Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) συναντήθηκε με εκπροσώπους του Δήμου Θήρας

Στόχος ο βιώσιμος τουρισμός κρουαζιέρας στη Σαντορίνη

Η συνεργασία για βιώσιμο τουρισμό κρουαζιέρας βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Σαντορίνη. Συγκεκριμένα, τη σημασία του διαλόγου για υπεύθυνο τουρισμό, ανέδειξε η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), η ηγετική φωνή της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, που εκπροσωπεί το 95% του κλάδου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Σαντορίνη, την Πέμπτη 4 Ιουλίου.

Εκπροσωπώντας την CLIA, η διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου, Μαρία Δεληγιάννη και ο αντιπρόεδρος Λιμένων και Προορισμών, Νίκος Μερτζανίδης, επισκέφτηκαν, ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά του Αιγαίου και συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Θήρας, Νικόλαο Ζώρζο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Γεώργιο Νομικό, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεωργία Νομικού, και τον ειδικό σύμβουλο του δημάρχου, Αναστάσιο Κονιδάρη.

Τι συμφωνήθηκε στη συνάντηση

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της CLIA και ο δήμαρχος της Σαντορίνης συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για το βιώσιμο μέλλον του τουρισμού κρουαζιέρας στο νησί. Η CLIA αναγνώρισε ότι η διαχείριση του τουρισμού κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αποτελεί προτεραιότητα για τον κλάδο στην Ελλάδα, όπως περιγράφεται και στο Σχέδιο Δράσης της CLIA για την Ελλάδα, που παρουσιάστηκε πέρσι.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, διάφορα άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανάπτυξης πρόσθετων διεπαφών στο νησί, καθώς και τρόπων βελτίωσης της λειτουργίας των κρουαζιερόπλοιων στη Σαντορίνη.

Α. Κονιδάρης: "Η Δημοτική Αρχή και οι εκπρόσωποι των εταιρειών κρουαζιέρας βρίσκονται σε κοινή γραμμή"

Ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου, Αναστάσιος Κονιδάρης, που βρέθηκε στη συνάντηση, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τα συμπεράσματα που αποκόμισε από αυτή τη σημαντική συνάντηση. Συγκεκριμένα, ανέφερε, πως, "η Δημοτική Αρχή και οι εκπρόσωποι των εταιρειών κρουαζιέρας βρίσκονται σε κοινή γραμμή όσον αφορά την διαχείριση της κρουαζιέρας στην Σαντορίνη. Αυτό θα επιτευχθεί με την πλήρη λειτουργία του Berth Allocation System, ενός ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης της κρουαζιέρας που είχε αναπτύξει από το 2018 η Σαντορίνη και το οποίο δυστυχώς ατόνησε τα τελευταία χρόνια και ο σκοπός του ήταν η κατανομή των αφίξεων/αναχωρήσεων των κρουαζιερόπλοιων μέσα στην ημέρα και την εβδομάδα. Στόχος δεν είναι άλλος από την ασφάλεια, την θετική εμπειρία για τον προορισμό και την ελαχιστοποίηση της συμφόρησης που προκαλούν οι τουριστικές ροές".

Τα πρώτα συμπεράσματα από τους συμμετέχοντες

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος, δήλωσε, ότι "χαιρόμαστε που ο Δήμος Θήρας συζήτησε και συμφώνησε με την CLIA τις λύσεις για τη βιώσιμη λειτουργία του κλάδου της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη, με γνώμονα την προστασία της μοναδικότητας του τόπου μας και την εμπειρία του επιβάτη".

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της CLIA, Μαρία Δεληγιάννη τόνισε, πως, "η Σαντορίνη είναι ένας ιδιαίτερος και εξαιρετικά δημοφιλής τόπος, και συμμεριζόμαστε την άποψη που εξέφρασε πρόσφατα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης του τουρισμού στο νησί. Ο Δήμαρχος κ. Νικόλαος Ζώρζος ήταν ξεκάθαρος μαζί μας από την αρχή της φετινής σεζόν, σχετικά με την πρόθεσή του να εφαρμόσει αυστηρά το υπάρχον ημερήσιο ανώτατο όριο των 8.000 επισκεπτών κρουαζιέρας, με βάση το 75% της πληρότητας των κρουαζιερόπλοιων, και υποστηρίζουμε αυτή τη θέση, αναγνωρίζοντας τις ιδιομορφίες της Σαντορίνης. Παρότι πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των τουριστικών ροών στο νησί, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε οι πρώτοι που συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Θήρας για το βιώσιμο μέλλον του τόπου".

