"Σύρος Εξ Αρχής": "Με πόσιμο νερό στη βρύση, σταματάμε τα μυριάδες πλαστικά"

  • Πέμπτη, 11 Ιουλίου, 2024 - 11:11

Τη θέση του για τη μείωση των πλαστικών στη Σύρο, γνωστοποιεί η δημοτική παράταξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, "Σύρος Εξ Αρχής".

Συγκεκριμένα και με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον & την Αειφορία Σύρου-Ερμούπολης, αναφέρει ότι η μόνη λύση για το θέμα αυτό, είναι το πόσιμο νερό στις δημόσιες βρύσες.

Η ανακοίνωση

"Στις 15 Ιουνίου διοργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον & την Αειφορία Σύρου - Ερμούπολης εκπαιδευτικό διήμερο και συζήτηση με θέμα τον περιορισμό των πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης. Με αυτή την αφορμή φέραμε ως παράταξη (Σύρος Εξ Αρχής) το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ρωτώντας αν ο δήμος σκοπεύει να μπει μπροστά στην προσπάθεια, αναπτύσσοντας μια στρατηγική.

Το πλαστικό μπουκαλάκι για το νερό, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραλογισμούς του οικονομικού συστήματος. Ξεκινά με εξόρυξη πετρελαίου στις μακρινές πετρελαιοπαραγωγές χώρες, μεταφέρεται με πλοία, διυλίζεται και πολυμερίζεται σε χημικά εργοστάσια, φορτώνεται σε τεράστιες νταλίκες για όλη την Ελλάδα και καταλήγει να αποτελεί ουσιαστικά το μόνο μέρος του προϊόντος που κοστίζει. Δεν επιβαρύνει μόνο την τσέπη όμως, επιβαρύνει και το περιβάλλον. Γεμίζει τους ΧΥΤΑ των νησιών (και τον ήδη γεμάτο της Σύρου) ή επιστρέφει στην Αττική για ανακύκλωση, με νέο μεταφορικό κόστος.

Το ίδιο το νερό μέσα του, έχει μηδενικό κόστος. Τα 500ml ενός μικρού μπουκαλιού νερού, αν τα πληρώναμε με το τιμολόγιο της ΔΕΥΑ θα κόστιζαν τριάντα φορές φθηνότερα από ένα λεπτό (cent). Παρόλα αυτά, όπως όλοι γνωρίζουμε πωλείται στα περίπτερα 50 λεπτά. Η επιβάρυνση με 80.000% (!) αφορά το πλαστικό μπουκάλι, το κέρδος της βιομηχανίας εξορύξεων, των μεταφορών με τάνκερ, των διυλιστηρίων και της χημικής βιομηχανίας και τελικά της παραγωγής και εμπορίας νερού.

Αυτή η αλόγιστη κερδοσκοπία με θύμα το περιβάλλον πρέπει να σταματήσει!

Στη Σύρο, η χρήση πλαστικών θα μειωθεί σταδιακά, αν ο δήμος ρίξει όλο το βάρος στο να πείσει (με πράξεις και διαρκή επένδυση στην ποιότητα και τους ελέγχους από διαφορετικά εργαστήρια) ότι το νερό στη βρύση είναι πόσιμο. Ώστε να σταματήσει ο παραλογισμός του κουβαλήματος «εξάδας» σπίτι. Όλες οι μεγάλες ελληνικές πόλεις πίνουν το νερό της βρύσης και αυτό αποτελεί πρώτιστη υποχρέωση ενός δήμου με ΔΕΥΑ.Είναι κάτι που δε συμφέρει την αλυσίδα εμπορίας νερού, μεσαία και μεγάλη, στην Αθήνα ή τη Σύρο, συμφέρει όμως εμάς.

Από κει και πέρα υπάρχουν και άλλες πτυχές: όλα τα πλαστικά, σταδιακά φθείρονται και διαλύονται σε μικροπλαστικά, δηλαδή πολύ μικρά τεμάχια αόρατα στο μάτι μεγέθους από 2 ως 500 μm. Τα περισσότερα καταλήγουν στη θάλασσα, στα ψάρια και τελικά στον οργανισμό μας. Με κατάποση, αναπνοή ή απλή επαφή.

Ενώ ήταν πάντα βέβαιο ότι συνέβαινε αυτό, εδώ και ένα μήνα είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο. Σε δημοσιευμένη έρευνα του Ιουνίου 2024 επιβεβαιώνεται ότι μικροπλαστικά σε πολύ μεγάλους αριθμούς βρίσκονται πλέον στους ανθρώπινους ιστούς, ανάμεσά τους στους πνεύμονες και στα γεννητικά όργανα των ανδρών, με επίδραση στη στύση και στην ποιότητα του σπέρματος.

Στη διημερίδα του ΚΕΠΕΑ έγιναν προτάσεις: δημόσιες βρύσες και μπουκάλια πολλαπλής χρήσης. Η παράταξη μας πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να μοιράσει ο δήμος, ξεκινώντας από τα μικρά παιδιά, μπουκάλια πολλαπλής χρήσης. Και να εγκαταστήσει δημόσιες βρύσες, όπως επίσης έχει καθήκον. Στην Ερμούπολη, ιδιαίτερα στο κέντρο, και σε κάθε χωριό".

Ετικέτες: