Οι άγονοι διαγωνισμοί και οι απευθείας αναθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα κυρώσεις, τις οποίες θα αντικρούσει δικαστικά ο Δήμος Άνδρου

Η έλλειψη ναυαγοσωστικής κάλυψης έφερε υψηλά πρόστιμα

Ένα, αν μη τι άλλο, πολύ σοβαρό ζήτημα απασχολεί το τελευταίο διάστημα την Άνδρο και αυτό αφορά στην έλλειψη ναυαγοσωστών σε έναν μεγάλο αριθμό πολυσύχναστων παραλιών του νησιού, παρόλο που πλησιάζει το μέσον της καλοκαιρινής περιόδου.

Το ζήτημα με τους άγονους διαγωνισμούς και της μη έγκαιρης εύρεσης ναυαγοσωστών, έφερε συνέπειες στον Δήμο, ο οποίος καλείται να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό, έπειτα από τα πρόστιμα που του επέβαλλε η Λιμενική Αρχή. Το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως σε δύο Δημοτικές Επιτροπές, με τους διαξιφισμούς μεταξύ νυν και πρώην δημάρχου, να είναι έντονοι. Στο τέλος, συμφώνησαν αμφότεροι να προσφύγουν σε ένδικα μέσα, προκειμένου να αποφύγουν τη πληρωμή των προστίμων, που θα αγγίξουν για τις 5 πολυσύχναστες παραλίες τα 12.000 ευρώ.

Η πρώτη Δημοτική Επιτροπή

Το θέμα αρχικά συζητήθηκε εκτάκτως και ως κατεπείγον, στη Δημοτική Επιτροπή που συνεδρίασε στις 6 Ιουλίου, απόντος του πρώην δημάρχου, Δημήτρη Λοτσάρη. Εισηγούμενος, το πολύ σοβαρό θέμα, της μη κάλυψης συγκεκριμένων παραλιών, ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, τόνισε, ότι, "έχουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Έγινε ο διαγωνισμός για τους ναυαγοσώστες, βγήκε άγονος, προχωρήσαμε αμέσως μετά σε απευθείας διαπραγμάτευση, ή αλλιώς απευθείας ανάθεση, σε κάποια ναυαγοσωστική εταιρία, από τηλέφωνα που προσπαθήσαμε να βρούμε, αλλά βγήκε και αυτή η προσπάθεια άγονη. Καλούμαστε σήμερα να πάρουμε μία απόφαση αφού και οι δύο προσπάθειες ήταν άγονες, να προχωρήσουμε με όποιο τρόπο μπορέσουμε για να υπογράψουμε μία σύμβαση με μία εταιρεία ναυαγοσωστών. Έχουμε επικοινωνήσει ήδη με τον πρόεδρο των ναυαγοσωστών, μήπως μπορέσει εκείνος να μας συστήσει μία εταιρεία, γιατί πραγματικά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα διότι δεν έχουμε ναυαγοσώστη σε καμία παραλία. Δεν είναι με δική μας υπαιτιότητα, βγήκε άγονος ο διαγωνισμός, δυστυχώς δεν βρήκαμε κανέναν".

Η ομόφωνη απόφαση για νέο διαγωνισμό

Έπειτα από την εισήγηση του δημάρχου, η Δημοτική Επιτροπή, αποφάσισε ομόφωνα, να εγκρίνει το πρακτικό διενέργειας διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το οποίο στον διαγωνισμό δεν κατατέθηκε καμία προσφορά. Κατόπιν αυτού ο διαγωνισμός κηρύσσεται άγονος και η αναθέτουσα αρχή διατηρεί το δικαίωμα, να αποφασίσει, παράλληλα με τη ματαίωση της διαδικασίας ανάθεσης σύμβασης, και την επανάληψη οποιασδήποτε φάσης της διαδικασίας σύναψης, με αντικατάσταση ή μη των όρων.

