Μία σημαντική οικολογική πρωτοβουλία, το Eco project στην Άνδρο, μετατρέπει τα παλιά σεντόνια των ξενοδοχείων, σε βιώσιμες τσάντες

Τα παλιά σεντόνια μετατρέπονται σε "οικολογικές" τσάντες

Ένα project, πρωτότυπο έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που θα βλέπουν τα παλιά υλικά ιματισμού, οι κάτοικοι της Άνδρου. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου τα καθημερινά απορρίμματα, θα μετατρέπονται σε κάτι όμορφο και χρήσιμο. Έναν κόσμο όπου οι πρακτικές του, θα διαμορφώνουν ένα πιο πράσινο, πιο βιώσιμο αύριο. Αυτό το όραμα βρίσκεται στην "καρδιά" του Eco Project, που ξεκίνησε με αποφασιστικότητα η οικογένεια Ζέκκου, ιδιοκτητών των Heliades Villas στην Άνδρο.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρωθεί ο παλαιός ιματισμός όλων των τουριστικών καταλυμάτων της Άνδρου, να ανακυκλωθεί και να μετατραπεί σε στιλάτες, υφασμάτινες τσάντες, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και μειώνοντας στο μέτρο του δυνατού τη χρήση της πλαστικής σακούλας.

"Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη"

To μήνυμα, πίσω από το σημαντικό αυτό σημαντικό project έχει να κάνει με τη συμμετοχή, όσο περισσότερων Ανδριωτών, γίνεται. Αναλυτικά, το κάλεσμα αναφέρει, "Ελάτε μαζί μας για να κάνουμε τη διαφορά. Αν είστε ιδιοκτήτης τουριστικού καταλύματος, μην πετάξετε φέτος είδη ιματισμού. Δώστε τον για ανακύκλωση και πάρτε πίσω όμορφες τσάντες. Μαζί, μπορούμε να προωθήσουμε την ιδέα ότι "Δεν Πετάμε Τίποτα" και να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την Άνδρο μας".

Το Eco Project στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σε ένα από τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, είχε συζητηθεί εκτάκτως το θέμα, με τον δημοτικό σύμβουλο, Βασίλη Μπατή, να τονίζει, πως "είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία, που θα έπρεπε να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, για να προλάβουμε, τώρα που είναι αρχή της σεζόν, τα ξενοδοχεία και όποιον θέλει να πετάξει, τα παλιά του σεντόνια. Είναι μία πρωτοβουλία, της Κορίννας-Έλλης Ζέκκου, όπου θέλει να συγκεντρώσει όλα τα παλιά μαξιλάρια και σεντόνια και να τα μετατρέψει σε τσάντες. Το μόνο πράγμα που ζητάει από τον Δήμο, είναι κάποιους χώρους, στους οποίους θα συγκεντρώνονται τα είδη ιματισμού, ενώ την περισυλλογή θα την κάνει η ίδια. Μέσα από αυτό το project θα δημιουργηθούν τσάντες με το λογότυπο του νησιού, που θα γράφουν "Andros Island", θα μοιραστούν σε ξενοδοχεία και θα δίνονται δωρεάν στους επισκέπτες".

Μάλιστα, στο Δημοτικό Συμβούλιο και με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, το θέμα είχε περάσει στη συνεδρίαση ως κατεπείγον, με σκοπό να προλάβουν οι ξενοδόχοι την έναρξη της σεζόν και τις πιθανές ανακαινίσεις. Μάλιστα, αυτό που είχε ζητηθεί από την κ. Ζέκκου, ήταν να επικοινωνήσει ο Δήμος με όλα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά για το project και να ορίσει, κάποιους χώρους περισυλλογής, στη Χώρα, στο Γαύριο και στο Κόρθι και στη συνέχεια να έρχονται τα άτομα από την εταιρεία, που το αναλαμβάνει, να τα παραλαμβάνει και έπειτα να δημιουργεί τις οικολογικές αυτές, ανακυκλώσιμες τσάντες και στη συνέχεια να τις επιστρέφει, με σκοπό αυτές να διανεμηθούν. Έπειτα από τη διαλογική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα είχε περάσει ως κατεπείγον και είχε ψηφιστεί ομόφωνα.

