Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, Γιώργος Νομικός, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη νέα υποδομή

"Πράσινο φως" για νέο λιμάνι στον Μονόλιθο

Πλησιάζει όσο ποτέ... το νέο λιμάνι στον Μονόλιθο Σαντορίνης. Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να δώσει νέα πνοή στο νησί και να κάνει την επιβίβαση και την αποβίβαση, μια ασφαλή διαδικασία, ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα του παρελθόντος.

Τη σημαντική είδηση έκανε γνωστή, με ανακοίνωση του, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, στο περιεχόμενο της οποίας αναφέρει, πως, "έδωσε το “πράσινο φως” για τα τεύχη δημοπράτησης της νέας μαρίνας στον Μονόλιθο, ένα έργο σταθμό για το νησί μας, μετά από αδράνεια ετών".

Γ. Νομικός: "Είναι ένα βασικό αναπτυξιακό έργο για τον τόπο μας"

Ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Θήρας, Γεώργιος Νομικός, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για αυτό το σημαντικό έργο και τη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, πως, "η μαρίνα του Μονολίθου είναι ένα έργο το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2012 και μέχρι και το 2019, που ήμασταν εμείς Δημοτική Αρχή, το “τρέξαμε” όσο μπορούσαμε πιο γρήγορα, μετά με τη νέα Δημοτική Αρχή, κάπως καθυστέρησε η όλη διαδικασία και τώρα πλέον, από τη στιγμή που ανέλαβα ως πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες που είχαμε βάλει ως στόχο, για να υλοποιήσουμε. Για αυτό το λόγο έχουμε αναθέσει σε εταιρείες την εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης και παράλληλα σε άλλες εταιρείες για κάποια παραρτήματα που χρειάζονται ακόμη, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο φάκελος και να βγούμε στον "αέρα" της δημοπράτησης. Είναι ένα βασικό αναπτυξιακό έργο για τον τόπο μας, το οποίο θα προσελκύσει σκάφη αναψυχής υψηλού επιπέδου και πιστεύω ότι θα είναι ακόμη ένας πόλος έλξης για εξαιρετικό τουρισμό που αναζητούμε στον τόπο μας".

"Μέχρι τέλος του χρόνου θα προχωρήσουμε σε δημοπράτηση"

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο λιμάνι, που θα έρθει ουσιαστικά να αντικαταστήσει το παλιό και "προβληματικό" πλέον λιμάνι, αναφέροντας ότι, "η μαρίνα Μονολίθου, είναι μία νέα χωροθετημένη μαρίνα, στην περιοχή του Μονολίθου, κοντά στο αεροδρόμιο, που έχει οδικούς άξονες πολύ καλούς, είναι στο σημείο που παλιά είχε συζητηθεί να γίνει το λιμάνι και είχε επανέλθει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προσπαθούμε πλέον να χωροθετήσουμε στην ίδια περιοχή και το νέο λιμάνι για την ακτοπλοΐα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγονται όλα τα προβλήματα με τις κατολισθήσεις και όλα τα υπόλοιπα, που κατά καιρούς έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο παλιό λιμάνι. Εμείς θα δημοπρατήσουμε τη μαρίνα με το Νόμο 4413/2016, με παραχώρηση. Θα έρθει ο επενδυτής, θα αναλάβει τη μαρίνα και θα τη λειτουργεί για περίπου 50 χρόνια. Οι μαρίνες ανήκουν στο Υπουργείο Τουρισμού και θα υπάρξει μία προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας. Εμείς έχουμε όλη την αρμοδιότητα, να τη βγάλουμε στον αέρα και αφού ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος, ο οποίος θα δώσει τη καλύτερη προμήθεια και κατασκευή στο Δ.Λ.Τ. Θήρας, θα προχωρήσουμε σε υπογραφή συμφωνητικού για την ανάθεση του έργου και έπειτα θα βγει το χρονοδιάγραμμα. Αυτή τη στιγμή, θεωρούμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα προχωρήσουμε σε δημοπράτηση, όπου η διακήρυξη θα είναι διεθνής διαγωνισμός, ώστε να προσελκύσουμε επενδυτές".

ιλάμε για ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο θα ενισχύσει, εν γένει, την οικονομία του νησιού"

Κλείνοντας, ο κ. Νομικός, αναφέρθηκε σε πιο τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου λιμανιού, αναφέροντας, ότι, "θα χωράει περίπου 350 σκάφη από τα οποία τα 10 θα είναι mega yachts. Υλοποιούνται οι συγκεκριμένες μελέτες που θα συμπληρώσουν τα τεύχη δημοπράτησης και θα γνωρίζουμε καλύτερα και τον προϋπολογισμό του έργου και όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες. Από αυτά που μπορώ να γνωρίζω και να αναφέρω μέχρι στιγμής, η μαρίνα θα περιλαμβάνει ακόμη και καταστήματα, πύργους διαχείρισης, ξενοδοχειακές μονάδες, ελικοδρόμια, εστιατόρια εμπορίου, οπότε καταλαβαίνει ο καθένας ότι θα φέρει μία ανάπτυξη για τον τόπο. Επίσης θα υπάρξουν περίπου 130 θέσεις εργασίας, οπότε μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο θα ενισχύσει, εν γένει, την οικονομία του νησιού".

Η ανακοίνωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας

Για την εκκίνηση της διαδικασίας είχε προβεί σε ανακοίνωση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, η οποία ανέφερε αναλυτικά, τα εξής:

“Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας έδωσε το πράσινο φως για τα τεύχη δημοπράτησης της νέας μαρίνας στον Μονόλιθο, ένα έργο σταθμό για το νησί μας, μετά από αδράνεια ετών.

Η νέα Μαρίνα αναμένεται να φέρει πολλαπλά οφέλη στο νησί μας:

1. Οικονομική Ανάπτυξη: Η νέα Μαρίνα θα προσελκύσει επισκέπτες και επενδυτές, δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία. Η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί σημαντικά, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

2. Θέσεις Εργασίας: Θα δημιουργηθούν 120 νέες άμεσες θέσεις εργασίας, παρέχοντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης για τους κατοίκους του νησιού μας.

3. Υποδομές Υψηλών Προδιαγραφών: Η Μαρίνα θα μπορεί να φιλοξενήσει 350 σκάφη αναψυχής, τόσο μικρά όσο και μεγάλα, προσφέροντας σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές στους επισκέπτες μας.

4. Βελτίωση Υπηρεσιών: Με τη νέα Μαρίνα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα αναβαθμιστούν, βελτιώνοντας την εμπειρία των τουριστών και ενισχύοντας την ελκυστικότητα του νησιού ως προορισμού.

Το έργο αυτό είχε ξεκινήσει το 2012, επί της πρώτης δημαρχιακής θητείας του Νίκου Ζώρζου, και πλέον είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο με τον διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου. Η κατασκευή της Μαρίνας στον Μονόλιθο αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για το μέλλον του νησιού μας, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την ευημερία της Θήρας”.