Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Γιάννης Ραφελέτος, μιλάει στην "Κοινή Γνώμη" για τους επόμενους στόχους του νησιού, αλλά και για το κομμάτι της ακτοπλοΐας

Η Σίφνος σχεδιάζει το τουριστικό μέλλον της

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της φετινής τουριστικής περιόδου και η Σίφνος, ήδη οργανώνεται και σχεδιάζει τις επόμενες χρονιές. Σε αυτό το πλαίσιο και με σκοπό να κάνει έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ανέθεσε στην εταιρεία: «Αθανασιάς – Μπίτζιος Ο.Ε.-Marketing Remake Συμβουλευτικές υπηρεσίες», τις υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης του Δήμου σε επίπεδο τουριστικής προβολής.

Η συγκεκριμένη δαπάνη αφορά στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα τουριστικής προβολής και πιο συγκεκριμένα, στη συμβουλευτική υποστήριξη μέσα από τον καταρτισμό δευτερογενούς τουριστικής έρευνας, στην επικοινωνία και τη δημοσιότητα και στη συμβουλευτική υποστήριξη σε δράσεις εκθέσεων και δημοσίων σχέσεων. Η συνολική δαπάνη, για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, θα ανέλθει στο ποσό των 6.200 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου Σίφνου.

Το Πακέτο Υπηρεσιών Υποστήριξης σε Επίπεδο Τουρισμού

Αρχικά, η εταιρεία θα προσφέρει, συμβουλευτική υποστήριξη μέσα από τον καταρτισμό δευτερογενής τουριστικής έρευνας, κάνοντας αποτύπωση και επεξεργασία ποσοτικών και ποιοτικών τουριστικών δεδομένων από όλες τις πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες τουριστικών, οικονομικών και διοικητικών φορέων (Τράπεζα της Ελλάδος, ΣΕΤΕ, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κτλ.)

Στο κομμάτι της επικοινωνίας και της δημοσιότητας, θα προχωρήσει σε υποστήριξη σε επίπεδο Γραφείου Τύπου με εισηγήσεις για τη σύνταξη και αποστολή Δελτίων Τύπου και την παρακολούθηση επικοινωνίας στα Ελληνικά Μ.Μ.Ε ( τηλεόραση / ραδιόφωνο / περιοδικά / εφημερίδες / διαδίκτυο ) με βάση τις ανάγκες του προορισμού, τις προτεραιότητες και τις τρέχουσες συνθήκες, σε αποδελτίωση δημοσιευμάτων στον Ελληνικό και Ξένο Τύπο και τέλος, σε ετοιμασία τακτικών αναλυτικών παραδοτέων και ενημέρωση – ανάλυση - παρουσίαση στους εκπροσώπους του Δήμου ή/και στους επαγγελματίες/ φορείς του προορισμού.

Κλείνοντας, οι αρμοδιότητες του αναδόχου, ολοκληρώνονται, με τη συμβουλευτική υποστήριξη σε δράσεις εκθέσεων και δημοσίων σχέσεων. Αυτές θα περιέχουν:

  • Οργάνωση συναντήσεων με επαγγελματίες ή/και bloggers ή/και δημοσιογράφους σε Διεθνείς εκθέσεις Τουρισμού.

  • Παρακολούθηση επικοινωνίας των επαφών μετά τις εκθεσιακές συμμετοχές για την μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.

  • Διασφάλιση και υποστήριξη στην οργάνωση στοχευμένων ταξιδιών εξοικείωσης με δημοσιογράφους ή/και bloggers ή/και επαγγελματίες/ πράκτορες/ επηρεαστές από αγορές ενδιαφέροντος του προορισμού ανάλογα με την στρατηγική, χωρίς την επιβάρυνση αεροπορικών μετακινήσεων.

