Άρχισε η δημόσια διαβούλευση, με τον Δήμο Άνδρου, να ζητά από τους κατοίκους να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλια τους

Ενεργή συμμετοχή για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Άνδρου

Στα χέρια... των κατοίκων της Άνδρου, έχει περάσει η μελέτη για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του νησιού, μετά την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (10 Ιουλίου), που αφορούσε στα πορίσματα της Α' Ενότητας και των προτεινόμενων εναλλακτικών σεναρίων χωρικής οργάνωσης της περιοχής μελέτης.

Πλέον, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου να μελετήσουν τα εναλλακτικά σενάρια χωρικής οργάνωσης του Δήμου Ανδρου και να στείλουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους, τα οποία θα είναι χρήσιμα, ώστε να ληφθούν υπόψη στον τελικό σχεδιασμό από την ανάδοχη εταιρεία.

Θ. Σουσούδης: Ένα εργαλείο πολύ σημαντικό και χρήσιμο για το μέλλον του νησιού

Ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" και εξήγησε την σπουδαιότητα που έχει για τον τόπο του, το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Μεταξύ άλλων, τόνισε, πως, "είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν τόπο σαν την Άνδρο να έχει Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Είχε να γίνει κάτι τέτοιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες για την ακρίβεια. Είναι ένα “εργαλείο” το οποίο είναι πολύ σημαντικό και θα είναι πολύ χρήσιμο για το μέλλον του νησιού μας. Αρχικά αυτό το σχέδιο θα μας ορίσει χρήσεις γης, θα γίνουν οι απαραίτητες οριοθετήσεις οικισμών, καθώς στο νησί δεν έχουμε αυτή τη στιγμή σε όλους τους οικισμούς οριοθέτηση. Ενδεχομένως, ανάλογα με την εξέλιξη και με τις ανάγκες, θα γίνουν επεκτάσεις οικισμών. Όλα αυτά, θα τα εντοπίσει η μελέτη, με τη βοήθεια των τοπικών παραγόντων και επιστημόνων, καθώς έχω τοποθετήσει και εγώ, μία επιτροπή μηχανικών και έναν εξωτερικό συνεργάτη χωροτάκτη - πολεοδόμο, που θα βοηθήσουν πολύ στη διαβούλευση".

"Είναι επιτακτικό και απαραίτητο, ο κόσμος του νησιού, οι απλοί πολίτες του τόπου, να συμμετάσχουν στην διαβούλευση"

Παράλληλα, στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής και του κ. Σουσούδη προς τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τις απόψεις τους, ο δήμαρχος ανέφερε, ότι "η φάση αυτή με τη διαβούλευση που ξεκίνησε είναι εξαιρετικά σημαντική για να γίνουν οι προτάσεις και με αυτό τον τρόπο να μας ακούσει και η μελετητική εταιρεία, για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι, γιατί όπως ανέφερα είναι ένα πολύ σημαντικό “εργαλείο” για τον τόπο μας. Είναι επιτακτικό και απαραίτητο, ο κόσμος του νησιού, οι απλοί πολίτες του τόπου, να συμμετάσχουν στη διαβούλευση και να πουν την άποψή τους, γιατί μιλάμε για το μέλλον του νησιού μας. Η μελετητική εταιρεία, κάνει τη δουλειά της επιστημονικά, αλλά το αποτέλεσμα που θα προσφέρουν θα είναι πολύ καλύτερο, αν επεξεργαστούν τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας και των επιστημόνων, που ζουν στον τόπο και ξέρουν ακριβώς τις ανάγκες".

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια

Το Σενάριο 1 είναι Μηδενικής Παρέμβασης (τάσεων) και σε αυτό:

  • Διατηρούνται οι ισχύουσες χωρικές ρυθμίσεις της Ζ.Ο.Ε. (Ζώνες προστασίας, παράκτια ζώνη, λοιπή περιοχή)

  • Διατηρείται το ισχύον καθεστώς των οικισμών

  • Ολοκληρώνονται τα προγραμματιζόμενα έργα και παρεμβάσεις που δεν έρχονται σε αντίφαση με τις ισχύουσες χωρικές ρυθμίσεις.

Το Σενάριο 2 είναι Ενδιάμεσου Βαθμού Παρέμβασης (ρεαλιστικό) με συστηματικές αλλά μέτριας έντασης παρεμβάσεις και ρυθμούς υλοποίησης και σε αυτό πραγματοποιούνται:

  • Ζώνες οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης με διατήρηση αρτιότητας

  • Δημιουργία ζώνης μεταποιητικών δραστηριοτήτων (χωρίς μετεγκατάσταση)

  • Ζώνες πρωτογενή τομέα στη λοιπή έκταση με περιορισμό άλλων χρήσεων

  • Προστασία αξιόλογης γεωργικής γης

Το Σενάριο 3 είναι Έντονης Παρέμβασης (κλιματική ουδετερότητα 2030) με συστηματικές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, που αφορούν σε:

  • Ζώνες οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης με αύξηση αρτιότητας

  • Δημιουργία ΕΠΙΧΠΑ Τύπου Α2 (μετεγκατάσταση υφιστάμενων)

  • Ζώνες πρωτογενή τομέα και ενέργειας στη λοιπή έκταση με δραστικό περιορισμό άλλων χρήσεων

  • Προστασία αξιόλογης γεωργικής γης

Βασικοί στόχοι και επιδιώξεις του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Άνδρου

Στόχος 1: Ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας:

Ανάπτυξη του τουρισμού: Ενίσχυση της τουριστικής προβολής της Άνδρου ως προορισμού εμπειρίας με ιδιαίτερη έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός, ο θρησκευτικός και ο πολιτιστικός τουρισμός.

Στόχος 2: Ανάπτυξη εσωτερικών δικτύων συνεργασίας:

Βελτίωση υποδομών μεταφορών: Ενίσχυση υποδομών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων λιμενικών & οδικών δικτύων, βελτίωση εσωτερικής συνδεσιμότητας και προσβασιμότητας.

Συνεργασία τοπικών φορέων: Δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ τοπικών φορέων για προώθηση κοινωνικής & οικονομικής συνοχής.

Στόχος 3: Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή:

Μέτρα αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής: Εφαρμογή μέτρων για αντιμετώπιση επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής, όπως ανύψωση της στάθμης θάλασσας και παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας.

Προστασία βιοποικιλότητας: Προστασία και ανάδειξη τοπικής βιοποικιλότητας και οικοσυστημάτων μέσω βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης φυσικών πόρων.

Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Προώθηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη ενεργειακών αναγκών του νησιού με σεβασμό στο τοπίο και εξάλειψη ασυμβατοτήτων

Στόχος 4: Ενίσχυση τουριστικού τομέα:

Στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης: Υιοθέτηση στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης για τον τουριστικό τομέα με στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και τη δημιουργία μιας ισχυρής τουριστικής ταυτότητας με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού.

Προσαρμογή τουριστικών υποδομών: Ανάπτυξη τουριστικών υποδομών συμβατών με τα τοπικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιώ

Στόχος 5: Προώθηση καινοτομίας και έρευνας:

Υποστήριξη καινοτομικών δραστηριοτήτων: Ενίσχυση έρευνας και εφαρμογής καινοτομικών μεθόδων σε τομείς όπως ενέργεια, διαχείριση αποβλήτων και υδάτινοι πόροι.

Δημιουργία ερευνητικών υποδομών: Δημιουργία και υποστήριξη ερευνητικών υποδομών και εκπαιδευτικών κέντρων για προώθηση της καινοτομίας και της εκπαίδευσης σε τοπικό επίπεδο.

Στόχος 6: Ανάπτυξη τηλεματικής και ψηφιακών υπηρεσιών:

Υιοθέτηση τεχνολογιών τηλεματικής: Ενίσχυση της χρήσης τεχνολογιών τηλεματικής σε τομείς όπως η υγεία (τηλεϊατρική), η εκπαίδευση (εξ αποστάσεως εκπαίδευση) και η διοίκηση (ηλεκτρονική διακυβέρνηση).

Ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών: Δημιουργία και αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών για την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Στόχος 7: Έξυπνη εξειδίξευση: Προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες του νησιού:

Εφαρμογή της έξυπνης εξειδίκευσης λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες του Δήμου Άνδρου.

Προώθηση καινοτόμων δραστηριοτήτων: Στήριξη καινοτόμων δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων, ειδικά στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.

Στόχος 8: Ολοκληρωμένη προσέγγιση σχεδιασμού:

Συνδυαστική αξιολόγηση: Συνδυαστική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων των προτεινόμενων δράσεων και έργων.

Διατομεακή Συνεργασία: Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών τομέων και φορέων για την επίτευξη ολοκληρωμένων και αποδοτικών λύσεων.

Στόχος 9: Προστασία περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς: Α

νάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς: Προστασία και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου, συμπεριλαμβανομένων των αρχαιολογικών χώρων, των παραδοσιακών οικισμών και των πολιτιστικών μνημείων.

Βιώσιμη χρήση φυσικών πόρων: Εφαρμογή πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων, όπως η προστασία των υδάτινων πόρων, η διατήρηση των δασών και των παράκτιων ζωνών, και η ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

Προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στο τοπίο.