Το μαρτύριο της σταγόνας
- Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024 - 06:17
Η Σέριφος είναι το δεύτερο νησί των Κυκλάδων, μετά τη Σίφνο που κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω έλλειψης νερού, καθώς τα υδάτινα αποθέματα του νησιού βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος έχει προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις με τις οποίες καλεί τους κατοίκους, αλλά και τους παραθεριστές για ορθή και λελογισμένη χρήση του νερού, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο προγραμματισμένων διακοπών υδροδότησης, κάτι το οποίο, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για το νησί.
"Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα καθώς μπροστά μας έχουμε ακόμη τον μήνα Αύγουστο που όλοι γνωρίζουμε ότι λόγω της τουριστικής κίνησης, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η κατανάλωση του νερού", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη" ο δήμαρχος Σερίφου, Κώστας Ρεβίνθης.
"Από 1η Μαΐου βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης"
"Είμαστε το πρώτο νησί στις Κυκλάδες που κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, υπό τον φόβο της επάρκειας νερού, λόγω της ανομβρίας και της ξηρασίας. Συγκεκριμένα, από την 1η Μαΐου και μέχρι σήμερα έχουμε θέσει αυστηρούς κανόνες σχετικά με τη σωστή διάθεση του νερού, βγάζοντας μάλιστα και ανακοίνωση με την οποία κάνουμε γνωστό ότι απαγορεύεται "διά ροπάλου" η αλόγιστη χρήση του", τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο δήμαρχος.
"Το νησί διαθέτει περιορισμένα αποθέματα νερού, καθώς εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας έχουν μειωθεί σημαντικά τα αποθέματα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συνεχής υδροδότηση σε ολόκληρο το νησί. Το πρόβλημα θα ενταθεί και τον επόμενο μήνα, Αύγουστο, που αναμένεται ο μεγαλύτερος όγκος της τουριστικής επισκεψιμότητας", σημείωσε ο κ. Ρεβίνθης.
Όπως είπε, και μπροστά στον κίνδυνο που ελλοχεύει και που δεν είναι άλλος από τη διακοπή του νερού με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, τους επιχειρηματίες, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, ο Δήμος αποφάσισε να απαγορευθεί η χρήση του νερού του δικτύου της Σερίφου για τις πισίνες, όπως επίσης η χρήση νερού για το καθάρισμα βεραντών, πεζοδρομίων και δρόμων, το πλύσιμο αυτοκινήτων, καθώς και το πότισμα κήπων και αγροτικών καλλιεργειών σε κτήματα χωρίς οίκημα.
Θέλοντας, μάλιστα, να μεταφέρει μέσω της εφημερίδας την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, τόνισε ότι τα αποθέματα που αυτή τη στιγμή διαθέτει το φράγμα, είναι πλέον ελάχιστα, σημειώνοντας "όσο περνούν οι μέρες και βαδίζουμε στο φουλ της σεζόν αγγίζουμε το όριο. Πραγματικά δεν γνωρίζουμε εάν τα όποια αποθέματα νερού, θα επαρκέσουν για το μήνα Αύγουστο".
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί διακοπή στην υδροδότηση των οικισμών, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι αυτό θα συνεχιστεί. Τα αποθέματα μειώνονται συνεχώς και μπορεί να υπάρξει η ανάγκη να προχωρήσουμε σε διακοπές νερού. Ήδη το τελευταίο δεκαήμερο έχουμε κατακόρυφη αύξηση των επισκεπτών και αναμένεται να ακόμη περισσότερη τον Αύγουστο, με ότι συνεπάγεται για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Βρισκόμαστε στη φουλ σεζόν. Οι επισκέπτες αυξάνονται και μαζί τους αυξάνεται και η ανάγκη κατανάλωσης νερού".
Στην ερώτηση εάν στο νησί λειτουργεί μονάδα ή μονάδες αφαλάτωσης, ο κ. Ρεβίνθης δήλωσε ότι "αυτή τη στιγμή το νησί το εξυπηρετούμε μέσω γεωτρήσεων, πηγάδια και από το φράγμα με όσο νερό αυτό διαθέτει"
"Κατόπιν "εορτής" οι αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος"
Αναφορικά και μετά από σχετικό ερώτημα της "Κοινής Γνώμης" για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη λειψυδρία στα νησιά που δρομολογεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας", ο δήμαρχος Σερίφου, τόνισε ότι "να το δω και να μη το πιστέψω το συγκεκριμένο σχέδιο. Δεύτερον, το Υπουργείο έρχεται κατόπιν "εορτής". Που ήταν το Υπουργείο πριν από έξι μήνες; Έρχεται τώρα και λέει ότι; Τώρα μιλάει για το πρόβλημα της επάρκειας του νερού; Αυτό έπρεπε να το κάνει πριν από έξι μήνες", υπογράμμισε ο κ. Ρεβίνθης, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά, η Αττική, αλλά και η Βόρεια Ελλάδα.
"Αυτή την κατάσταση την αντιμετωπίζουν πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο, θα έπρεπε να είχαν γίνει ενέργειες και να είχαν παρθεί μέτρα. Ξέραμε, το βλέπαμε που οδηγούμασταν", υποστήριξε, τονίζοντας ότι "το κράτος θα έπρεπε να μας δώσει αρμοδιότητες ώστε να μπορούμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα και χωρίς να μας βαραίνει η γραφειοκρατία. Εμείς ξέρουμε τις ανάγκες μας και να είστε βέβαιοι ότι ξέρουμε πως να αντιδράσουμε και τι ακριβώς να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Τώρα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση είναι σαν να κυνηγάμε την "ουρά" μας".
"Αντιδράσεις από κατοίκους και παραθεριστές για την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης"
Στην ερώτηση εάν έχει καταρτιστεί σχέδιο εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ώστε το νησί να μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα παρόμοιο πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί και το καλοκαίρι του 2025, ο κ. Ρεβίνθης έκανε γνωστό ότι η μόνη λύση είναι οι μονάδες αφαλατώσεων, για την εγκατάσταση των οποίων είχαν προκληθεί αντιδράσεις στο πρόσφατο παρελθόν.
"Είχα επισημάνει το πρόβλημα, γιατί το έβλεπα να έρχεται εδώ και δύο χρόνια. Είχα τονίσει την αναγκαιότητα εγκατάστασης αφαλατώσεων, γιατί αυτή τη στιγμή "κρεμόμαστε" για το αν θα βρέξει ή όχι. Όμως δυστυχώς αυτή η ρεαλιστική πρόταση που είχα καταθέσει, ήρθε αντιμέτωπη με αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων και παραθεριστών που διαθέτουν σπίτια στο νησί. Οι διαμαρτυρίες είχαν να κάνουν με την περίπτωση δημιουργίας όχλησης. Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο και φυσικά αυτές οι αντιδράσεις έχουν αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία", υποστήριξε ο Δήμαρχος Σερίφου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αντιμέτωπος με πρόστιμο "μαμούθ" ο Δήμος Σερίφου
8 Νοε. 2024 - 6:18 - Έγκριση μελέτης με στόχο τη διάσωση των μεταλλείων της Σερίφου
2 Οκτ. 2024 - 6:17 - Πύρινη κόλαση έπληξε τη Σέριφο
1 Ιουλ. 2024 - 6:18 - Επιστημονική μελέτη με σκοπό να "ανασάνει" η Σέριφος
19 Φεβ. 2024 - 6:17 - Έκτακτα μέτρα ενάντια στη λειψυδρία
9 Δεκ. 2024 - 6:18