Η εισήγηση της Επιτροπής Σύνταξης Προτάσεων του Δήµου Πάρου και οι απόψεις που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο

Επί τάπητος οι προτάσεις για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Το σημαντικό ζήτημα του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πάρου, έπεσε για ακόμη μία φορά, στο "τραπέζι" των συζητήσεων, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση, με σκοπό να παρθεί απόφαση, επί της εισήγησης της Επιτροπής Σύνταξης Προτάσεων του ∆ήµου Πάρου αναφορικά με το Τ.Π.Σ. Το λόγο για να πουν τη γνώμη τους, επί των προτάσεων, πήραν τα περισσότερα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με όλους να συμφωνούν ότι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για το νησί της Πάρου.

Το ιστορικό του ζητήματος από τον δήμαρχο Πάρου

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς ο οποίος τόνισε, ότι, "το σηµερινό θέµα είναι αρκετά σηµαντικό, αφορά το µέλλον του νησιού µας, αφορά την αναπτυξιακή του πορεία για τα επόµενα 30 χρόνια. Εγώ πήρα καταρχάς το λόγο για να πω λίγο το ιστορικό όσον αφορά τη δική µας ∆ηµοτική Αρχή. Στις 07/02 βγάλαµε πρόσκληση και καλούσαµε στην πρώτη από κοινού συνάντηση ενηµερωτικού χαρακτήρα µε τη Σαµαράς και συνεργάτες ΑΕ σύµβουλοι µηχανικοί, η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση της µελέτης τοπικό πολεοδοµικό σχέδιο, και καλούσαµε για τη ∆ευτέρα 12 Φεβρουαρίου του 2024. Κατόπιν αυτού εµείς εκδώσαµε άµεσα ένα δελτίο τύπου µε το οποίο καλούσαµε τους πολίτες και τους φορείς του νησιού έως 15 Μαρτίου του 2024 να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο της εκπόνησης του ΤΠΣ. Με διαβούλευση που προέκυψε και µετά από αιτήµατα φορέων, ζητήσαµε από µελετητικό γραφείο την παράταση να δεχτεί τις προτάσεις µέχρι τέλος Μαρτίου. Κατόπιν στις 13/05 µε πρόσκληση δική µου, καλούσα πάλι τα µέλη του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, τον έπαρχο, προέδρους Συλλόγων και φορέων σε συνάντηση στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο για να συζητήσουµε το τοπικό πολεοδοµικό σχέδιο. Εκεί συµφωνήθηκε να συγκροτηθεί µια Επιτροπή η οποία θα συλλέξει τις προτάσεις. Αυτή η Επιτροπή αφού συνέλεξε τα αιτήµατα και τα λοιπά των φορέων, αφού έκανε συνεδριάσεις, έρχεται σήµερα, µας κατέθεσε ένα πακέτο προτάσεων".

Ν. Μαλατέστας: "Το νέο ΤΠΣ συνδέεται άρρηκτα µε την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού"

Κατόπιν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Σύνταξης Προτάσεων, Νικόλαος Μαλατέστας, εισηγητής του θέµατος, ανέφερε, ότι "κληθήκαµε ως επιτροπή να διαµορφώσουµε τις προτάσεις του ∆ήµου προς το Ανάδοχο σχήµα της µελέτης του νέου ΤΠΣ της Πάρου. Το έργο αυτό δεν είναι απλό διότι δεν πρόκειται για ένα απλό τεχνικό κείµενο. Το νέο ΤΠΣ συνδέεται άρρηκτα µε την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού και µε την έννοια αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας ζήτηµα, την ευθύνη για την κατεύθυνση του οποίου δεν µπορεί να έχει µια επιτροπή κυρίως τεχνικών αλλά η κοινωνία, οι δηµοτικές παρατάξεις και κυρίως η ίδια η ∆ηµοτική Αρχή. Μέχρι σήµερα ο τρόπος που η Πάρος οργανώνεται χωροταξικά και δοµείται ορίζεται από το υπάρχον γενικότερο νοµικό πλαίσιο και ειδικότερα από το ΓΠΣ του 2012 και το Π∆ 732/93, στο βαθµό βέβαια που αυτά τηρούνται και εφαρµόζονται. Όσον αφορά τώρα στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής προοπτικής που θα οριστεί µε το νέο ΤΠΣ αντιλαµβανόµαστε ως Επιτροπή ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δυνατότητες".

Στη συνέχεια ο κ. Μαλατέστας διάβασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ολόκληρο το κείμενο των προτάσεων.

Μ. Κωβαίος: "Αποφασίζουµε για το µέλλον αυτού του τόπου"

Μετά την παρουσίαση του κ. Μαλατέστα, μίλησε ο επικεφαλής της µείζονος µειοψηφίας, Μάρκος Κωβαίος, ο οποίος είπε, ότι, "είναι ίσως από τα πιο σοβαρά θέµατα που καλούµαστε ως ∆ηµοτικό Συµβούλιο να αποφασίσουµε. Αποφασίζουµε για το µέλλον αυτού του τόπου, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε ένα τέτοιο βαθµό που σαφέστατα πρέπει να τον προστατεύσουµε, σαφέστατα πρέπει να δούµε σοβαρά το µέλλον όχι µόνο του τόπου αλλά και των κατοίκων που είναι σε αυτό. Αυτή τη στιγµή δεν έχουµε δει πολλές παραµέτρους οι οποίες θα επηρεάσουν τη ζωή µας. Ουσιαστικά πρέπει να δώσουµε υποδοµές στον τόπο και να δούµε πως αυτός ο τόπος θα παραµείνει αναλλοίωτος αλλά να ζήσει και η οικογένεια, να ζήσει και ο µικροεπιχειρηµατίας και ουσιαστικά να µη φεύγουν τα παιδιά µας από εδώ. Εµείς αυτή τη στιγµή επιφυλασσόµαστε, δεν είµαστε σε δυνατότητα να το ψηφίσουµε όπως έχει έρθει η πρόταση. Ας έρθουν τροποποιήσεις, ας έρθει η πρόταση από το µελετητή, και σαφέστατα η άποψή µας είναι υπέρ της προστασίας του τόπου αλλά όχι στραγγαλισµός των κατοίκων".

