Σκοπός να περισυλλεχθούν από αδειοδοτημένη εταιρεία συλλογής και αποσυναρμολόγησης οχημάτων τέλους κύκλου ζωής

"Αποσύρει" τα εγκαταλελειμμένα οχήματα η Σαντορίνη

Την έναρξη διαδικασιών για να απομακρυνθούν και να εκποιηθούν τα εγκαταλελειμμένα οχήματα τέλους κύκλου ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ.) σηματοδοτεί η προκήρυξη ανοιχτής φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας, με σκοπό να βρεθεί αδειοδοτημένη εταιρεία συλλογής και αποσυναρμολόγησης οχημάτων τέλους κύκλου ζωής, μέλος του επίσημου δικτύου της Ε.Δ.Ο.Ε., από διάφορα σημεία εντός των ορίων του Δήμου Θήρας, με τελικό σκοπό την παράδοσή τους σε εγκεκριμένο σημείο συλλογής.

Αντικείμενο της δημοπρασίας – Στόχος

Η διακήρυξη αφορά στην ανάδειξη πλειοδότη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ο οποίος θα πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό, για την απόκτηση των χαρακτηρισμένων ως εγκαταλειμμένων οχημάτων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θήρας. Ο συνολικός αριθμός τους εκτιμάται στα περίπου 100 οχήματα (φορτηγά κάθε είδους, IX αυτοκίνητα, δίκυκλα και τρίκυκλα κάθε είδους) σε ετήσια βάση αλλά αυτή είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική εκτίμηση. Η πλειοδότρια εταιρεία θα περισυλλέγει με δικά της μέσα (γερανούς ή άλλα κατάλληλα για το σκοπό αυτό οχήματα ή μηχανήματα έργου) και προσωπικό εκείνα τα εγκαταλελειμμένα οχήματα που έχουν χαρακτηριστεί ως Ο.Τ.Κ.Ζ. εντός των ορίων του Δήμου Θήρας και εν συνεχεία θα τα αποστέλλει προς περαιτέρω επεξεργασία, αξιοποίηση, τεμαχισμό και τελική διάθεση, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπεται βάσει του Π.Δ. 116/04 και δεν έχει εντοπιστεί ο κάτοχός τους.

Το έργο αυτό αποβλέπει στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων από τα οχήματα, στην επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και περαιτέρω αξιοποίηση των Ο.Τ.Κ.Ζ. και των κατασκευαστικών τους στοιχείων. Παράλληλα επιτυγχάνεται η μείωση της ποσότητας των προς διάθεση αποβλήτων. Απώτερος σκοπός είναι η ασφάλεια και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης στο Δήμο Θήρας και η εν γένει προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Βασικοί όροι της δημοπρασίας

Κάποιοι από τους βασικούς όρους της δημοπρασίας, ενδεικτικά, προβλέπουν, ότι:

  1. Η Δημοτική Αστυνομία θα εντοπίζει και θα καταγράφει τα χαρακτηριζόμενα ως «εγκαταλειμμένα οχήματα» ή «οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής» σύμφωνα με το ΠΔ 116/04, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θήρας.

  2. Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Θήρας θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως αυτές προβλέπονται έτσι ώστε τα χαρακτηριζόμενα ως «εγκαταλειμμένα οχήματα» να περιέλθουν

  3. στην κατοχή του Δήμου ως οχήματα τέλους κύκλου ζωής μετά την παρέλευση των απαιτούμενων προθεσμιών.

  4. Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Θήρας θα υποδεικνύει τα εγκαταλελειμμένα οχήματα προς απομάκρυνση, θα επιβλέπει τις διαδικασίες παράδοσης των οχημάτων και θα εκδίδει εις διπλούν τα απαραίτητα παραστατικά (πρακτικά παράδοσης – παραλαβής οχημάτων).

  5. Η ανάδοχος εταιρεία δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί να μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της οχήματα που υποδεικνύει ο Δήμος ως ΟΤΚΖ ανεξαρτήτως αριθμού. Η συλλογή και μεταφορά των εγκαταλελειμμένων οχημάτων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας διενεργείται με δικά της μέσα (γερανοί) και χωρίς μεταφόρτωση από χώρο προσωρινής εναπόθεσης οχημάτων του Δήμου.

  6. Ουδεμία ευθύνη αναλαμβάνει ο Δήμος έναντι του ιδιοκτήτου του ΟΤΚΖ για οποιαδήποτε ζημία ήθελε προκύψει στο όχημα κατά την αποκομιδή – μεταφορά και εκφόρτωση (ενδεικτικός αναφερομένων τα παρακάτω: ατύχημα, υλικές ζημιές σε παρακείμενα οχήματα, τραυματισμός ή θανάτωση προσώπου κλπ.) ούτε και για τυχόν ζημίες ή απώλειες εξαρτημάτων του κατά την διάρκεια της παραμονής του στον χώρο προσωρινής αποθήκευσης του Δήμου ή της αναδόχου εταιρείας.

  7. Εάν κατά την διάρκεια της φύλαξης, σε χώρο του αναδόχου, το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σ΄ αυτόν αφού προηγουμένως καταβάλλει την δαπάνη απομάκρυνσης του που ανέρχεται στα 100 ευρώ και τη δαπάνη αποθήκευσης και φύλαξης του που ανέρχεται στα 20 ευρώ ημερησίως. Μετά την παρέλευση του νόμιμου χρονικού διαστήματος τα οχήματα προωθούνται για την διαδικασία της ανακύκλωσης.