Ρ. Βελισσαροπούλου: "Θα μειώσουμε τις καταναλώσεις στην ενέργεια και συγχρόνως θα παρέχουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να έχουν ένα σύγχρονο σχολείο"

Προχωρούν οι ενεργειακές αναβαθμίσεις στα σχολεία της Κέας

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκεται προ των πυλών και όλοι οι Δήμοι, κάνουν ότι μπορούν, ώστε τα κτήρια και οι σχολικές αίθουσες να είναι στην καλύτερη κατάσταση για να υποδεχτούν τους μαθητές.

Έτσι και στην Κέα, άρχισε ήδη η δεύτερη φάση της σύμβασης, για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηριακών υποδομών του Δήμου Κέας στο πλαίσιο του προγράμματος "Ηλέκτρα", με τα κτήρια αυτά να είναι κατά βάση σχολεία και συγκεκριμένα το Δημοτικό Σχολείο Κορησσίας, το Γυμνάσιο-Λύκειο Ιουλίδας και η σχολή Υφαντικής Τέχνης. Για να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες αναβαθμίσεις, χρειάστηκε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Κέας με την Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Φυλής.

Ρ. Βελισσαροπούλου: "Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων"

Η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τις σημαντικές εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, που θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία του νησιού. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι, "η ενεργειακή αναβάθμιση αυτών των σχολείων που έχουμε βάλει στη λίστα του προγράμματος, είναι πάρα πολύ σημαντική. Το πρώτο σχολείο είναι το Δημοτικό Σχολείο της Κορησσίας, που είναι ένα κτήριο το οποίο έχει φτιαχτεί το 1930, που με δικές μας ενέργειες ήρθε πριν από κάποια χρόνια στην ιδιοκτησία του Δήμου, διότι έπρεπε να γίνει μία διαδικασία τακτοποίησης, την οποία και ολοκληρώσαμε. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση ώστε να μπορέσουμε να δούμε ότι και τα συστήματα της θέρμανσης και του κλιματισμού θα λειτουργούν φυσιολογικά. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε τις καταναλώσεις και στην ενέργεια και συγχρόνως θα παρέχουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να έχουν ένα σύγχρονο σχολείο παρόλο που αυτό φτιάχτηκε τόσο παλιά. Βέβαια για όλα τα χρόνια που έχουν ακολουθήσει συντηρείται το σχολείο σε μία πάρα πολύ καλή κατάσταση. Επίσης θα κάνουμε ενεργειακή αναβάθμιση στο κτήριο του Γυμνασίου - Λυκείου και ΕΠΑΛ, που είναι να σχολείο που λειτουργεί από τις 8:00 το πρωί μέχρι στις 20:00 το απόγευμα, εφόσον συστεγάζονται όλα αυτά τα σχολεία. Ένα ακόμα κτήριο που έχουμε βάλει στο πρόγραμμα, είναι το παλιό κτήριο των "Ελληνικών", στο οποίο πλέον στεγάζεται ο Σύλλογος Γυναικών και στο οποίο κάποιες περιόδους γίνονται μαθήματα υφαντικής τέχνης. Έχουμε ως στόχο να το αναβαθμίσουμε ενεργειακά, για να είναι επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το πρόγραμμα "Ηλέκτρα" μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μία συγχρηματοδότηση, όπου θα μπουν και πόροι του Δήμου, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε, αυτό το πάρα πολύ σημαντικό έργο".

Η έλλειψη σχολικών επιτροπών "πληγώνει" τον Δήμο

Παράλληλα, σε ερώτηση για την ετοιμότητα, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η κ. Βελισσαροπούλου, ανέφερε, ότι, "η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς φέτος θα μας βρει χωρίς Σχολικές Επιτροπές και θεωρώ ότι αυτό, είναι μειονέκτημα για τους Δήμους. Οι επιτροπές αυτές στήριζαν τη λειτουργία των σχολείων καταλυτικά. Αυτές καταργήθηκαν από 30 Ιουνίου και όλες αυτές οι ευθύνες πλέον θα περάσουν στον Δήμο. Εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά φυσικά η έλλειψη των Σχολικών Επιτροπών, θα είναι αρκετά μεγάλη, γιατί είχαμε κάποιους αιρετούς πάνω από τα σχολεία να σκέφτονται για αυτά και να δρουν πριν από την έναρξη του οποιοδήποτε προβλήματος. Τώρα θα γίνει λίγο πιο περίπλοκο το σύστημα. Πλέον πέφτει και αυτό το βάρος πάνω στον Δήμο, οπότε σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση κάποιων διαδικασιών, αλλά και προμηθειών".

Οι εργασίες που θα υλοποιηθούν

Ο Δήμος Κέας υπέβαλλε αίτημα χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηριακών υποδομών του, στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο. Η πράξη «Ενεργειακή Αναβάθμιση κτηρίων εκπαίδευσης του Δήμου Κέας» συνολικού προϋπολογισμού 387.000,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24% συνίσταται από τα εξής

Υποέργα:

  • Υποέργο 1 με τίτλο: «Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Κορησσίας του Δήμου Κέας» προϋπολογισμού 102.000 ευρώ.

  • Υποέργο 2 με τίτλο: «Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτιρίου του Γυμνασίου- Λυκείου Ιουλίδας του Δήμου Κέας» προϋπολογισμού 160.000 ευρώ

  • Υποέργο 3 με τίτλο: «Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτιρίου Υφαντικής Τέχνης του Δήμου Κέας» προϋπολογισμού 75.000 ευρώ

  • Υποέργο 4 με τίτλο: «Ωρίμανση Πρότασης Ενεργειακής Αναβάθμισης κτιριακών υποδομών του Δήμου Κέας στο πλαίσιο του Προγράμματος “Ηλέκτρα” (Α’ και Β’ φάση)» προϋπολογισμού 50.000 ευρώ

Η δεύτερη φάση της σύμβασης

Τα δικαιολογητικά της Α' φάσης υποβλήθηκαν και η αίτηση κρίθηκε πλήρης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Διαχείρισης του Προγράμματος. Ως εκ τούτου λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον Οδηγό του Προγράμματος όπως τροποποιήθηκε, απαιτείται η σύνταξη των δικαιολογητικών της Β' φάσης καθώς και του Σχεδίου Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΣΕΑΚ), το οποίο είναι απαιτούμενο βάσει νομοθεσίας και βάσει του Οδηγού του Προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να συνταχθούν τα εξής:

  • Τεύχη Δημοπράτησης της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης βάσει των Τεχνικών Προμελετών

  • που υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν κατά την Α’ φάση του Προγράμματος.

  • Ηλεκτρονική Ταυτότητα για τα τρία (3) κτίρια που εντάχθηκαν στην Πρόταση Πράξης του

  • Δήμου βάσει του ελέγχου νομιμότητας που πραγματοποιήθηκε κατά την Α’ φάση του Προγράμματος.

  • Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΣΕΑΚ) σύμφωνα με τις διατάξεις, με τα παραδοτέα, να είναι:

  1. Συνοπτική και αναλυτική παρουσίαση του αποθέματος επιλεγμένων κτιρίων του Δήμου

  2. Προτεραιοποίηση των δημοτικών κτιρίων με βάση ειδικά κριτήρια ενεργειακής και μη ενεργειακής φύσης

  3. Καθορισμός εφικτών μέτρων ριζικής και μη ριζικής (2 σενάρια για κάθε κτίριο) ενεργειακής αναβάθμισης των επιλεγμένων κτιρίων

  4. Τεχνο-οικονομική ανάλυση των εφικτών σεναρίων ενεργειακής αναβάθμιση με βάση την μακροοικονομική και χρηματοοικονομική προσέγγιση

  5. Κατάταξη σεναρίων ενεργειακής αναβάθμισης βάσει του υπολογιζόμενου λόγου οφέλους/κόστους («B/C» = Benefit/Cost) της μακροοικονομικής προσέγγισης

  6. Πλάνο επίτευξης στόχου εξοικονόμησης ενέργειας δημοτικών κτιρίων

  7. Προτάσεις χρηματοδοτικών μηχανισμών και στάδια αξιοποίησής τους

  8. Πλάνο παρακολούθησης του Σχεδίου και πρόσθετε ενέργειες

  9. Τελικός φάκελος ΣΕΑΚ: Συμπληρωμένο Υπόδειγμα ΣΕΑΚ και των βοηθητικών

Το χρονοδιάγραμμα του έργου

Ο Δήμος Κέας προκειμένου να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος η ανάθεση της σύμβασης και η υλοποίηση του έργου, παρέχει την απαραίτητη πληροφόρηση στα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Αναπτυξιακής Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας Δήμου Φυλής. Επίσης (όπου απαιτηθεί), ορίζει συγκεκριμένα στελέχη επιφορτισμένα με την υποχρέωση της συνεργασίας με τα στελέχη του Φορέα Υλοποίησης. Ο Δήμος Κέας, παράλληλα, στο πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης του έργου, μεριμνά για την εξόφληση των παραστατικών, έπειτα από έγκριση των αντίστοιχων λογαριασμών από την Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία.

Η ισχύς της σύμβασης αυτής αρχίζει με την υπογραφή της και διαρκεί μέχρι και την εμπρόθεσμη παραλαβή του έργου. Υπολογίζεται ότι η διάρκεια της σύμβασης θα ανέλθει σε 7 μήνες από την σύναψή της. Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια της παρούσας δεν μπορεί να ξεπεράσει την προθεσμία για την υπαγωγή που προβλέπεται από το πρόγραμμα "Ηλέκτρα" έπειτα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης.