Εντάχθηκε οριστικά στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου «ΠΕΔΙΑ 2.0 Α.Ε. Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Τεχνική ενίσχυση για τον Δήμο Κιμώλου

Με περισσότερη άνεση θα διεκδικεί έργα ο Δήμος Κιμώλου, από εδώ και στο εξής, καθώς με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η οικονομοτεχνική μελέτη για τη συμμετοχή του Δήμου Κιμώλου στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου «ΠΕΔΙΑ 2.0 Α.Ε. Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Ο Δήμος Κιμώλου, ως μικρός Δήμος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και εφόσον εκ του νόμου, δεν μπορεί να συστήσει Αναπτυξιακό Οργανισμό από μόνος του, έχει την ευκαιρία να συμμετέχει στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει το νησί και να συνδράμει σε όλες τις αναπτυξιακές του πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο της μελέτης αναφέρεται ότι στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Νοτίου Αιγαίου, θα συμμετέχουν 24 από τους 34 Δήμους της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κιμώλου.

Κ. Βεντούρης: "Θα βοηθήσει πολύ τον Δήμο μας και όλα τα μικρά νησιά που δεν έχουν Τεχνικές Υπηρεσίες"

Ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την ένταξη του νησιού στον Αναπτυξιακό Οργανισμό, τονίζοντας, ότι, "εγώ είμαι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου και έπρεπε να ενταχθεί και ο Δήμος Κιμώλου, προκειμένου να βοηθηθούμε, διότι εμείς δεν έχουμε Τεχνική Υπηρεσία. Κάτι τέτοιο, θα βοηθήσει πολύ τον Δήμο μας και όλα τα μικρά νησιά που δεν έχουν Τεχνικές Υπηρεσίες, προκειμένου να μπορούν να ωριμάσουν και να δημοπρατήσουν κάποια έργα. Είναι αντίστοιχο με το "Θήρα ΣΑΦΙ" και εμείς ανήκουμε πλέον στο "ΠΕΔΙΑ 2.0 Α.Ε." της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου. Με αυτό τον τρόπο όσοι από τους Δήμους, δεν είχαμε ενταχθεί σε κάποιους άλλους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, δημιουργήσαμε έναν μέσω της ΠΕΔ. Είμαστε αρκετά νησιά μέσα στον συγκεκριμένο Οργανισμό και ο στόχος μας είναι αυτή η συνεργασία, να μας προσφέρει τεχνική υποστήριξη, αλλά και ωρίμανση, ένταξη και υλοποίηση έργων και μελετών. Είναι ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει συνολικά".

"Είναι αρκετά έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει, στα πρώτα αυτά βήματα"

Όσο για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί ήδη μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών που είχαν ενισχύσει τον Δήμο Κιμώλου, ο κ. Βεντούρης αναφέρει, ότι, "είναι αρκετά έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει, στα πρώτα αυτά βήματα, είχαμε πρόσφατα ενίσχυση από την Κάρπαθο αλλά και από κάποια άλλα μέρη, που ο Αναπτυξιακός έχει ήδη αναλάβει προγραμματικές συμβάσεις. Μέχρι στιγμής, χρησιμοποιούσαμε τους συναδέλφους από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μήλου για κάποιες προμήθειες, όπως και από τη ΜΟΔ Α.Ε. για ένα μεγάλο έργο που έχουμε ενταχθεί και αφορά την ύδρευση και την αποχέτευση. Παλιότερα, είχαμε συνεργασία και με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και τώρα πλέον θα χρησιμοποιούμε και τον Αναπτυξιακό Οργανισμός της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου".

Η συμβολή του Αναπτυξιακού Οργανισμού

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός συμβάλλει στην υλοποίηση αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων με σκοπό την επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη του Δήμου, την υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής του πολιτικής, την ωρίμανση έργων υποδομής και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης. Η δραστηριότητα της εταιρείας αναπτύσσεται σε πολλαπλούς άξονες αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε την τουριστική ανάπτυξη, την ανάδειξη του πολιτισμικού αποθέματος, την εξωστρέφεια, την τεχνική υποστήριξη (Ωρίμανση και Υλοποίηση Τεχνικών Έργων), την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής αναφοράς, την υγεία, παιδεία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη διασυνδεσιμότητα κλπ.

