Ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Διοίκησης και Καινοτομίας, Γιάννης Εξιλζές μιλάει στην "Κοινή Γνώμη" για τη νέα ιστοσελίδα του Δήμου

"Ο Δήμος Τήνου εισέρχεται σε μια νέα ψηφιακή εποχή"

Η Τήνος άλλαξε διαδικτυακή εικόνα και πλέον προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες έναν πιο σύγχρονο ιστότοπο, στον οποίο κανείς θα μπορεί να βρει συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητά του στο νησί.

Η νέα ιστοσελίδα, πίσω από την οποία κρύβεται ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Διοίκησης και Καινοτομίας του Δήμου Τήνου, Γιάννης Εξιλζές, αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο, με υποστήριξη και συντήρηση που γίνεται εξ ολοκλήρου εσωτερικά. Οι κύριες ενότητες της ιστοσελίδας σχεδιάστηκαν με στόχο την πλήρη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των δημοτών, υιοθετώντας τον κανόνα των τριών κλικ για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες.

Γ. Εξιλζές: "Η νέα ιστοσελίδα παρέχει εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες"

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τους λόγους που οδήγησαν τον Δήμο, στην απόφαση δημιουργίας της νέας αυτής, ανανεωμένης σελίδας. Μεταξύ άλλων, τόνισε, ότι, "ο Δήμος Τήνου εισέρχεται σε μια νέα ψηφιακή εποχή με την ανανεωμένη ιστοσελίδα του σε μια συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής του Δήμου η νέα ιστοσελίδα παρέχει εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες, υποστηρίζει τη διαφάνεια μέσω της δημοσίευσης αποφάσεων και κανονισμών, και περιλαμβάνει δυνατότητες ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πολιτών. Είναι πλήρως προσβάσιμη σε Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες, διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση για όλους τους δημότες. Ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η διαφάνεια και η υποστήριξη του δικαιώματος των δημοτών στην ενημέρωση, ένα σημαντικό κομμάτι ενημέρωσης και εξυπηρέτησης του δημότη που έλειπε από το Δήμο. Πιάνομαι από τα λόγια του δημάρχου, Παναγιώτη Κροντηρά ότι "σωστός δημότης είναι ο ενημερωμένος δημότης" και θα συμφωνήσω απόλυτα".

Με μία γρήγορη ματιά στη νέα σελίδα του Δήμου Τήνου, διακρίνεις τις βασικές ενότητες που είναι:

Δήμος Τήνου

Σε αυτή την ενότητα, οι πολίτες μπορούν να βρουν ένα καλωσόρισμα του δημάρχου, την παρουσίαση των αντιδημάρχων και των εντεταλμένων συμβούλων με τις αρμοδιότητές τους. Επίσης, παρουσιάζεται το Δημοτικό Συμβούλιο και οι σύμβουλοι των Κοινοτήτων, καθώς και όλοι οι δήμαρχοι που έχουν διατελέσει στο Δήμο Τήνου. Θα προστεθούν παλιοί πρόεδροι καθώς και ιστορικά στοιχεία του Δήμου της Τήνου που οφείλει ο Τηνιακός να γνωρίζει μιας και αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.

Ενημέρωση

Η σημαντικότερη ενότητα για την πληροφόρηση των δημοτών. Εδώ περιλαμβάνονται προκηρύξεις, δελτία τύπου - ανακοινώσεις, κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου, καθώς και ενημέρωση για την ανακύκλωση. Όλες οι πληροφορίες είναι όμορφα και απλά μαζεμένες για εύκολη πρόσβαση.

Εξυπηρέτηση

Στην ενότητα αυτή, οι πολίτες μπορούν να βρουν αιτήσεις προς τις υπηρεσίες του Δήμου που μπορούν να συμπληρώσουν και να αποστείλουν ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αίτηση για αλλαγή ονόματος στον υδρομετρητή, η οποία μπορεί να γίνει με απλή αίτηση και αποστολή email, διευκολύνοντας τη διαδικασία σε συνεργασία με την εκάστοτε υπηρεσία. Οι αιτήσεις θα συμπληρώνονται συνεχώς με βάση τις ανάγκες.

Συλλογικά Όργανα

Εδώ οι δημότες μπορούν να βρουν τις αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, παρέχοντας πλήρη διαφάνεια και πρόσβαση στις διοικητικές πράξεις του Δήμου.

Επικοινωνία

Όλα τα στοιχεία επικοινωνίας με τον Δήμο Τήνου, όπως τηλέφωνα και email των διαφόρων τμημάτων, είναι συγκεντρωμένα σε αυτή την ενότητα για την εύκολη επικοινωνία των πολιτών με τις υπηρεσίες.

Ο Δήμος Τήνου έχοντας σαν προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των πολιτών του, είχε αναπτύξει και ένα νέο τρόπο επικοινωνίας μέσω των εφαρμογών viber & whatsapp, οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στον δημότη με ένα απλό, δωρεάν μήνυμα, να ενημερώσει της υπηρεσίες του Δήμου, για προβλήματα που έχουν να κάνουν με καμένους λαμπτήρες, διαρροές νερού κλπ.

