Εγκρίθηκε η σύσταση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων που θα ενισχύσει την ενεργή συμμετοχή των νέων στα κοινά

"Δυναμώνει" η φωνή των νέων στην Κέα

Οι νέοι αποκτούν φωνή και γίνονται μέρος των αποφάσεων στην Κέα, καθώς με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η σύσταση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων. Το πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθεί η ενεργή συμμετοχή των νέων της Κέας στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων βάσει των ενδιαφερόντων τους, ανέφερε στην ομιλία του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Συμεών Μορφωνιός.

Ρ. Βελισσαροπούλου: "Ο τόπος μας ανήκει στους νέους του νησιού"

Η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη" γι' αυτή τη πολύ σημαντική πρωτοβουλία, απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις, που αφορούν στους νέους του νησιού και πως θα λειτουργήσει γι' αυτούς, ο νέος αυτός θεσμός, το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων.

Πόσο σημαντικό είναι να δίνεται η δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να εκφραστούν και να μιλήσουν για τα προβλήματα τους;

"Ο τόπος μας ανήκει στους νεαρούς στις νεαρές κάτοικους του νησιού για αυτό η γνώμη τους είναι απολύτως απαραίτητη. Θεωρώ ότι η ενασχόληση τους με τα "κοινά" μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει γιατί αφενός θα υπάρξει εισροή νέων φρέσκων ιδεών και αφετέρου θα δώσουμε τη δυνατότητα στα νέα παιδιά να οραματιστούν τον τόπο που επιθυμούν να ζήσουν. Βοηθάμε τα παιδιά να γίνουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες που θα νοιαστούν περισσότερο για την καθαριότητα , την καθημερινότητα του τόπου μας".

Πως άρχισε αυτή η πρωτοβουλία από τον Δήμο Κέας και αν θεωρείτε ότι αυτή η ιδέα θα πρέπει να βρει κι άλλους με μιμητές, σε άλλους Δήμους ανά την Ελλάδα;

"Η ιδέα αυτή ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο όταν μοιραστήκαμε με άλλους Δήμους τις καλές πρακτικές μας και στη βράβευση Δήμων στο Ζάππειο, η Κέα είχε βραβευτεί για το σύστημα τηλεμετρίας και ο Δήμος Τρικκαίων βραβεύτηκε για το Συμβούλιο Νέων".

Σαν δήμαρχος έχετε δείξει ότι στέκεστε δίπλα στη νεολαία. Περιγράψτε μας κάποια κίνητρα για νέους ανθρώπους που θα μπορούσαν να τους κρατήσουν ως μόνιμους κατοίκους στην Κέα.

"Το μεγάλο στοίχημα για τη δική μας κοινωνία είναι τα νέα παιδιά που φεύγουν από το νησί να επιστρέφουν έχοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τις σπουδές τους στη φαρέτρα τους και να ασκήσουν στην Κέα την όποια δραστηριότητα αυτά επιλέγουν ανοίγοντας νέες προοπτικές και ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα".

Θα υπάρχουν αποφάσεις που θα παίρνει αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων και αν ναι, αυτές θα μπορούν να μεταφέρονται στο Δημοτικό Συμβούλιο;

"Το Συμβούλιο Νέων εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που αυτό αποφασίζει με τρόπο ανεξάρτητο και αυτόβουλο".

Τι είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων και ποιοι οι στόχοι του;

"Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, είναι δομή ενεργητικής συμμετοχής νέων που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε θέματα που τους αφορούν αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Επιτρέπει στους νέους να γίνουν ενεργοί πολίτες. Να σχεδιάσουν δράσεις σε τομείς της απασχόλησης, του πολιτισμού, της πληροφόρησης και του ελεύθερου χρόνου. Συμβάλει στην ανάπτυξη αξιών όπως η αλληλεγγύη και η ανεκτικότητα. Ενθαρρύνει την πρωτοβουλία και καλλιεργεί την υπευθυνότητα σε όσους συμμετέχουν. Αποτελεί τον συμμετοχικό φορέα, ο οποίος εξασφαλίζει στους νέους ηλικίας από 15 έως 30 ετών του Δήμου, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις ,τη δραστηριοποίησή τους στα τοπικά κοινά".

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων στοχεύει:

• Στην ενεργό συμμετοχή των νέων στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων του Δήμου μας.

• Στην εξοικείωση των νέων με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.

• Στη συμβολή τους για τη διαμόρφωση τοπικού στρατηγικού σχεδίου για τη νέα γενιά.

• Στην ικανοποίηση της ανάγκης για μια κοινωνία αλληλεγγύης και συνοχής μεταξύ των γενεών, καθώς και εντός αυτών.

• Στην οργάνωση και υποστήριξη δράσεων που αφορούν σημαντικούς τομείς της κοινωνικής ζωής της Κέας.

Πως θα λειτουργήσει το ΔΣ Νέων

Αρχικά θα δημιουργηθεί το «Μητρώο Νέων Πολιτών», που θα αποτελεί και τη Γενική Συνέλευση των νέων. Μετά την 1η Συνεδρίαση, στην οποία θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία, 15 από αυτούς θα αποτελέσουν τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων. Για την τήρηση του Μητρώου θα τηρηθούν οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προεδρείου του, υποχρεωτικά μία φορά το μήνα, έχοντας ως αντικείμενο ζητήματα σχετικά με τους σκοπούς λειτουργίας του, θέματα που εξυπηρετούν τον τοπικό σχεδιασμό για τη νεολαία και τις προτεραιότητες του Δήμου Κέας, καθώς και γενικότερα θέματα νεολαίας και άλλα θέματα, που εισάγονται προς συζήτηση από τους Δημοτικούς Συμβούλους του.

Αρμοδιότητες προεδρείου

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, φροντίζει ώστε, πριν από τη συνεδρίαση, να βρίσκονται στην διάθεση όλων των νέων δημοτικών συμβούλων, οι φάκελοι επί των θεμάτων που θα συζητηθούν, προεδρεύει των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, κηρύσσει την έναρξη και λήξη της συνεδρίασης, διευθύνει τη συζήτηση και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση της τάξης και την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης και τέλος, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους πολίτες για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, όταν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις, αναφορές ή προτάσεις τους.

Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων συνεπικουρεί τον πρόεδρο και τον αναπληρώνει στις περιπτώσεις που κωλύεται να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Στην περίπτωση απουσίας ή κωλύματος και του αντιπροέδρου, η συνεδρίαση μετατίθεται. Ο γενικός γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων, τα προωθεί στα μέλη και αναλαμβάνει την προετοιμασία των συνεδριάσεων, ενώ παράλληλα έχει την επιμέλεια της καταχώρησης των αποφάσεων. Ο αναπληρωτής γραμματέας και γραμματέας του Προεδρείου συνεπικουρεί τον πρόεδρο συγκαλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων σε συνεδρίαση μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο με γραπτή πρόσκληση και καταρτίζει την ημερήσια διάταξη ενώ αναπληρώνει τον γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου στις περιπτώσεις που κωλύεται να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Πως μπορεί κάποιος νέος να συμμετάσχει

Η ανακοίνωση του Δήμου Κέας, αναφέρει,: "Θέλουμε να ακούσουμε την άποψη σου! Δήλωσε συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Κέας! Αν είσαι νέος ή νέα, 15 – 30 ετών, κάνε την αίτησή σου από 4 έως 24/7/2024, συμπληρώνοντας την αίτηση συμμετοχής που θα βρείς ΕΔΩ και διεκδίκησε μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Κέας. Πληροφορίες και διευκρινίσεις: 22883 60005 / info@kea.gr.".