Επιπλέον, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός έχει τη δυνατότητα, μέσω των κατάλληλων εργαλείων και με τη δημιουργία μηχανισμού Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για πράξεις του ΕΣΠΑ, να συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της αναπτυξιακής δυναμικής της περιοχής παρέμβασης.

Αναλυτικότερα, σκοπός των Αναπτυξιακών Οργανισμών είναι, ιδίως:

  • η από κοινού με τους ΟΤΑ εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών,

  • η ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής επάρκειας των ΟΤΑ, μέσω της επιστημονικής, συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης,

  • η ωρίμανση και εκτέλεση έργων υποδομής,

  • η υλοποίηση δράσεων και έργων που εντάσσονται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ,

  • η εκτέλεση έργων και η παροχή υπηρεσιών ψηφιακής σύγκλισης,

  • η εν γένει υποστήριξη των ΟΤΑ στην υλοποίηση αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων, και

  • η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, η συμμετοχή τους σε αντίστοιχα προγράμματα και η εφαρμογή των σχετικών πολιτικών.

Περιγραφή και σκοπιμότητα

Με τη λειτουργία του, ο «Αναπτυξιακός Οργανισμός Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου» εργάζεται για τη δημιουργία σύγχρονων μηχανισμών, συστημάτων, σχημάτων και οχημάτων που θα καταλήγουν σε τυποποιημένες και απλοποιημένες μεθόδους και διαδικασίες προκειμένου να εξειδικεύουν και να εκπληρώνουν τους αναπτυξιακούς στόχους των Δήμων αναφοράς και κατ’ επέκταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σκοπός του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι να λειτουργήσει ως φορέας συλλογής, σύνθεσης και αναδιανομής πληροφοριών, τεχνογνωσίας, πόρων και υπηρεσιών προς πολίτες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, την τοπική, κεντρική και ευρωπαϊκή διοίκηση. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου υποστηρίζει καταλυτικά την εφαρμογή και υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων των Δήμων αναφοράς, ενισχύοντας παράλληλα τη διαχειριστική τους ικανότητα, και με την μορφή του «Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείριση για πράξεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νοτίου Αιγαίου».

Άξονες Προτεραιότητας για τον Αναπτυξιακό Οργανισμού της ΠΕΔ

Λαμβάνοντας υπόψη το αναπτυξιακό προφίλ των Δήμων αναφοράς, και τις στρατηγικές προτεραιότητές τους, και τις αντίστοιχες προτεραιότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη νέα προγραμματική περίοδο, έχουν τεθεί ως άξονες προτεραιότητας για τον Αναπτυξιακό Οργανισμού της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου οι ακόλουθοι:

  1. Τουριστική Ανάπτυξη, Εξωστρέφεια, Επιχειρηματικότητα

  2. Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή

  3. Τεχνική Υποστήριξη, ωρίμανση/ υλοποίηση έργων

  4. Ανασυγκρότηση Πρωτογενή Τομέα

  5. Υγεία, Παιδεία

  6. Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Διασυνδεσιμότητα

Οι προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι Δήμοι αναφοράς για το επόμενο διάστημα είναι πολλαπλές και σύνθετες. Αλλά, την ίδια στιγμή, έχουν τη σημαντική ευκαιρία να επανατοποθετηθούν δυναμικά στο χάρτη ως διακριτός αναπτυξιακός πόλος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η λειτουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού ήδη ενισχύει τους Δήμους μετόχους του και θα ενισχύσει σημαντικά το σύνολο των Δήμων αναφοράς, και την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα τους στην υλοποίηση πολιτικών υψηλής προτεραιότητας, και τη διαχείριση και υλοποίηση σύνθετων έργων. Συμβάλλοντας, έτσι, στη δυναμική επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, στην αξιοποίηση των προοπτικών της περιοχής, και στη δημιουργία προϋποθέσεων ευημερίας για τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.