Κινητοποίηση του Δήμου Κέας για τη στέγαση των εκπαιδευτικών που θα υπηρετήσουν στο νησί

Κάλεσμα προς την τοπική κοινωνία για διάθεση κατοικιών

Ρένα Βελισσαροπούλου: "Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, απέναντι στους καθηγητές και τους δασκάλους που θα στελεχώσουν τις σχολικές μας μονάδες"

Λύση στο μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να υπηρετήσουν στις σχολικές μονάδες των Κυκλάδων, προσπαθεί να δώσει ο Δήμος Κέας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, απευθύνει κάλεσμα προς την τοπική κοινωνία, για διάθεση κατοικιών από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη Ιουνίου του 2025.

"Είναι κάτι το οποίο πράττουμε εδώ και αρκετά χρόνια και αφορά στους εκπαιδευτικούς μας που θα υπηρετήσουν στις σχολικές μονάδες", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη", η δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου.

Η "Οδύσσεια" εξεύρεσης στέγης στις Κυκλάδες

Δεν είναι λίγες οι φορές, με τις εικόνες να έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου, εκπαιδευτικοί με μία βαλίτσα στο χέρι να αναζητούν εναγωνίως ένα σπίτι για να μείνουν, με κάποιους από αυτούς, ιδιαίτερα στα άκρως τουριστικά νησιά (Μύκονο και Σαντορίνη), να αναγκάζονται ακόμη να διαμένουν μέσα σε αυτοκίνητα, σε σκηνές, αλλά και σε κάμπινγκ.

Η υπέρμετρη ανάπτυξη του τουρισμού έχει μετατρέψει τη διαδικασία εύρεσης στέγης, ως σχεδόν ανέφικτο στόχο, με τα διαθέσιμα σπίτια να είναι πλέον μετρημένα στα δάχτυλα, ενώ οι τιμές των ενοικίων τους τα καθιστούν απαγορευτικά για το εισόδημα των εκπαιδευτικών. Σε συνδυασμό δε με τη γενικευμένη αύξηση των τιμών, δάσκαλοι και καθηγητές είναι σαν να συμμετέχουν σ’ ένα "παιχνίδι" επιβίωσης και κυρίως διαβίωσης κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση, που δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, δεν έχει γίνει αντιληπτή από τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες, αλλά ακόμη και την αυτοδιοίκηση των νησιών, έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο κυρίως στις παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες που προσφέρονται στα παιδιά.

"Σε ικανοποιητικό βαθμό η ανταπόκριση των κατοίκων"

Τις δυσάρεστες αυτές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα οι αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές που καλούνται να υπηρετήσουν στις σχολικές μονάδες, προσπαθεί να αποφύγει ο Δήμος της Κέας.

Προς αυτή την κατεύθυνση και επιθυμώντας να στηρίξει και να διευκολύνει τη στέγαση των εκπαιδευτικών που θα υπηρετήσουν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς 2024-2025, καλεί όσους ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν τα ακίνητα τους, από την 1η Σεπτεμβρίου έως τα τέλη του Ιουνίου 2025 να επικοινωνήσουν με τη Δημοτική Αρχή.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο του νησιού, πρόκειται για μία τακτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο.

"Είναι κάτι το οποίο πράττουμε εδώ και αρκετά χρόνια και αφορά στους εκπαιδευτικούς μας που θα υπηρετήσουν στις σχολικές μονάδες της Κέας. Ο κάθε δάσκαλος, αλλά και καθηγητής που θα διοριστεί τον Σεπτέμβριο δεν γνωρίζει το νησί μας, οπότε από την πλευρά μας προσπαθούμε να αναδείξουμε τη φιλοξενία μας προς αυτούς. Αυτό που κάνουμε είναι να παραδώσουμε στους εκπαιδευτικούς μία λίστα με τα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση. Από εκεί και πέρα εκείνοι από την πλευρά τους θα έχουν όλη την ευχέρεια να επιλέξουν το σπίτι και την περιοχή που τους αρέσει, επιλέγοντας φυσικά και το οικονομικό αντίτιμο που μπορούν να καταβάλλουν", σημειώνει η κα. Βελισσαροπούλου.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει ανταπόκριση από τους κατοίκους του νησιού σ’ αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου, η δήμαρχος τόνισε "ότι η ανταπόκριση των κατοίκων είναι σε ικανοποιητικό βαθμό, καθώς κάποιοι από τους ιδιοκτήτες επιθυμούν να νοικιάσουν την οικία που διαθέτουν σε κάποιον εκπαιδευτικό, προκειμένου αυτό να είναι κατοικήσιμο και τους χειμερινούς μήνες".

"Είναι θέμα ευαισθητοποίησης"

Τέλος, στην επισήμανση του προβλήματος στέγασης που αντιμετωπίζουν δεκάδες εκπαιδευτικοί σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, όπου με μία βαλίτσα στο χέρι, είτε αναζητούν εναγωνίως κάποιο διαθέσιμο οίκημα, η δήμαρχος της Κέας τόνισε ότι "ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια αυτή η κίνηση εκ μέρους μας έχει ενταθεί, καθώς βαίνει μειούμενος ο αριθμός των σπιτιών που διατίθενται προς ενοικίαση. Βέβαια, πρέπει να πω ότι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-2024 δεν αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτικοί πρόβλημα στέγασης, αλλά εμείς από την πλευρά μας πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, εκτιμώντας την προσφορά και την εργασία που παρέχουν στο νησί μας. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο, γιατί είναι κάτι που αφορά στους εκπαιδευτικούς μας, αλλά πολύ περισσότερο τα παιδιά του νησιού μας. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα θέμα καθαρά ευαισθητοποίησης".