Η Δημοτική Αρχή ενέκρινε, εν μέσω αντιδράσεων, μελέτη για έργα ύψους 5.200.000 ευρώ

Αναβάθμιση για το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της Κιμώλου

Προχωρά ένα σημαντικό έργο για το νησί της Κιμώλου, που αφορά στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου, καθώς στη διάρκεια της 7ης συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου, αποφασίστηκε η έγκριση και παραλαβή της μελέτης του έργου, προϋπολογισμού 5.200.000 ευρώ, όπως αυτή θεωρήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της ΜΟΔ ΑΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το θέμα, υπήρξε, αντίδραση από μέλος της μειοψηφίας, το οποίο αποφάσισε να καταψηφίσει την παραλαβή της μελέτης, καθώς αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα, που προκύπτουν από αυτή, με τον δήμαρχο και πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής, να απαντά, ότι, "πραγματικά προκαλεί απορίες για το τι είδους σκοπιμότητες προσπαθεί να εξυπηρετήσει μέσω της τοποθέτησης αυτής".

Αντιδράσεις από τη μειοψηφία

Το λόγο, στη διάρκεια της συνεδρίασης, έλαβαν τόσο ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Βασίλειος Σάρδης, ο οποίος τοποθετήθηκε στο θέμα, καταλήγοντας ότι με επιφύλαξη θα ψηφίσει θετικά, όσο και ο δημοτικός σύμβουλος, Ηλίας Τσακάλης, μέλος από την παράταξη της μειοψηφίας, ο οποίος ανέλυσε την αρνητική του θέση για το θέμα. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι, "βάσει της κείμενης νομοθεσίας η έγκριση και παραλαβή της εν θέματι πολύ σημαντικής μελέτης πρέπει με ποινή ακυρότητας να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους και δεν επιτρέπονται διαφοροποιήσεις που υπονομεύουν την εφαρμογή των Περιβαλλοντικών όρων. Tα έργα του ΒΙΟΚΑ, τα οποία αν και απαριθμούνται στην έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων, η μελέτη τα αφαιρεί αναιτιολόγητα και αδικαιολόγητα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μελέτη του έργου: «Δίκτυα Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Κιμώλου» πρέπει να είναι απολύτως εναρμονισμένη με τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους και δεν επιτρέπονται αποκλίσεις. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στην ουσιαστικά απένταξη των πλέον σημαντικών έργων του ΒΙΟΚΑ, από το περιεχόμενο της παρούσης μελέτης".

"Στην περίπτωση που υλοποιηθεί η παρούσα μελέτη θα οδηγηθούμε στην παραβίαση βασικών εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων"

Στη συνέχεια, υποστήριξε, ότι, "ειδικότερα, στις περιγραφόμενες εργασίες που περιλαμβάνει η προς έγκριση Τεχνική Μελέτη δεν υφίστανται πλέον βασικά τεχνικά έργα, μέτρα αντιρρύπανσης και γενικότερα αντιμετώπισης της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, γεγονός που υποδηλώνει ότι προσκρούει στο περιεχόμενο των Περιβαλλοντικών όρων. Εντύπωση προκαλεί η μεταφορά χρημάτων από την εκτέλεση ορισμένων έργων, τα οποία διατίθενται για την εκτέλεση άλλων έργων αφήνοντας τα αρχικά με πολύ μειωμένους οικονομικούς όρους. Επομένως οι εργασίες που περιγράφονται στην προς ψήφιση Μελέτη είναι έντονα διαφοροποιημένες από εκείνες που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς η Αναθέτουσα Αρχή δεν προέβει σε έγκαιρη προσαρμογή και πλήρη εναρμόνιση της μελέτης δημοπράτησης με τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους, με συνέπεια τη μη τήρηση βασικών και ουσιωδών περιβαλλοντικών όρων".

