Συζητήθηκαν οι απόψεις που θα τεθούν σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση σχετικά με το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό

Η Τήνος σχεδιάζει το μέλλον της

Ξανά σε πρώτο πλάνο περνά ο σχεδιασμός του βιώσιμου μέλλοντος της Τήνου. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στη Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού (Μοσχούλειος Σχολή) του Δήμου Τήνου, την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, η οποία ήταν ανοικτή για το κοινό της Τήνου και για κάθε ενδιαφερόμενο.

Στη συνάντηση αυτή διατυπώθηκαν οι θέσεις και οι απόψεις, που θα τεθούν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση σχετικά με το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.

Τα κεφάλαια που συζητήθηκαν

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση:

α) για τη μελέτη του τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου Τήνου

β) για τη μελέτη καταγραφής του ήδη υπάρχοντος οδικού δικτύου της χώρας, ανά Δημοτική Ενότητα (ΔΕ) στις περιοχές εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων, εκτός των ορίων των οικισμών των νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 και των οικισμών μέχρι 2000 κατοίκους

Π. Κροντηράς: "Το ειδικό χωροταξικό είναι πολύ σημαντικό γιατί θεωρείται υπερκείμενη μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού"

Ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τη σπουδαιότητα ενός τέτοιου σχεδίου, τονίζοντας ότι, "στην εκδήλωση της Παρασκευής, μαζεύτηκαν πολλοί φορείς και πολλοί δημότες, όπου έγινε μία ενημέρωση για αυτό το χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό και συστάθηκε μία επιτροπή εργασίας προκειμένου μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο να επεξεργαστεί τις απόψεις, να τις καταθέσει και να περάσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό το ειδικό χωροταξικό, είναι πολύ σημαντικό για το νησί της Τήνου και είναι πολύ σημαντικό γιατί θεωρείται υπερκείμενη μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Ότι εγκριθεί από το χωροταξικό του τουρισμού, θα το λάβουν υπόψη ως δεδομένο για τη σύνταξη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού".

"Μέσα στις κορεσμένες και υπεραναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές, έχουν συμπεριλάβει την Τήνο"

Παράλληλα ο κ. Κροντηράς, αναφέρθηκε σε κάτι, αν μη τι άλλο, παράδοξο, λέγοντας, ότι, "για το ειδικό χωροταξικό, τρέχει μία μελέτη, που έχει ανατεθεί από το 2018 και έχει τελειώσει τώρα και τρέχει και η διαβούλευση από τις 3 Ιουλίου μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου. Μιλάμε για κάτι οριστικό, καθώς είναι ένα νομοσχέδιο που ήδη υπάρχει, αλλά αυτό που μας προβληματίζει και αποτελεί είδηση, είναι ότι μέσα στις κορεσμένες και υπεραναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές, έχουν συμπεριλάβει την Τήνο και τη Σύρο και μας έχουν βάλει στην ίδια κατηγορία με τον Λαγανά στη Ζάκυνθο, με τη Σαντορίνη και την Οία, δηλαδή με τις υπερκορεσμένες περιοχές. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, όχι ότι δεν αναπτύσσεται γρήγορα και η Τήνος, απλά δεν μπορούν να μας συγκρίνουν με τον Λαγανά, με αυτά που γίνονται εκεί με τον τουρισμό".

Η εισήγηση του δημάρχου στη συνάντηση εργασίας

Αρχικά, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για κάθε νέο νομοθέτημα, θα πραγματοποιείται αντίστοιχη συνάντηση για ενημέρωση του κόσμου. Συγκεκριμένα είπε, ότι, "σκοπός μας ως Δημοτική Αρχή, είναι σε συνεργασία με τους άλλους φορείς του νησιού, δηλαδή την Περιφέρεια και τους συλλογικούς φορείς, αλλά και όλους τους κατοίκους, σε όποιον νομοθέτημα βγαίνει σε διαβούλευση και μπορούμε να καταθέτουμε τις απόψεις μας, να γίνεται πάντα ανάλογη συγκέντρωση όπως τη σημερινή, προκειμένου να ενημερώσουμε για το τι ακριβώς πρόκειται. Παράλληλα, θα δημιουργήσουμε μία επιτροπή, που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις των Συλλόγων αλλά και όλου του κόσμου, για το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, προκειμένου μετέπειτα να μεταφερθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο".

