμος Σερίφου, αναγκάστηκε να βγάλει μία ανακοίνωση για έκτακτα μέτρα, τα οποία θα διαρκέσουν αρχικά μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

"Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους καταναλωτές ότι, βρισκόμενοι ήδη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας και εν συνεχεία, λόγω των συνεπειών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 29 Ιουνίου 2024, τα υδάτινα αποθέματα του νησιού βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, υπάρχουν ήδη περιοχές του νησιού, όπου η υδροδότηση έχει διακοπεί πλήρως λόγω της καταστροφής του δημοτικού δικτύου ύδρευσης από την πυρκαγιά (Καλό Αμπέλι, Αλωνάκι, Αλώνα, Βαγιά) και άλλες που υδροδοτούνται μερικώς είτε λόγω χαμηλής τροφοδοσίας των πηγών (Γαλανή, Πλατύς Γυαλός, Άγιος Ιωάννης, Ψιλή Άμμος, Λιά, Άγιος Σώστης, Κονταλάς, Γάνεμα), είτε λόγω της καταστροφής τον δικτύου από την πυρκαγιά (Ράμμος, Καράβι, Λειβαδάκια).

Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών, όσο και για την τροφοδοσία των ανωτέρω περιοχών με μεταφορά ύδατος, όμως δυστυχώς η ημερήσια παραγωγή δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων ταν ανωτέρω αναγκών, με συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος και άλλες περιοχές της επικράτειας τον νησιού να μην μπορούν να υδροδοτούνται συνεχώς στο εγγύς μέλλον.

Τα απαραίτητα μέτρα και οι κυρώσεις

Κατά συνέπεια, ο Δήμος ανακοινώνει, ότι:

Α) Υπενθυμίζουμε ότι, βάσει του κανονισμού ύδρευσης - αποχέτευσης του Δήμου Σερίφου απαγορεύεται ρητά: α) η χρήση νερού για πλήρωση πισίνων με νερό τον δικτύου. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους l000 ευρώ, όπως έχει καθορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του και β) η χρήση νερού τον δικτύου ύδρευσης για καθάρισμα βεραντών, για καθάρισμα πεζοδρομίων και δρόμων με λάστιχο, για πλύσιμο αυτοκινήτων με λάστιχο, για πότισμα κήπων και αγροτικών καλλιεργειών σε κτήματα χωρίς οίκημα. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται πρόσημο ύψους 500 ευρώ, όπως έχει καθορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του.

Β) Συνιστούμε την ορθή και λελογισμένη χρήση τον νερού από όλους. Εξετάζεται το ενδεχόμενο προγραμματισμένων διακοπών υδροδότησης σε όλη την επικράτεια τον νησιού το προσεχές διάστημα, εφόσον κριθεί ότι το μέτρο αυτό, αν και μη επιθυμητό, θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων. Ευχαριστούμε για την κατανόηση και ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία. Τώρα, όσο ποτέ χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας για να ανταπεξέλθουμε, τόσο στις συνέπειες της ανομβρίας, όσο και της καταστροφικής πυρκαγιάς, που έπληξαν το νησί μας".