Κλείνοντας, είπε, πως, "στην περίπτωση που υλοποιηθεί η παρούσα μελέτη θα οδηγηθούμε στην παραβίαση βασικών εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, με δυσμενείς συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Άλλωστε, στην περίπτωση που η Δημοτική Αρχή επιμείνει στην έγκριση και παραλαβή της υπό κρίση μελέτης απαιτείται η έκδοση νέας ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων μετά από την εκπόνηση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), βάσει της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ήτοι του Ν. 4014/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Για όλους αυτούς θεωρώ ότι η παρούσα μελέτη πρέπει να επιστραφεί στους συντάξαντες αυτήν και να συμπληρωθεί, ενώ στην παρούσα της μορφή οφείλω να την καταψηφίσω".

Κ. Βεντούρης: "η τοποθέτηση του κ. Τσάκαλη είναι παντελώς ψευδής και ανυπόστατη, παραπλανεί εντελώς τους δημότες της Κιμώλου και προσπαθεί να υπονομεύσει – για πολλοστή φορά – ένα σημαντικό έργο υποδομής"

Εν συνεχεία, έλαβε το λόγο, ο δήμαρχος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Βεντούρης, ο οποίος, αναφορικά με τα λεγόμενα του κ. Τσακάλη, τόνισε ότι, αυτά είναι παντελώς ανυπόστατα και στερούνται πλήρως οποιασδήποτε αληθινής βάσης, καθώς όπως διευκρίνισε εκ νέου, σε συνέχεια της εισήγησης του, "η προς έγκριση και προς παραλαβή τεχνική μελέτη αφορά αποκλειστικά και μόνο στην κατασκευή των έργων για τα δίκτυα ύδρευσης και τα δίκτυα αποχέτευσης (εκσκαφές, σωληνώσεις, αποκατάσταση οδοστρώματος κ.λπ.) Τα έργα κατασκευής για τα δίκτυα ύδρευσης και τα δίκτυα αποχέτευσης, είναι αδειοδοτημένα, διαθέτουν εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους εν ισχύ (σύμφωνα με τον ν. 4014/2011) και η προς έγκριση και προς παραλαβή τεχνική μελέτη έχει συνταχθεί σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων".

Κλείνοντας, με την απάντησή του, ανάφερε, ότι, "η εγκατάσταση του ΒΙΟΚΑ διαθέτει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους εν ισχύ και λειτουργεί σύμφωνα με αυτούς. Για τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ΒΙΟΚΑ, έχει εκπονηθεί η σχετική μελέτη, υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση η οποία περιλαμβάνεται ως χωριστό Υποέργο στη σχετική Απόφαση Ένταξης του έργου «Δίκτυα Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Κιμώλου» και το εν λόγω έργο σύντομα θα δημοπρατηθεί. Κατά συνέπεια η τοποθέτηση του κ. Τσάκαλη περί απένταξης των έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ΒΙΟΚΑ και περί μη τήρησης των περιβαλλοντικών όρων των υπό δημοπράτηση έργων, είναι παντελώς ψευδής και ανυπόστατη, παραπλανεί εντελώς τους δημότες της Κιμώλου, προσπαθεί να υπονομεύσει – για πολλοστή φορά – ένα σημαντικό έργο υποδομής για το νησί μας και πραγματικά προκαλεί απορίες για το τι είδους σκοπιμότητες προσπαθεί να εξυπηρετήσει μέσω της τοποθέτησης αυτής".

Η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο πρόεδρος, αφού έδωσε τις σχετικές απαντήσεις και διευκρινήσεις, κάλεσε τα μέλη να αποφασίσουν για την πρότασή του, που αφορά στην έγκριση και παραλαβή της μελέτης του έργου «Δίκτυα Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Κιμώλου» και κατά πλειοψηφία 4 προς 1, αποφασίστηκε, ότι η Επιτροπή:

1. Εγκρίνει και παραλαμβάνει τη μελέτη που αφορά στο έργο με τίτλο «Δίκτυα Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Κιμώλου» προϋπολογισμού 5.200.000,00 € (άνευ ΦΠΑ), όπως αυτή θεωρήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της ΜΟΔ ΑΕ.

2. Εξουσιοδοτεί τον δήμαρχο, για τις περαιτέρω ενέργειες