Στη συνάντηση, η CLIA επιβεβαίωσε ότι από την αρχική εισαγωγή του ημερήσιου ανώτατου ορίου των 8.000 επισκεπτών κρουαζιέρας, το 2018, οι εταιρείες κρουαζιέρας παρέμειναν σταθερά προσηλωμένες στην εφαρμογή των κανόνων όπως ορίζονται από τις τοπικές αρχές. Η κα Δεληγιάννη δήλωσε σχετικά, ότι, "όπως και στη Μύκονο, έτσι και στη Σαντορίνη έχουμε στηρίξει τις τοπικές προσπάθειες για την εφαρμογή ενός συστήματος κρατήσεων θέσεων ελλιμενισμού (berth management system), που θα πλαισιώνεται από μια διαφανή πολιτική ελλιμενισμού, με σαφείς κανόνες και κριτήρια. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για αποτελεσματική διαχείριση και διάχυση των αφίξεων και αναχωρήσεων κρουαζιερόπλοιων σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση".

Η δέσμευση της CLIA για τη Σαντορίνη

Η δέσμευση της CLIA στους στόχους που αφορούν τη Σαντορίνη αποτελεί μέρος του Σχεδίου Δράσης του κλάδου της κρουαζιέρας για την Ελλάδα, που παρουσιάστηκε πέρσι και στοχεύει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες από την κρουαζιέρα, προσφέροντας παράλληλα στους επιβάτες μια εμπειρία που ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες όσων επισκέπτονται την Ελλάδα.

Παρότι η ανάπτυξη του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία, το Σχέδιο της CLIA αναγνωρίζει ότι αυτή η ανάπτυξη μπορεί να απαιτεί νέους τρόπους συνεργασίας, όπως προσαρμογές στα δρομολόγια ή στη λειτουργία των λιμανιών, καθώς και στενότερη συνεργασία για τη βελτίωση των πρακτικών τουριστικής διαχείρισης στους προορισμούς. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν την υιοθέτηση συστημάτων διαχείρισης θέσεων ελλιμενισμού σε τοπικό επίπεδο για τον καλύτερο σχεδιασμό των αφίξεων και αναχωρήσεων κρουαζιερόπλοιων, την ανάπτυξη λιμενικών υποδομών και θέσεων ελλιμενισμού για καλύτερο σχεδιασμό δρομολογίων, καθώς και το άνοιγμα νέων προορισμών.

Σχετικά με τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA)

H CLIA συνιστά τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εμπορική ένωση πλοιοκτητών κρουαζιερόπλοιων, παρέχοντας μια ενιαία φωνή και έναν κορυφαίο θεσμικό φορέα για την παγκόσμια κοινότητα της κρουαζιέρας. Απαριθμεί 55 μέλη- εταιρείες κρουαζιέρας, που διαθέτουν 304 κρουαζιερόπλοια και αντιπροσωπεύουν το 95% του τομέα της κρουαζιέρας. Εκ μέρους των μελών και των συνεργατών του, ο Οργανισμός υποστηρίζει πολιτικές και πρακτικές που προωθούν ένα ασφαλές, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον κρουαζιερόπλοιων και θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες για εκατομμύρια ταξιδιώτες που κάνουν κρουαζιέρες ετησίως. Φέτος προβλέπεται ότι θα πραγματοποιήσουν κρουαζιέρα 34,7 εκατ. επιβάτες. Η Κοινότητα της CLIA περιλαμβάνει επίσης μια εξαιρετικά εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη κοινότητα ταξιδιωτικών πρακτόρων, προμηθευτές και συνεργάτες της κρουαζιέρας από τους τομείς των λιμένων και προορισμών, της κατασκευής πλοίων, των προμηθειών και επιχειρηματικών υπηρεσιών. Για πρόσθετες πληροφορίες επισκεφθείτε τις διευθύνσεις https://cruising.org ή https://europe.cruising.org