Τα μηνύματα μπορεί ο καθένας, να τα στείλει μέσα από τη ιστοσελίδα του Δήμου Τήνου www.dimostinou.gr και θα προωθούνται στην αρμόδια υπηρεσία. Επίσης θα μπορεί να κάνει εγγραφή στο κανάλι του Δήμου Τήνου στο viber ώστε να ενημερώνεται άμεσα για δράσεις του Δήμου, Έκτακτα Δελτία Καιρικών Φαινομένων, διακοπές υδροδότησης, Αιμοδοσία κλπ.

Αιτήσεις Gov.gr προς το Δήμο Τήνου

Οι κάτοικοι της Τήνου, θα πρέπει να χρησιμοποιούν την εφαρμογή προκειμένου να κάνουν αίτηση για ένα σύνολο υπηρεσιών που αφορούν στην έκδοση πιστοποιητικών δημοτολογίου και αποσπασμάτων ληξιαρχικών πράξεων και παρέχονται από το Δήμο. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία από το Δήμο, θα αποστέλλεται στη θυρίδα του κάθε πολίτη το έγγραφο και θα ενημερώνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και γραπτού μηνύματος (sms).

Κάποιες από αυτές τις αιτήσεις προς το Δήμο, είναι:

Απόσπασμα Ληξιαρχικής Πράξης Γέννησης

Απόσπασμα Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου

Απόσπασμα Ληξιαρχικής Πράξης Συμφώνου Συμβίωσης

Απόσπασμα Ληξιαρχικής Πράξης Θανάτου

Πιστοποιητικό Εγγύτερων Συγγενών

Πιστοποιητικό Γέννησης

Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης

Πιστοποιητικό Ιθαγένειας

Πιστοποιητικό Εντοπιότητας

Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας

Άδεια Πολιτικού Γάμου

Οι συχνές ερωτήσεις για τις πληρωμές λογαριασμών

Ο Δήμος Τήνου, δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους του νησιού, να πληρώσουν με μεγάλη ευκολία τους λογαριασμούς τους και παράλληλα βοηθά, απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις:

Ο λογαριασμός που θέλω να πληρώσω είναι σε διαφορετικό όνομα τι κάνω;

Επειδή για λόγους ασφαλείας τα ρολόγια συνδέονται με βάζει το ΑΦΜ του πολίτη. Μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση “Αλλαγή ονόματος στους λογαριασμούς Ύδρευσης”

Έχω κάνει σύνδεση βλέπω τους λογαριασμούς μου αλλά τα παλιούς λογαριασμούς δεν βλέπω γιατί;

Μετά την σωστή ολοκληρωμένη σύνδεση των μετρητών, για λόγους συγχρονισμού χρειάζονται επιπλέον 1-2 ημέρες

Έχω κάνει αίτημα για σύνδεση αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί αρκετές ημέρες τι γίνεται;

Σιγουρευτείτε ότι στο ΑΦΜ που κάνατε την σύνδεση υπάρχει λογαριασμός Ύδρευσης, σε κάθε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει σύνδεση και θα πρέπει να γίνει αλλαγή ονόματος στα στοιχεία σας. Αν έχετε λογαριασμό, σημειώστε οτι πρέπει να περάσουν 1-2 εργάσιμες για να γίνει η σωστή σύνδεση.

Νομίζω ότι έχει ζήτημα η υπηρεσία σας τι κάνω;

Αν νομίζετε ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα στο σύστημα ή ψάχνετε κάτι που δεν το βρίσκετε. Μπορείτε εύκολα να στείλετε ένα ερώτημα στο email dtexilzes@gmail.com, με την περιγραφή του ζητήματος που αντιμετωπίζετε.

Δέσμευση για συνεχή βελτίωση και προσβασιμότητα

Όπως αναφέρεται και στο δελτίο Τύπου του Δήμου, "η νέα ιστοσελίδα αποτελεί μια δέσμευση ότι ο σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Στοχεύουμε να κινηθούμε με βάση τις ανάγκες των δημοτών μας, έχοντας κατασκευάσει μια πλατφόρμα που είναι πλήρως επεκτάσιμη και διαχειρίσιμη εσωτερικά από τις υπηρεσίες του δήμου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε ενσωματώσει λειτουργία προσβασιμότητας (accessibility) ώστε η ιστοσελίδα να είναι φιλική και προς τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες, διασφαλίζοντας έτσι ότι όλοι οι δημότες μας έχουν ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες και τις πληροφορίες του δήμου. Με τη νέα μορφή της ιστοσελίδας μας, ο Δήμος Τήνου εισέρχεται δυναμικά στην ψηφιακή εποχή, με στόχο την άμεση, διαφανή και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών".