Ο δήμαρχος Ίου συμμετείχε στο σημαντικό συνέδριο, όπου ανέπτυξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί του και τις νέες προκλήσεις που έρχονται

«Διάλογοι της Νισύρου 2024» με Κυκλαδίτικη παρουσία

«Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος: Γεωπολιτική, Ενέργεια, Νησιωτικότητα» ήταν το θέμα των εργασιών του φετινού συνεδρίου, «Διάλογοι της Νισύρου 2024», που πραγματοποιήθηκε στο νησί, το διάστημα από 4 έως 7 Ιουλίου 2024.

Σε αυτό το συνέδριο, εκπροσωπώντας τις Κυκλάδες, ο δήμαρχος Ιητών, Γκίκας Γκίκας συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου και βρέθηκε σε ένα από τα σημαντικά τραπέζια των "Διαλόγων" μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος «Γεώργιος Μ. Μίχαλος». Ανέπτυξε την ανάγκη ύπαρξης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ενώ αναφέρθηκε στην έλλειψη οργανωμένου σχεδίου στο σκέλος των τουριστικών υποδομών και στα υπέρογκα κόστη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Με σημαντικές παρουσίες οι "Διάλογοι"

Οι «Διάλογοι της Νισύρου», οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν υπό της αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ.Π. Οικομενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ολοκληρώθηκαν με την συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων και ομιλητών κύρους. Συγκεκριμένα συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Α.Θ.Π. Βαρθολομαίος με βιντεοσκοπημένα μηνύματα, ο αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου ως κεντρικοί ομιλητές, πρέσβεις, βουλευτές, καθηγητές Πανεπιστημίων, ενώ ο δήμαρχος Ιητών, Γκίκας Δ. Γκίκας, συμμετείχε ως συνομιλητής σε τραπέζι διαλόγου με θέμα «Τουρισμός, Υπερτουρισμός: Όρια, Διαχείριση και Οικοτουρισμός», όπου είχε την ευκαιρία να αναφερθεί σε θέματα που αφορούν το νησί της Ίου και να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τους διακεκριμένους συμμετέχοντες.

Η παρουσία του δημάρχου Ίου

Ο δήμαρχος Ίου, Γκίκας Γκίκας στηλίτευσε την έλλειψη τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού, με συνέπεια την παντελή έλλειψη οργανωμένου σχεδίου στο σκέλος των τουριστικών υποδομών και ζήτησε τη θέσπιση κανόνων για το που θα χτίζει και τι ο εκάστοτε επιχειρηματίας στις Κυκλάδες. Για τον δήμαρχο Ιητών, κρίσιμο παραμένει το ζήτημα των υποδομών στα νησιά, αλλά και του στρατηγικού σχεδιασμού για την αύξηση του πληθυσμού στην Ιο και τα υπόλοιπα νησιά, που το χειμώνα είναι έρημα. Στο μεταξύ, ο κ. Γκίκας έκανε ειδική αναφορά στο υπέρογκο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αλλά και του κόστους των διακοπών για μια μέση οικογένεια στα νησιά των Κυκλάδων.

"Στην Ίο κανένας δεν γνωρίζει, που χτίζει, τί χτίζει, πόσο χτίζει"

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι διαλόγου, που συμμετείχε ο κ. Γκίκας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην "Κοινή Γνώμη", ήταν "πολύ δυνατό", τόνισε, ότι, "για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, δεν ζητείται η σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μας πώς θα γίνει ένα Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τον τόπο μας, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του τόπου; Εμείς ζούμε εκεί, εμείς ξέρουμε τον τόπο μας, εμείς πρέπει να ερωτηθούμε πρώτοι. Παρόλα αυτά και παρόλο που δεν ζητείται η γνώμη μας, εμείς ως Δήμος Ιητών, έχουμε καθίσει και φτιάχνουμε ομάδα εργασίας, γιατί αγαπάμε αυτό τον τόπο και πρέπει να τον προστατεύσουμε αυτόν τον τόπο. Πρέπει να βρούμε τις ισορροπίες που μπορούμε να βρούμε μεταξύ Περιβάλλοντος και Τουρισμού. Τι μπορούμε να κάνουμε; Από τη δική μου οπτική είναι κάτι πού εύκολο, δεν γίνεται το 2024 να μην υπάρχουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, στην Ίο κανένας δεν γνωρίζει, που χτίζει, τι χτίζει, πόσο χτίζει. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για τον επενδυτή, ούτε για τον επιχειρηματία".