"Να καταλήξουμε σε μία κοινή συνισταμένη, για το τι θέλουμε για το νησί μας"

Καταλήγοντας στην εισήγησή του, τόνισε, ότι, "στη Τήνο αυτή τη στιγμή και αυτό το σκοπό έχει και η πρόσκληση, έχουν ξεκινήσει δύο μελέτες. Η μία μελέτη είναι του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Τήνου και η άλλη, αφορά στην καταγραφή του ήδη υπάρχοντος οδικού δικτύου και οι δύο αυτές μελέτες είναι πολύ σημαντικές. Όταν ζήτησα από τους αναδόχους του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, μία ενημέρωση για το τι αφορά η μελέτη και το χρονοδιάγραμμα τους και τι βοήθεια χρειάζονται από το Δήμο, μου έδωσαν ένα υπόμνημα, αναλυτικά για το τι χρειάζεται και εκεί αναφέρονταν το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, έτσι λοιπόν ξεκίνησα να ψάχνω, τι ακριβώς είναι αυτό και τι ισχύει για την Τήνο. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ρωτήσω τις υπηρεσίες, αν είχαν κάποια εικόνα για το συγκεκριμένο χωροταξικό, αλλά δεν υπήρχε κάποιο σχετικό έγγραφο, που να ζητά γνωμοδότηση για το συγκεκριμένο θέμα. Σκοπός της συνάντησης της σημερινής, είναι να ανοίξει μία συζήτηση και να διατυπωθούν οι απόψεις, καθώς έχουμε μπροστά μας ένα μήνα, ώστε να καταλήξουμε σε μία κοινή συνισταμένη, για το τι θέλουμε για το νησί μας".

Τι προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό

Το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό τέθηκε στις 3 Ιουλίου, σε δημόσια διαβούλευση, συνδυαστικά με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αυτού, από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, έπειτα από συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Βάσει αυτού η χώρα (1.034 Δημοτικές Ενότητες ) χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες περιοχών με βάση τη χωρική διάρθρωση των τουριστικών καταλυμάτων ως εξής:

Στην πρώτη (Α) υπό την ονομασία Περιοχές Ελέγχου (υπερ αναπτυγμένες) έχουν συμπεριληφθεί 18 Δημοτικές Ενότητες (μεταξύ των οποίων και η Τήνος), στη δεύτερη (Β), ανεπτυγμένες περιοχές 84, στη τρίτη (Γ) αναπτυσσόμενες περιοχές 139, στη τέταρτη (Δ) περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης 265 και στη πέμπτη (Ε), μη ανεπτυγμένες περιοχές 528 Δημοτικές Ενότητες. Για τις Δημοτικές Ενότητες που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες Α και Β προβλέπεται η εκπόνηση μελετών εκτίμησης τουριστικής φέρουσας ικανότητας από τον υποκείμενο σχεδιασμό (Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια – ΤΠΣ) ενώ δεν συστήνεται κάποια οριζόντια απαγόρευση στη δόμηση. Για τις τρεις από τις κατηγορίες (Α, Β και Γ) προτείνεται η θέσπιση ειδικού τέλους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, επί των δραστηριοτήτων του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων των βραχυχρόνιων μισθώσεων και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση αναπλάσεων και υποδομών που υποστηρίζουν τον τουρισμό.

Τα συναρμόδια Υπουργεία παραδέχονται μέσω του ειδικού χωροταξικού πλαισίου ότι "πολλοί τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα παρουσιάζουν μη ικανοποιητικό επίπεδο υπηρεσιών με παράλληλη απαξίωση σημαντικού ποσοστού των τουριστικών καταλυμάτων, παρά την επιχειρούμενη αργή αλλά σταθερή ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού. Εντοπίζονται επίσης ελλείψεις στη γενική υποδομή και τις μεταφορές παρά την βελτίωση των τελευταίων, καθώς και δυσλειτουργίες, όπως κυκλοφοριακή συμφόρηση, έλλειψη χώρων στάθμευσης κ.λπ.".