Τα πρόστιμα από τη Λιμενική Αρχή Άνδρου και τα ένδικα μέσα

Δεν πρόλαβε να γίνει η συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή της 6ης Ιουλίου και ήρθε ειδοποίηση για υψηλά πρόστιμα από τη Λιμενική Αρχή Άνδρου, κατά των οποίων θα προσφύγει ενδίκως ο Δήμος Άνδρου. Ενδεικτικά για την κάθε παραλία ξεχωριστά αναφέρεται ότι "διαπιστώθηκε ότι σε γενόμενο έλεγχο που διενεργήθηκε στις 30-06-2024 στις χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες παραλίες «Χρυσή Άμμος», «Άγιος Πέτρος», «Κυπρί», «Μπατσί», «Νημποριό», δεν υπήρχε (συνεπεία μη προσλήψεως) ναυαγοσώστης".

Η Δημοτική Επιτροπή, αποφάσισε ομόφωνα "να υποβάλει αντιρρήσεις και σε περίπτωση μη ευδοκίμησης τους την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής κατά των βεβαιώσεων παράβασης της Λιμενικής Αρχής Άνδρου, διότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις, του άρθρου 53, για τη μη επιβολή αλλά και τη διαγραφή των προστίμων". Στο άρθρο που επικαλούνται, αναφέρεται στην παράγραφο 1, ότι, "Τα πρόστιμα διαγράφονται, εφόσον είχαν εκκινήσει οι διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και έργων για την υλοποίηση των υποχρεώσεων και υπό την προϋπόθεση ότι τηρήθηκαν όσα ορίζονται στα άρθρα 61 και 120, αλλά δεν συνήφθησαν συμβάσεις άνευ υπαιτιότητας του Δήμου".

Δ. Λοτσάρης: "Ο Θεός να βάλει το χέρι του, να μη το πληρώσουμε με κάποια ανθρώπινη ζωή"

Στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, της 10ης Ιουλίου και όταν το θέμα για την χρήση ένδικων μέσων κατά τον προστίμων του Λιμεναρχείου, ήρθε ως κατεπείγον στη συζήτηση, ο πρώην δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, "άστραψε και βρόντηξε" κατά του νυν δημάρχου. Συγκεκριμένα, ανέφερε, "εδώ ερχόμαστε κυνηγώντας την ουρά μας ουσιαστικά, για να πούμε το αυτονόητο. Δηλαδή τα κακά αποτελέσματα της διοικητικής ανικανότητάς σας, που μας φέρνουν ουσιαστικά μπροστά σε πρόστιμα, για να αποφασίσουμε αν πρέπει να προσφύγουμε νομικά ή όχι, για να γλιτώσουμε τα πρόστιμα που με την κακή σας τακτική προκαλέσατε στον Δήμο. Προφανώς και θα διεκδικήσουμε να μη πληρώσουμε τα πρόστιμα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα πρόστιμα αυτά γεννήθηκαν γιατί δεν υπήρχε από την αρχή, καμία σοβαρή προσέγγιση στο θέμα. Εννοώ ότι με εγκεκριμένο προϋπολογισμό από τον Φεβρουάριο του 2024 και με δεδομένο ότι η κάλυψη για τους ναυαγοσώστες είναι τετράμηνη και ήδη έχει περάσει ενάμισης μήνας από την ημερομηνία που ήμασταν υποχρεωμένοι, να έχουμε ναυαγοσώστες, ψάχνουμε ακόμα να βρούμε εταιρεία να συνεργαστούμε. Δύσκολα θα βρείτε, αν βρείτε, γιατί αυτή τη στιγμή μιλάμε για δυόμιση μήνες σεζόν να μένει και καμία εταιρεία δεν θα μπορεί εύκολα να βρει ναυαγοσώστες".

