Σταμάτης Γαρδέρης: "Είναι ένα σημαντικότατο έργο, το οποίο θα αλλάξει τη θέση μας στον τουριστικό χάρτη"

Προχωρά η επένδυση στο "Ξενία" της Κύθνου

Οριστικά το "πράσινο φως" δόθηκε για τη μεγάλη επένδυση των Ισραηλινών επενδυτών στο Ξενία της Κύθνου. Συγκεκριμένα, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε την οριστική μελέτη για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου του υδροθεραπευτηρίου λουτρών.

Μεταξύ άλλων, στο ακίνητο θα γίνουν επεμβάσεις στις όψεις του υφιστάμενου ξενοδοχείου, διαρρυθμίσεις εσωτερικών χώρων, στατική ενίσχυση, προσθήκη πισίνας στον ακάλυπτο χώρο και διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο. Επίσης, η έγκριση του Υπουργείου δίνει σαφείς και αυστηρές οδηγίες για το τι επιτρέπεται και πώς θα πρέπει να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι, το 2023 το Υπουργείο Πολιτισμού είχε απορρίψει την οριστική μελέτη με αποτέλεσμα ο επενδυτής να καταθέσει εκ νέου μελέτη με τον τρόπο αξιοποίησης του ακινήτου, ειδικά όσον αφορά το διατηρητέο κτίριο.

Δήμαρχος: "Αυτό αλλάζει το status μας παγκοσμίως και όχι μόνο εγχώρια"

Ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το αν ισχύει το γεγονός, πως θα φέρει αρκετά οφέλη στο νησί. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι, "βεβαίως και ισχύει και έχει πάρει όλες τις αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και προχωράει κανονικά η επένδυση και μετά την καλοκαιρινή σεζόν θα ξεκινήσει. Είναι ένα σημαντικότατο έργο το οποίο θα αλλάξει τη θέση μας στον τουριστικό χάρτη, καθώς μιλάμε για μία επένδυση που είναι περισσότερο από 20-25 εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα αξιοποίησει της πηγές μας και θα βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και γενικότερα, θα αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν. Τα ιαματικά λουτρά μας, ήταν κλειστά αυτά τα χρόνια και η επένδυση θα βοηθήσει να ανοίξουν και πάλι. Με αυτό τον τρόπο θα επεκταθούν και θα αξιοποιηθούν περισσότερο και καταλαβαίνετε ότι αυτό αλλάζει το status μας παγκοσμίως και όχι μόνο εγχώρια”.

Σε ότι αφορά, στο τι ακριβώς, θα πραγματοποιηθεί στο σημείο, ο κ. Γαρδέρης αναφέρει, "πέρα από το παλιό "Ξενία" το οποίο αναβαθμίζεται, θα αναπαλαιωθούν και οι παλιές μπανιέρες τον ιαματικών λουτρών, καθώς εκεί υπήρχε ένα κόλλημα από το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί έπρεπε να γίνει μία μελέτη για να μην αλλοιωθεί η εικόνα τους, γιατί βρίσκονται εκεί από την εποχή του Όθωνα και θα έπρεπε να κρατήσουν την ίδια εικόνα. Πέρα από αυτό, ο επενδυτής έχει ήδη αγοράσει και μία έκταση όπισθεν του ακινήτου του "Ξενία", που είναι επιπλέον 2.500 τ.μ. για να κατασκευάσει μικρές βίλες και ξενοδοχειακή εγκατάσταση".

Το προφίλ της επένδυσης

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, “το καλοκαίρι του 2022 παραδόθηκε στους Ισραηλινούς επενδυτές το Ξενία Κύθνου, το οποίο μετά από επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ θα μεταμορφωθεί σε Genesis of the Royal Baths of Kythnos, ένα πολυτελές τουριστικό κατάλυμα με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό. Η εταιρεία Xenia Kythnos αναλαμβάνει για χρονικό διάστημα 99 ετών το δικαίωμα αξιοποίησης του ξενοδοχείου «Ξενία Κύθνος» και το δικαίωμα χρήσης από την ΕΤΑΔ των δύο ιαματικών πηγών που βρίσκονται μαζί με την ξενοδοχειακή εγκατάσταση, εντός οικοπέδου με έκταση 7.018 τμ. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Η αξιοποίηση του ξενοδοχείου και των ιαματικών πηγών θα αποτελέσει εμβληματική επένδυση με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και τις αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού. Το ξενοδοχείο θα αποκατασταθεί και θα επαναλειτουργήσει μετά από περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ θα αναβαθμιστεί και το Μνημείο των ιστορικών εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της Κύθνου και του ιαματικού τουρισμού. Το Genesis είναι ένα project άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο σε πολλές άλλες νέες και καινοτόμες επενδύσεις στο νησί της Κύθνου”.

Το ακίνητο του "Ξενία"

“Το ακίνητο έχει ιδιαίτερα σημαντική ιστορική και πολιτιστική αξία, δεδομένου ότι κατασκευάσθηκε την περίοδο της βασιλείας του Όθωνος από τον Δανό αρχιτέκτονα, Christian Hansen. Οι εγκαταστάσεις τροποποιήθηκαν από τον Ernst Ziller, την περίοδο 1871-1891 και έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία καθώς αποτελούν αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής, άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία των Λουτρών Κύθνου. Εντός του ακινήτου υπάρχουν δύο ιαματικές πηγές, α) η αλατούχα ιαματική πηγή των «Αγίων Αναργύρων» και β) η σιδηρούχα ιαματική πηγή «Κάκαβος».

Το ακίνητο βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Λουτρά Κύθνου και αποτελείται από ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, κέντρο υδροθεραπείας το οποίο αποτελείται από 14 ξεχωριστά μαρμάρινα λουτρά και υποδομές υποστήριξης. Θεωρείται η πρώτη υποδομή ιαματικού τουρισμού που λειτούργησε στην Ελλάδα. Το ξενοδοχείο, που σταμάτησε να λειτουργεί το 1999, βρίσκεται σε τριώροφο κτίριο και διαθέτει 46 δωμάτια. Το ακίνητο διατέθηκε μέσω του e-auction IX, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 3 εκατ. ευρώ και η σύμβαση υπεγράφη τον Ιούνιο 2022”.