Πραγματοποιείται σήμερα στη Χώρα ενημερωτική εκδήλωση από εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων

Επί τάπητος το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Άνδρου

Έφτασε η στιγμή και για την Άνδρο, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του νομού Κυκλάδων, να συζητήσει και να αποκτήσει ένα εμπεριστατωμένο και ξεκάθαρο, Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Συγκεκριμένα και σε συνέχεια των εισαγωγικών ενημερωτικών εκδηλώσεων της μελέτης που πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο, στις 6 Νοεμβρίου 2023 και 8 Μαρτίου 2024, στη Χώρα της Άνδρου, ομάδα επιστημόνων, σε συνεννόηση με την επιτροπή επίβλεψης και το Δήμο, θα πραγματοποιήσει παρουσίαση και δημοσιοποίηση των πορισμάτων της Α' Ενότητας και των προτεινόμενων εναλλακτικών σεναρίων χωρικής οργάνωσης της περιοχής μελέτης του ΤΠΣ Δήμου Άνδρου, σήμερα Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 και ώρα 19:00, στην αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Λυκείου στη Χώρα της Άνδρου.

Η εταιρείες «Ροϊκός» και «Σαμαράς και Συνεργάτες ΑΕ» που έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό, ζητούν τη συμμετοχή του Δήμου και την παρουσία των αντιδημάρχων και μηχανικών των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και των μηχανικών, προκειμένου να λάβουν ενημέρωση για την εκπόνηση της μελέτης και να συμβάλλουν με τις απόψεις τους στη συζήτηση.

Δ. Μανουσαρίδη: "Στόχος να εκσυγχρονιστεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χρήσεων γης και όρων δόμησης"

Η πολιτικός μηχανικός, πολεοδόμος, χωροτάκτης και επιστημονική υπεύθυνη και επικεφαλής του τεχνικού αντικειμένου για την εκπόνηση της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Άνδρου, Δάφνη Μανουσαρίδη, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο νησί της Άνδρου. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι, "η μελέτη που εκπονείται έχει ανατεθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή του Δήμου και παρακολουθείται από μία τριμελή επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν μέλη από τους τρεις αυτούς φορείς. Πρόκειται για μελέτη χωροταξική πολεοδομική και εντάσσεται στο πρώτο επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα χωρικού σχεδιασμού της χώρας μας. Αυτό που καλείται να κάνει ως αντικείμενο, είναι κυρίως να εκσυγχρονίσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χρήσεων γης και όρων δόμησης, σε περιοχές που ο σχεδιασμός αυτός είναι παρωχημένος ή δεν υπάρχει καθόλου. Στην περίπτωση της Άνδρου, ισχύει από το 2011, η ρύθμιση με προεδρικό διάταγμα, μέσα από την οποία καθορίζονται συγκεκριμένες χρήσεις γης για ορισμένες περιοχές και περιορισμοί δόμησης για τις υπόλοιπες περιοχές του νησιού. Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός θεωρείται παρωχημένος, υπάρχουν κάποια γενικά πολεοδομικά σχέδια για τους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού, όπως του Γαυρίου ή του Κορθίου, που και ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι περασμένων δεκαετιών. Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια και το νησί έχει αλλάξει".

"Το αντικείμενο της παρουσίασης θα έχει να κάνει με τα τρία εναλλακτικά σενάρια"

Στη συνέχεια, η κα. Μανουσαρίδη, αναφέρθηκε στο σημείο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η μελέτη και στα όσα θα συζητηθούν στη σημερινή παρουσίαση, τονίζοντας, ότι, "έχουμε ήδη μελετήσει την περιοχή και έχουμε ολοκληρώσει το στάδιο της ανάλυσης και της αξιολόγησης των δεδομένων και το αντικείμενο της σημερινής παρουσίασης, είναι η διατύπωση εναλλακτικών σεναρίων για τις βασικές επιλογές ως προς τη χρήση γης και τους χώρους για τους οποίους ενδείκνυται η διαφοροποίηση των χρήσεων που θα ισχύσουν, έτσι ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη όλων των παραγωγικών τομέων. Επίσης να επιδιωχθεί πιο συστηματικά η επίτευξη των στόχων που θέτει ο υπερκείμενος σχεδιασμός, δηλαδή τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια και το περιφερειακό πλαίσιο του Νοτίου Αιγαίου, που παρεμπιπτόντως είναι και αυτό σε φάση επικαιροποίησης, οπότε οι μελέτες αυτές αλληλοτροφοδοτούνται. Επομένως, το αντικείμενο της παρουσίασης θα έχει να κάνει με τα τρία εναλλακτικά σενάρια, για τα οποία θα μιλήσουμε εκτενώς. Ένα ακόμη ιδιαίτερο αντικείμενο που εντάσσεται για πρώτη φορά στη μελέτη, είναι οι οριοθετήσεις των μη οριοθετημένων οικισμών, οι οποίες θα γίνουν μέσα από αυτό το σχέδιο. Μέσα από τον δικό μας σχεδιασμό, προβλέπεται αυτοί οι οικισμοί να οριοθετηθούν και να πάρουν και τους αντίστοιχους όρους και περιορισμούς δόμησης".

Ο λόγος στους πολίτες

Επισημαίνεται ότι η παρουσίαση των πορισμάτων της Α' Ενότητας και των προτεινόμενων εναλλακτικών σεναρίων του ΤΠΣ Δήμου Άνδρου θα είναι διαθέσιμη, για ενημέρωση των φορέων και των πολιτών. Μετά την εκδήλωση θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Δήμου με σκοπό την ενημέρωση και τη συμμετοχή των κατοίκων, στον υπό εξέλιξη πολεοδομικά σχεδιασμό της περιοχής. Θα ορισθεί παράλληλα και μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποστέλλουν τεκμηριωμένα σχόλια και απόψεις για χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΕΝ.

Η κα. Μανουσαρίδη, αναφερόμενη στην διαβούλευση που θα ακολουθήσει, είπε, πως, "η παρουσίαση θα αναρτηθεί αρχικά στον ιστότοπο του Δήμου, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες και οι ενδιαφερόμενοι φορείς να λάβουν γνώση. Έπειτα θα δοθεί και ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να διατυπωθούν τυχόν προτάσεις που θα βοηθήσουν αρκετά και το έργο μας. Θα πρέπει να τις λάβουμε υπόψη και να τροποποιήσουμε ενδεχομένως τον σχεδιασμό εφόσον είναι τεκμηριωμένες. Στη συνέχεια αφού ολοκληρωθεί η πρώτη διαβούλευση, θα προχωρήσει ο σχεδιασμός μας στην εξειδίκευση της πρότασης, που είναι ένα αντικείμενο που θα εκπονήσουμε μέσα στους επόμενους 10 μήνες. Τελικός στόχος, για την πρόταση που θα παραχθεί για το σύνολο του νησιού, στις τρεις Δημοτικές Ενότητες της Άνδρου, θα είναι να βγει ένα καινούργιο προεδρικό διάταγμα, που θα καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους, τους περιορισμούς δόμησης αλλά και όλα τα αναγκαία μέτρα, μελέτες και έργα που απαιτούνται για να υλοποιηθεί, αυτό ο σχεδιασμός, που θα έχει ένα χρονικό ορίζονται τα 15 χρόνια. Αυτό θα έρθει και θα ενσωματώσει τις ισχύουσες ρυθμίσεις που γνωρίζουμε σήμερα και θα τις τροποποιήσει όπου κρίνεται απαραίτητο".