Η Έμπνευση

Η ιδέα αποτελεί έμπνευση ενός νέου ανθρώπου, της 16χρονης Κορίννας-Έλλης Ζέκκου, η οποία είναι παθιασμένη με την προσφορά στην κοινότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Κορίννα-Έλλη Ζέκκου, μπορεί να κατοικεί στο Λονδίνο, αλλά η αγάπη της για την Άνδρο, την οποία επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι από 6μηνών, είναι τόσο μεγάλη, όσο και η επιθυμία της να συμβάλει στη βιωσιμότητα του τόπου.

Πώς Λειτουργεί το ECO PROJECT

Η ιδέα συνδυάζει την ανακύκλωση με τη μόδα και είναι απλή και αποτελεσματική. Τα βήματα είναι τα εξής:

  • Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων της Άνδρου συγκεντρώνουν τα παλαιά είδη ιματισμού (σεντόνια, πετσέτες, καλύμματα κοκ) και αντί να τα πετάξουν τα προσφέρουν προς ανακύκλωση σε συγκεκριμένα σημεία που έχει ήδη ορίσει ο Δήμος Άνδρου.

  • Στη συνέχεια η εταιρεία Cento, αναλαμβάνει να δημιουργήσει από το ανακυκλωμένο υλικό πάνινες οικολογικές τσάντες με τη σφραγίδα της Άνδρου.

  • Και τέλος, οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, που πρόσφεραν ιματισμό, παίρνουν πίσω υφασμάτινες τσάντες και τις προσφέρουν στους επισκέπτες τους.

Που συγκεντρώνεται το υλικό

Οι χώροι συγκέντρωσης του παλαιού ιματισμού, είναι οι εξής:

  • Στη Χώρα τα προϊόντα συγκεντρώνονται στο Στάδιο. Πληροφορίες: Δημήτρης Μανδαράκας, 6930078456

  • Στο Κόρθι στο ΚΕΠ Κορθίου. Πληροφορίες: 2282360326

  • Στο Γαύριο στον πρώην Αγροτικό Συνεταιρισμό. Πληροφορίες: Γεωργία Πέτσα, 2282360117

Το μήνυμα της οικογένειας Ζέκκου

Η οικογένεια που βρίσκεται πίσω από το σημαντικό αυτό project, η οικογένεια Ζέκκου, σε ανακοίνωσή της σχετικά, ανέφερε: "Ως οικογένεια ριζωμένη στο όμορφο νησί της Άνδρου, νιώθουμε βαθιά την ευθύνη να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τη φυσική του ομορφιά του νησιού και για τις μελλοντικές γενιές. Το Eco Project – Cento Fashion δεν είναι απλώς μια πρωτοβουλία είναι μια ειλικρινής δέσμευση προς την κοινότητά μας και το περιβάλλον. Στις Heliades Villas ανακυκλώνουμε ήδη τον παλαιό ιματισμό μας και δωρίζουμε στους επισκέπτες μας υφασμάτινες τσάντες με το σήμα της Άνδρου. Στόχος μας είναι να υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρακτική από όλους τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στο νησί μας. Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε σε αυτή την προσπάθεια. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε μια σημαντική διαφορά, δείχνοντας ότι ακόμα και μικρές δράσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστική αλλαγή. Να διασφαλίσουμε ότι η Άνδρος θα παραμείνει ένας ανέγγιχτος παράδεισος για πολλά χρόνια. Η υποστήριξη και η συμμετοχή σας είναι κρίσιμες για την επιτυχία του εγχειρήματος".

Ετικέτες: