Κίνημα "Σώστε τις παραλίες της Νάξου": Ενημέρωση των οδηγών στο Αλυκό

  • Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024 - 09:05

Καλοκαίρι και τo Kίνημα “Σώστε τις Παραλίες της Νάξου” εντείνει τις δράσεις του με τους πολίτες να ασχολούνται με τις παραλείψεις της πολιτείας.
Χθες Κυριακή 7 Ιουλίου οι πολίτες πραγματοποίησαν δράση στο κεδρόδασος του Αλυκού. Περίπου 30 άτομα από τις 9 ως τις 12 το πρωί και ενημέρωσαν περίπου 100 οδηγούς αυτοκινήτων και γουρούνων στην είσοδο του Αλυκού.
Ενημέρωση επισκεπτών Η σύντομη ενημέρωση των οδηγών και συνεπιβατών στράφηκε γύρω από τα εξής θέματα:
1. Οικολογική σημασία του Αλυκού

Το Αλυκό είναι οικότοπος εξαιρετικής σημασίας με απειλούμενο κεδροδάσος και απάτητες παραλίες.
2. Καταπατήσεις και καταστροφή του στο παρελθόν

Καταπατήθηκε πριν δεκαετίες και από τότε υπάρχουν παράνομα χτίσματα και ένας εργοταξιακός ασφαλτοστρωμένος δρόμος γι αυτά. Αργότερα διανοίχθηκαν και άλλοι παράνομοι χωματόδρομοι και ξέφωτα, πληγώνοντας το δάσος και τ ις αμμουδιές ανεπανόρθωτα.

Προστέθηκαν κάδοι και χημικές τουαλέτες.

3. Νομικό καθεστώς της περιοχής

Το Αλυκό έχει επέλθει τελεσίδικα στο Ελληνικό Δημόσιο μετά από δικαστική διαμάχη δεκαετιών με τους καταπατητές. Οι παράνομα διανοιγμένοι δρόμοι, παραμένουν παράνομοι όπως και τα υπο κατεδάφιση κτίρια των καταπατητών. Στην είσοδο του Αλυκού, στη διασταύρωση προς Πυργάκι τελειώνει ο κοινοτικός δρόμος. Το σημείο είναι εμφανές από θάλασσα διαφημιστικών πινακίδων που έχουν

πακτωθεί ή καρφωθεί στη βλάστηση και με δεύτερη ματιά από απομεινάρια πέτρινου φράχτη, και στις δυο άκρες του δρόμου. 
4. Ευθύνη των οδηγών για την προστασία του δάσους και των παραλιών
Κύρια απειλή της περιοχής αυτή τη στιγμή είναι η ανεξέλεγκτη στάθμευση αυτοκινήτων, γουρούνων, μοτοσυκλετών και αυτοκινούμενων μέσα στο δάσος και πάνω στην παραλία. Οι πολίτες παρακάλεσαν τους οδηγούς να μη βγαίνουν από την άσφαλτο, αν επιλέξουν να σταθμεύσουν στο Αλυκό.
Καθαρισμός και επανατοποθέτηση πινακίδας Εκτός της ενημέρωσης των οδηγών οι ενεργοί πολίτες πραγματοποίησαν καθαρισμό στο σημείο της διασταύρωσης και επανατοποθέτησαν μια αλλοιωμένη από τον ήλιο πινακίδα του Υπουργείου «Γεωργίας», με την επιγραφή “σώστε το δάσος” την οποία βρήκαν πεταμένη πάνω στη βλάστηση.
Οι τακτικές συνελεύσεις των πολιτών συνεχίζονται. 14 Ιουλίου 7μμ θα βρεθούν στη Χώρα στο θεατράκι στο επιτόπιο μουσείο μπροστά στη Μητρόπολη, για να προτείνουν, αποφασίσουν και συντονίσουν τις επόμενες δράσεις.