"Ελπίζω όσα ανέφερα στο τραπέζι διαλόγου να αποτελέσουν πηγή προβληματισμού"

Σε δήλωση του, αμέσως μετά την εκδήλωση, ανέφερε, "Ευχαρίστησα τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Παναγιώτη Μίχαλο για την πρόσκληση που μου απηύθυνε περί συμμετοχής μου στον θεσμό «Διάλογοι της Νισύρου». Αποτέλεσε τιμή για μένα προσωπικά, αλλά και το νησί της Ίου, να παρευρίσκομαι μεταξύ διακεκριμένων ομιλητών και συμμετεχόντων αυτού του κύρους. Το τραπέζι διαλόγου στο οποίο μετείχα, μου έδωσε την ευκαιρία να αναφερθώ στις προκλήσεις τις οποίες καλείται ο Δήμος, αλλά και οι κάτοικοι της Ίου, να αντιμετωπίσουν καθημερινά και ελπίζω τα όσα ανέφερα στο τραπέζι διαλόγου να αποτελέσουν πηγή προβληματισμού, που θα οδηγήσουν σε λύσεις, σε σχέση με την νησιωτικότητα, το αυξημένο κόστος ειδικά των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, της επάρκειας των υποδομών και της αντιμετώπισης της λειψυδρίας, της ανάγκης για βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας και της καθημερινότητας που βιώνουν οι κάτοικοι του νησιού μας".

Οι θεματικοί άξονες των διαλόγων

Οι βασικοί άξονες που αναπτύχθηκαν στους φετινούς "διαλόγους της Νισύρου" ήταν:

  • Γεωπολιτικές Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Ενεργειακή Ασφάλεια

  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Smart Islands: Παραδείγματα & Προοπτικές

  • Κλιματική Αλλαγή: Gr-eco Islands, Βιωσιμότητα των νησιών και της Παράκτιας Ελλάδος

  • Τουρισμός και Υπερτουρισμός: Όρια, Διαχείριση και Οικοτουρισμός, με παρουσίαση της μελέτης του ΟΦΥΠΕΚΑ και της διαΝΕΟσις: «Στρατηγικό Σχέδιο Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του δικτύου Natura 2000»

Λίγα λόγια για τους "Διαλόγους της Νισύρου"

Οι «Διάλογοι της Νισύρου – Bridging the East Med» δημιουργήθηκαν, διοργανώνονται και πραγματοποιούνται, από το «Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος – Αειφορία της Νισύρου» ΑΜΚΕ για την παραγωγή και προώθηση ιδεών και έργων με στόχο την ανάδειξη της Ανατολικής Μεσογείου σε μία περιοχή Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πολιτισμικής Αλληλοκατανόησης και Διεθνούς Συνεργασίας. Ένα διεθνές κέντρο ανταλλαγής απόψεων και γόνιμου διαλόγου που τροφοδοτεί σταθερά τον δημόσιο διάλογο για ζητήματα Γεωπολιτικής της Ανατολικής Μεσογείου, Ενέργειας και Ασφάλειας, Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Βιώσιμης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Νησιωτικότητας.

Ένας θεσμός ο οποίος τελεί υπό την Αιγίδα της A.E. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υπό την Αιγίδα της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και διοικείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο και μία Συμβουλευτική Επιτροπή διακεκριμένων προσωπικοτήτων. Σε αυτή την εποχή, που διακυβεύεται η βιώσιμη εξέλιξη της ανθρωπότητας, στο φυσικό της περιβάλλον, και σε μία περιοχή που αποτελεί διαχρονικά κόμβο ιστορικών δρόμων, λαμβάνουν χώρα, ετησίως, οι «Διάλογοι της Νισύρου – Bridging the East Med».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι «Διάλογοι της Νισύρου – Bridging the East Med» - ένα Forum Διαλόγων, μία σύγχρονη Δεξαμενή Σκέψης - προωθούν τον δημιουργικό «Διάλογο» για τη φυσική, ενεργειακή και πολιτιστική βιωσιμότητα. Ως ομιλητές στους «Διαλόγους» συμμετέχουν εκπρόσωποι της Kυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου και της Κοινωνίας των Πολιτών, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί, τεχνοκράτες, επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη υψηλού κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης έμπειροι δημοσιογράφοι με πολυετή παρουσία σε πανελλαδικά και ξένα Μέσα. Τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί, δε, σε ένα μεγάλης σημασίας γεγονός, το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών (υψηλούς προσκεκλημένους και ομιλητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου), συνδράμοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση και την εξωστρέφεια της ακριτικής Νισύρου.