Τι απαντά ο δήμαρχος Άνδρου, στις καταγγελίες του προέδρου της Κοινότητας Κατακοίλου, Ανδρέα Μέξη, ο οποίος μίλησε για λάθος χειρισμούς του Δήμου

"Διαξιφισμοί" με φόντο την παύση εργασιών ασφαλτόστρωσης

Η διακοπή των έργων ασφαλτόστρωσης του δρόμου προς Ατένι, της Γριάς το Πήδημα και τον Ζόργκο, στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει μία έντονη συζήτηση για ακόμη μια φορά στο νησί της Άνδρου, με εκατέρωθεν "βολές" και υπονοούμενα, από διοικητικούς του νησιού.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κατακοίλου, Ανδρέας Μέξης, που ήταν και υποψήφιος με την δημοτική παράταξη «Μαζί για την Άνδρο» του Δημήτρη Λοτσάρη, εξέδωσε μία ανακοίνωση για τη παύση των εργασιών, καταγγέλλοντας ουσιαστικά αδιαφορία, από την πλευρά του Δήμου και ελλιπή ενημέρωση. Ο δήμαρχος Άνδρου, απάντησε μέσω της "Κοινής Γνώμης", κάνοντας λόγο για κινήσεις αντιπολιτευτικού χαρακτήρα με στόχο τη κινδυνολογία.

Η επιστολή προς Σουσούδη και Βολίκα

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Μέξη, με παραλήπτες τον δήμαρχο Άνδρου και την αντιδήμαρχο, Άννα Βολίκα, αναφέρει, ότι, "εδώ και αρκετές πλέον εβδομάδες έχει σταματήσει η ασφαλτόστρωση του δρόμου προς την παραλία του Ατενίου χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση από εσάς. Σε προσωπική επικοινωνία με τα συνεργεία του έργού ενημερώθηκα ότι ο λόγος της διακοπής εργασιών είναι η αδυναμία του Δήμου να πληρώσει έγκαιρα τον εργολάβο τον έργου.

Σε επικοινωνία με την αντιδήμαρχο της περιοχής μας κ. Βολίκα πριν την διακοπή των εργασιών μου είπε πως η τεχνική υπηρεσία τηλεφωνεί στα αρμόδια υπουργεία, που χρηματοδοτούν το έργο να στείλουν χρήματα. Στο σημείο αυτό ρώτησα έκπληκτος: «μα η τεχνική υπηρεσία Θα πάρει τα υπουργεία ή ο δήμαρχος;» Στο ερώτημα μου έλαβα έκπληκτος την απάντηση: «εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Πάρε τον δήμαρχο τηλέφωνο...» Δηλαδή, ένα βασικό έργο υποδομής της περιοχής μας βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η αντιδήμαρχος «δεν μπορεί να κάνει τίποτα»! Και ζητά να πάρω εγώ τον δήμαρχο «να μιλήσω μαζί του...» Πλήρες αδιέξοδο στην διαχείριση του έργου".

Η επιστολή συνεχίζει, μιλώντας για κακοτεχνίες στην κατασκευή και συγκεκριμένα, αναφέρει, ότι: "Εν τω μεταξύ το υλικό με το οποίο έχει στρωθεί ο δρόμος έχει μαζευτεί στις άκρες του δρόμου από τον αέρα και την συνεχή διέλευση των οχημάτων με επισφαλή την ποιότητα όταν και εάν ολοκληρωθεί! 'Έχουν δε δημιουργηθεί σοβαρά θέματα ασφαλούς διέλευσης των οχημάτων και κυρίως των δίκυκλων αφού η ολισθηρότητα τον δρόμου είναι έντονη και επικίνδυνη από το χαλίκι που υπάρχει σε όλο το πλάτος και μήκος του δρόμου. Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη αφού ένα έργο που το περιμένει δεκαετίες και που ξεκίνησε πέρυσι από την προηγούμενη διοίκηση το βλέπει να πηγαίνει ξανά στην καλένδες. Είναι διάχυτη πλέον η αντίληψη ότι η περιοχή μας δεν έχει από την πλευρά τον Δήμου και της διοίκησης σας την φροντίδα πού της αναλογεί. Οφείλετε τόσο εσείς Δήμαρχε, όσο και η Τοπική Αντιδήμαρχος να ενεργήσετε για την άμεση επανέναρξη των εργασιών πριν το έργο χαθεί οριστικά. Η περιοχή δικαιούται έναν ασφαλή, ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Καμία δικαιολογία δεν είναι αποδεκτή. Οι πολιτικές ευθύνες για το σταμάτημα των εργασιών σας ανήκουν προσωπικά. Η περιοχή μας δικαιούται σοβαρά έργα υποδομής και αντί να προγραμματίζουμε νέα, εσείς σταματάτε και τα ήδη προγραμματισμένα και εν εξελίξει έργα".

Θ. Σουσούδης: "Ότι έγινε ήταν καθαρά αντιπολιτευτικού χαρακτήρα, με σκοπό να αναστατώσουν τον κόσμο"

Για αντιπολιτευτικά τερτίπια κάνει λόγο ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, μιλώντας στην εφημερίδα. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι "δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις ασφαλτοστρώσεις, οι οποίες θα προχωρήσουν κανονικά. Ο εργολάβος έκανε αίτημα στην Τεχνική Υπηρεσία, για παύση των εργασιών από 22 Ιουλίου μέχρι 25 Αυγούστου λόγω καλοκαιριού και υψηλών θερμοκρασιών, το οποίο και έγινε δεκτό. Από εκεί και πέρα υπήρξε ένα πρόβλημα στις χρηματοδοτήσεις και κάποιες καθυστερήσεις μικρές, ώστε να πάρει ο εργολάβος κάποια χρήματα και να συνεχίσει και να κάνει σε προβλεπόμενο χρόνο τις εργασίες οδοποιίας. Αυτός ο εργολάβος, έχει αναλάβει έργα οδοποιίας σε πάρα πολλά μέρη στο νησί, οπότε αυτό δημιουργία και μία επιπλέον απρόσμενη καθυστέρηση. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία και ότι έγινε ήταν καθαρά αντιπολιτευτικού χαρακτήρα, με σκοπό τη κινδυνολογία και για να αναστατώσουν τον κόσμο. Δεν μας πήρε ποτέ τηλέφωνο, όπως αναφέρει, ούτε την εταιρία, ούτε την Τεχνική Υπηρεσία, ούτε εμένα. Δεν πήρε κανέναν απολύτως".

"Δεν τον τιμά να κάνει αντιπολίτευση μέσω facebook"

Παράλληλα, ο κ. Σουσούδης, εξέδωσε και μία μακροσκελή ανακοίνωση - απάντηση στον κ. Μέξη. Σε κάποια από τα κύρια σημεία της ανακοίνωσης, αναφέρει, τα εξής: "Από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κατακοίλου, λάβαμε επιστολή όπως επίσης παράλληλα γίναμε αποδέκτες πληθώρας σχολίων, σχετικά με τον δρόμο του Ατενίου. Θα ήταν καλό πριν προβεί κάποιος σε δημόσιες αναρτήσεις, που αφορούν τεχνικοοικονομικά θέματα, να έχει έρθει πρώτα σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να ενημερωθεί σχετικά, γιατί με όσα γράφτηκαν εκτίθεται απέναντι σε εκείνους που τον ψήφισαν, αλλά και στις υπηρεσίες του Δήμου.

Ο κάθε πρόεδρος κοινότητας είναι θεσμικό πρόσωπο και δεν τον τιμά να κάνει αντιπολίτευση μέσω facebook, χωρίς να έχει εξαντλήσει το θέμα. Είναι ολοφάνερο από την επιστολή πως δεν έχει καμία διάθεση συνεργασίας και αυτό αποτελεί μέγα σφάλμα για έναν θεσμικό παράγοντα. Ελπίζουμε στο μέλλον να αλλάξει τακτική και πρέπει να γνωρίζουν ότι το γραφείο δημάρχου οι αιρετοί, όπως κυρίως οι υπηρεσίες του Dήμου είναι στη διάθεση όλων. Η μη συνεργασία και η ψευδής ενημέρωση δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα".

Η διακοπή εργασιών με αίτημα της εταιρίας

Ο κ. Σουσούδης, παράλληλα, παραθέτει κάποια στοιχεία από τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει, ότι, "προς ενημέρωση αναφέρουμε ότι στις 02-07-2024 η ανάδοχος εταιρεία υπέβαλε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών του έργου, λόγω αδυναμίας μεταφοράς δια μέσου θαλάσσης αδρανών υλικών και εκφόρτωσής τους στο λιμάνι Γαυρίου που εγκρίθηκε απ τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και διακόπηκαν οι εργασίες από 22-07-2024 έως 25-08-2024".

"Σε κάθε περίπτωση", αναφέρει στο κλείσιμο της ανακοίνωσης του, "διαβεβαιώνουμε όλους ότι το έργο θα γίνει, το παρακολουθούμε συνεχώς και στο μέτρο που εξαρτάται από εμάς κάνουμε όλες τις ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί γρήγορα. Στις αρχές του Σεπτέμβρη, με την λήξη της παύσης εργασιών, όλα τα έργα θα συνεχιστούν με προτεραιότητα σε Ατένη και Ζόρκο. Συνεπώς οι μομφές που εκφράζονται μέσα από σχόλια και επιστολές, θα πρέπει να έχουν άλλο αποδέκτη, αφού από την πρώτη στιγμή είμαστε πάνω σε κάθε έργο και παράλληλα υποβάλλουμε αιτήματα για νέες χρηματοδοτήσεις και έργα. Η αντιπολίτευση θέλει σύνεση και όχι φανατισμό γιατί με τον τρόπο αυτό ευνοείται η παραπληροφόρηση, η αναστάτωση και διχάζεται η κοινωνία μας".