Διαγωνισμός από τον Δήμο Μυκόνου για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του σχολικού κτηρίου του ΕΠΑΛ στο νησί

Έργο άνω των 400 χιλ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση

Διάρκεια εκτέλεσης όλων των εργασιών, μέσα σε ένα έτος
  • Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024 - 06:17

Ένα πολύ σημαντικό έργο ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης του δημοτικού ακινήτου του ΕΠΑΛ Μυκόνου, προωθεί ο Δήμος, προκηρύσσοντας διαγωνισμό με προϋπολογισμό ύψους 435.483,87 ευρώ, για να υλοποιηθεί το έργο, όταν υπάρξει ανάδοχος.

Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που θα βελτιώσει την κατάσταση του ΕΠΑΛ Μυκόνου συνολικά και θα αποδώσει καλύτερες συνθήκες παραμονής σε αυτό, τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Ανάδοχος θα προκύψει το επόμενο διάστημα και θα είναι αυτός που θα καταθέσει την πλέον συμφέρουσα προσφορά. Η προθεσμία για να υλοποιήσει το έργο, δεν θα υπερβαίνει το ένα έτος.

Συνολικό… ρεκτιφιέ στο σχολείο

Αισιοδοξία υπάρχει στον Δήμο Μυκόνου για τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς ένα δημοτικό ακίνητο που φιλοξενεί αρκετούς μαθητές, θα αναβαθμιστεί ενεργειακά, μέσω της αξιοποίησης του ποσού άνω των 400 χιλ. ευρώ.

Πρακτικά πρόκειται για ένα συνολικό ρεκτιφιέ που θα γίνει στο σχολείο, βάσει των στοιχείων της τεχνικής έκθεσης, καθώς θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης:

1) Αντικατάσταση των κουφωμάτων. Η παρέμβαση στα κουφώματα του κτηρίου εντάσσεται μαζί με την επόμενη στη θωράκιση του κτηρίου στα σημεία που θεωρείται ότι έχουν το σημαντικότερο πρόβλημα και που μπορούν να δεχτούν παρεμβάσεις. Προτείνεται η αντικατάστασή αυτών με αντίστοιχων διαστάσεων κουφώματα ξύλινου πλαισίου ώστε με την παρέμβαση αυτή ο συντελεστής θερμικών απωλειών, θα μειωθεί δραστικά ενώ παράλληλα η αεροστεγανότητα θα βελτιωθεί μειώνοντας έτσι την διείσδυση εξωτερικού αέρα στον χώρο και κατ' επέκταση τις ενεργειακές δαπάνες.

2) Τοποθέτηση θερμοϋγρομόνωσης δώματος.

3) Εγκατάσταση αντλιών θερμότητας αέρα, νερού προς αντικατάσταση των παλαιάς τεχνολογίας λεβήτων πετρελαίου.

4) Αντικατάσταση φωτιστικών και εγκατάσταση αισθητήρων φωτός. Για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τον φωτισμό καθώς και τη βελτίωση της οπτικής άνεσης των μαθητών εντός των αιθουσών διδασκαλίας προτείνεται η αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και των λαμπτήρων τους. Η αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων πυράκτωσης θα γίνει με φωτιστικά φθορισμού γραμμικών λαμπτήρων. Για την καλύτερη χρήση του τεχνητού φωτισμού (χρόνος λειτουργίας)και την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνεται επίσης η τοποθέτηση διάταξης αυτοματισμού για την ρύθμιση των χρόνων λειτουργίας του τεχνητού φωτισμού και τη σύζευξή του με το φυσικό.

5) Εγκατάσταση Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης (BEMS) με ελεγκτές Άμεσου Ψηφιακού Ελέγχου DDC (Direct Digital Control) για τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου και χειρισμού του συνόλου των Η/Μ εγκαταστάσεων κάθε κτιρίου.