Στη Βουλή εξέχουσες προσωπικότητες των επιστημών της Διασποράς με πρωτοβουλία Φόρτωμα

  • Σήμερα - 17:14

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Φίλιππου Φόρτωμα, υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς έλαβε χώρα μία εξαιρετικά σημαντική συνεδρίαση για την παγκόσμια δυναμική του απόδημου ελληνισμού στο πεδίο της έρευνας και καινοτομίας με θέμα «Ο ρόλος του απόδημου ελληνισμού στην ανάπτυξη της ελληνικής έρευνας και καινοτομίας».

Την Επιτροπή ενημέρωσανο κ. Χρήστος Ταραντίλης, Εταίρος και Επικεφαλής της Κεντρικής Κυβέρνησης και του Δημοσίου Τομέα στην Ernst and Young (EY) Ελλάδος, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, η κα Αγνή Ορφανουδάκη, Αν. Καθηγήτρια Διοίκησης Λειτουργιών και Τεχνολογίας στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ακαδημαϊκή Υπότροφος του Κολλεγίου Έξετερ και Υπότροφος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Χάρβαρντ και ο κ. Νίκος Τριχάκης, J.C. Penney Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Διοίκησης του MIT.

Οι συμμετέχοντες μίλησαν για την δυναμική των απόδημων Ελλήνων επιστημόνων στο πεδίο της ερευνάς, της καινοτομίας και της τεχνολογίας και επεσήμαναν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προκειμένου η δυναμική αυτή να μπορέσει να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικό όφελος για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Μετά την συνεδρίαση, ο κ. Φόρτωμας δήλωσε: «Η φιλοξενία σημαντικών προσωπικοτήτων της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Επιτροπή μας είναι πάντα χαρά και τιμή μας, αλλά κυρίως είναι χρέος μας το να δίνουμε σε τέτοιες φωνές βήμα και μάλιστα βήμα κοινοβουλευτικό. Είναι η δεύτερη φορά που η Επιτροπή μας εστίασε στον πλούτο της χώρας μας που βρίσκεται στο επιστήμονες της, που διαπρέπουν ανά τον κόσμο. Το ερώτημα και το στοίχημα για την χώρα μας είναι να μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει τις δυνάμεις αυτές σε όφελος του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, αναστρέφοντας τις αρνητικές συνέπειες του braindrainπου έχει πλήξει πολλαπλά την χώρα μας, οικονομικά και ακαδημαϊκά.».