Κ. Ροκονίδας: "Ο πολεοδοµικός σχεδιασµός γενικότερα είναι η οργάνωση του κοινωνικού χώρου και δεν είναι ζήτηµα τεχνοκρατικό"

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο επικεφαλής της ελάσσονος µειοψηφίας, Κωνσταντίνος Ροκονίδας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι "το πρώτο που θα θέλαµε να πούµε είναι ότι η σηµερινή συνεδρίαση αποδεικνύει και δεν το λέµε για να ευλογήσουµε τα γένια µας, την ορθότητα της πρότασής µας στην προηγούµενη συνεδρίαση να αναβληθεί το ∆ηµοτικό Συµβούλιο για να µην παρθεί µια απόφαση. Και είδατε ότι σήµερα έστω και την τελευταία στιγµή προέκυψαν καινούργια δεδοµένα και όταν λέω καινούργια δεδοµένα εννοώ, υπήρξε ένα καινούργιο κείµενο της Επιτροπής του ∆ήµου. Ο χωροταξικός όµως και ο πολεοδοµικός σχεδιασµός γενικότερα είναι η οργάνωση του κοινωνικού χώρου και δεν είναι ζήτηµα τεχνοκρατικό. Είναι ζήτηµα πολιτικό. Εµείς θα πάρουµε µια απόφαση, αυτό όµως δεν σηµαίνει και νοµίζω ότι αυτό πρέπει να είναι και το µήνυµα απέναντι στον Παριανό λαό ότι αυτό που τελικά εµείς µέσα από µια απόφαση βλέπουµε σαν προστασία του τόπου, βλέπουµε σαν προοπτική και σαν µέλλον του, ότι τελικά αυτό είναι που θα υλοποιηθεί. Αυτό λοιπόν πρέπει να κατανοήσουµε πρώτα και κύρια εµείς, και αυτό πρέπει να το µεταδώσουµε και στους πολίτες αυτού του τόπου".

Οι χρήσεις γης στο προσκήνιο

Τον λόγο, πήρε επίσης, ο προϊστάµενος της ∆/νσης Πολεοδοµικού Σχεδιασµού, Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής του ∆ήµου Πάρου, Ιωάννης Ραγκούσης, ο οποίος τόνισε, ότι, "ήθελα να πω ότι είµαι σύµφωνος µε όλη την εισήγηση της Επιτροπής, έχω κάποιες αντιρρήσεις αλλά είναι υπέρ του συµφέροντος του ∆ήµου και των πολιτών. Συµφωνούµε απόλυτα µε αυτά που γράφει η Επιτροπή, απλώς υπάρχουν και κάποια θέµατα τα οποία έχω θέσει, τα οποία δεν έχουν µπει µέσα. Το ένα θέµα είναι η οριοθέτηση των ζωνών µε συντεταγµένες και επειδή έχουν πάρα πολλά προβλήµατα στην εφαρµογή του ΓΠΣ διευκρινίζω, είναι τα καταφύγια ζωής τα οποία είµαστε σε µια συνεννόηση µε τη ∆ασική Υπηρεσία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ορίσουµε κάποιες, να τα επανακαθορίσουµε µε συντεταγµένες. Το σηµαντικότερο όλων είναι ότι όλες οι χρήσεις, πρέπει να δώσουµε εντολή στο µελετητή που θα το κάνει αλλά πρέπει να το γράψουµε ρητά ότι όλες οι επιτρεπόµενες χρήσεις να γραφτούνε σύµφωνα µε το Προεδρικό ∆ιάταγµα του 18, γιατί έχουµε καθηµερινά προβλήµατα στην εφαρµογή των βεβαιώσεων χρήσης γης".

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο αφού έλαβε υπόψη του, την εισήγηση της Επιτροπής, θεωρεί ότι η µελέτη του ΤΠΣ πρέπει να υπηρετεί τα συµφέροντα των πολλών και όχι των λίγων. Βάσει αυτής της αντίληψης η µελέτη πρέπει να προβλέπει:

• Την προστασία και ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και δοµηµένου περιβάλλοντος. Μέτρα προστασίας των φυσικών πόρων (νερό κλπ).

• Την πρόβλεψη κατασκευής κοινωνικών υποδοµών (σχολείων, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, αντιπληµµυρικών έργων, χωροθέτηση ρεµάτων, χώρων στάθµευσης κλπ).

• Την αξιοποίηση της γης για εξασφάλιση λαϊκής στέγης, την οργάνωση του πρωτογενούς τοµέα, του τουρισµού, του περιβάλλοντος.

• Την αξιοποίηση της γης για την κατασκευή των απαραίτητων κοινωνικών υποδοµών (δοµές Υγείας κλπ) και των απαραίτητων έργων υποδοµών ( έργα ύδρευσης – αποχέτευσης, λιµενικές εγκαταστάσεις, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής κλπ).

Στο πλαίσιο αυτών των αρχών, ο Δήμος Πάρου αποφάσισε την έγκριση των προτάσεων της Επιτροπής για τη σύνταξη του νέου Τοπικού Πολεοδοµικού Σχεδίου Πάρου, όπως αναφέρθηκαν στην εισήγηση, µε κάποιες διαφοροποιήσεις.