Συνεχίζοντας, την ευθεία επίθεση στον κ. Σουσούδη, τόνισε, ότι, "στην ουσία του θέματος, δεν είναι το τυπικό κομμάτι, του πως ο Δήμος θα έχει ναυαγοσώστες, το ουσιαστικό είναι να προφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή και να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν. Εδώ έχουμε το εξής οξύμωρο, μία Δημοτική Αρχή, να έρχεται να ζητήσει να προσφύγουμε για να γλιτώσουμε τα πρόστιμα που η ίδια προκάλεσε και λέω προκάλεσε γιατί ο νόμος λέει ότι θα πρέπει να έχουμε ναυαγοσώστες από 1η Ιουνίου και ο διαγωνισμός ξεκίνησε 5 Ιουνίου, άρα ήταν δεδομένο ότι ο ένας μήνας το λιγότερο θα χανόταν. Εξ ολοκλήρου έχετε εσείς την ευθύνη που κάψατε το θέμα και ο Θεός να βάλει το χέρι του, να μη το πληρώσουμε με κάποια ανθρώπινη ζωή".

Θ. Σουσούδης: "Πέρυσι ήσασταν διοικητικά ανεπαρκής και επικίνδυνος για το νησί, οπού το νησί για δύο μήνες δεν είχε ναυαγοσώστες "

Ο δήμαρχος Άνδρου, αφού άκουσε τον κ. Λοτσάρη, πέρασε στην αντεπίθεση, μιλώντας, για αντίστοιχες διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί την περασμένη χρονιά και πριν τις Δημοτικές εκλογές. Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι "θα περίμενα να ακούσω μία τέτοια εισήγηση, έτσι εμπεριστατωμένη, με τις ημερομηνίες και όλες τις λεπτομέρειες, αν και εσείς πέρυσι, διοικητικά είχατε πράξει, αυτά που λέτε τώρα. Διότι η σύμβαση που συνάφθηκε πέρυσι με ναυαγοσώστες ήταν στις 25 Ιουλίου, δύο μήνες μετά από αυτό που θα έπρεπε να είχατε κάνει και τώρα έρχεστε να μας πείτε ότι πέρυσι ήσασταν διοικητικά ανεπαρκής και επικίνδυνος για το νησί, οπού το νησί για δύο μήνες δεν είχε ναυαγοσώστες. Εμείς, λοιπόν, ήμασταν σε πλήρη επικοινωνία με όλες τις εταιρείες προκειμένου να ξέρουμε ποιες είναι διαθέσιμες από τις αρχές του Μαΐου, αλλά δεν υπήρχε καμία εταιρεία, διότι έχουν κάποια προβλήματα με τους ναυαγοσώστες, για αυτό και το έχουν κάνει τετράμηνο και όχι δίμηνο, όπως ήταν παλιά. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και έχουμε απευθυνθεί πολλές φορές και στον πρόεδρο προκειμένου να είμαστε καλυμμένοι, δυστυχώς όμως και ο διαγωνισμός κατέστη άγονος αλλά και η απευθείας διαπραγμάτευση. Θα περίμενα να ήσασταν πιο προσεκτικός".

"Είπατε ψέμματα και πρέπει να μαζέψουμε τα ψέμματα σας"

Ο κ. Λοτσάρης, επανήλθε, λέγοντας, "το εσείς και εμείς είναι εύκολο, αλλά επειδή είπατε ψέμματα, πρέπει να μαζέψουμε τα ψέμματα σας, ας μη τα λέγατε. Θα υπερασπιστούμε τη δική μας διοίκηση μέχρι τέλους. Πέρυσι, πράγματι καθυστερήσαμε αλλά είχαμε ναυαγοσωστική κάλυψη από τις 29 Ιουνίου και δεν έχει σημασία πότε είχαμε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Είχαμε εθνικές εκλογές και το ζήτημα της δημοπράτησης των παραλιών, που θα το έχετε και εσείς σε δύο χρόνια. Μακάρι να σας δω, αν θα φέρετε έστω και για ένα μήνα ναυαγοσώστες φέτος".