Γ. Ραφελέτος: "Εμείς κοιτάμε ήδη το 2025 και όχι μόνο"

Ο αντιδήμαρχος Σίφνου και αρμόδιος για θέματα Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ραφελέτος, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την ανάθεση της συγκεκριμένης υπηρεσίας και τους σκοπούς της, μιας και αυτή έρχεται λίγο πριν την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι, "ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης, που για να πετύχεις το μέγιστο αποτέλεσμα χρειάζεται να απευθυνθείς σε κάποιους που γνωρίζουν. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι χρόνια στο χώρο και έχει αποδεδειγμένη εμπειρία και αποτέλεσμα. Τη νέα χρονιά εμείς την ετοιμάζουμε από τώρα, καθώς το 2024 για εμάς έχει τελειώσει ήδη. Εμείς κοιτάμε ήδη το 2025 και όχι μόνο, καθώς δεν λειτουργούμε σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ένας προορισμός όπως είναι η Σίφνος και οι Κυκλάδες γενικότερα πρέπει να έχουν συγκεκριμένους στόχους και ποιος ο καλύτερος τρόπος από το να συνεργαστείς με μία εταιρεία η οποία θα μπορέσει να σε βοηθήσει σε αυτό το σκοπό. "Μαθητευόμενοι μάγοι" δεν μπορούμε πλέον να είμαστε".

"Στόχος μας είναι η τουριστική σεζόν να απλωθεί σε περισσότερους μήνες"

Παράλληλα, ο κ. Ραφελέτος, αναφέρθηκε στους στόχους της Σίφνου, που δεν μένουν μόνο στην επόμενη χρονιά, τονίζοντας, ότι, "εγώ αποτελώ το εκτελεστικό όργανο του οράματος της Σίφνου και καλούμαι να το φέρω εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος μας είναι η τουριστική σεζόν να απλωθεί σε περισσότερους μήνες και να συνεχίσει η Σίφνος να είναι ένα τουριστικό νησί με ποιοτικές υπηρεσίες, εξέχουσα γαστρονομία και να συνεχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Θέλουμε να συνεχίσει να αποτελεί έναν ποιοτικό τουριστικό προορισμό, χωρίς να παρασυρθεί από το κυνήγι των αριθμών και από το κυνήγι της απόλυτης αύξησης. Θέλουμε όποια εξέλιξη να γίνεται με σταθερά βήματα, ποιοτικά και να ακολουθούν και οι υποδομές του νησιού αλλά και όλα χρειάζεται να γίνουν. Σκοπός μας είναι προστατεύσουμε το νησί και να το επικοινωνήσουμε όσο γίνεται σε αγορές που ταιριάζουν με την ιδιοσυγκρασία του. Στόχος είναι ο κόσμος που έρχεται στο νησί να απολαμβάνει τη μοναδικότητα μας, διότι η Σίφνος είναι ένας μοναδικός προορισμός, ο οποίος παρέχει τα πάντα και μάλιστα σε τιμές που απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια".

"Άνοιγμα" στον αθλητικό τουρισμό

Την ίδια στιγμή, αποκάλυψε μία δράση που αναμένεται να αρχίσει στο νησί και αφορά στον αθλητισμό, με σκοπό να ανοίξει η τουριστική "βεντάλια" και σε άλλες κατηγορίες. Μεταξύ άλλων, είπε, ότι, "τον προσεχή Σεπτέμβρη, σκοπεύουμε να συνάψουμε μνημόνιο συνεργασίας με την Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες ούτως ώστε να φτιάξουμε κι ένα αθλητικό καλεντάρι στο νησί για το 2025, το οποίο και θα επικοινωνήσουμε, με σκοπό να έχουμε και αθλητικό τουρισμό στο νησί. Αυτό θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού, με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και φυσικά με τον Κυκλαδίτη υπουργό, Γιάννη Βρούτση, ώστε να αναδείξουμε τα αθλητικά δρώμενα της Σίφνου. Το καταστατικό του Συλλόγου του νησιού του Πανσιφναϊκού, ανανεώθηκε και αναβαθμίστηκε, με σκοπό να φιλοξενεί και θαλάσσια σπορ, όπως ιστιοπλοΐα και κωπηλασία ανοιχτής θαλάσσης που εισάγεται πρώτη φορά ως άθλημα. Τον χειμώνα έχουν να γίνουν πολλά πράγματα και παρόλο που είναι δύσκολο εγχείρημα, θα το προσπαθήσουμε γιατί είναι σημαντικό να ανοίξει η πόρτα αυτού του είδους τουρισμού".

"Ο Σεπτέμβριος που έρχεται είναι πολλά υποσχόμενος"

Κλείνοντας την επικοινωνία μας και σε ερώτηση για την φετινή χρονιά στο νησί, καθώς και για το πόσο ικανοποιημένος είναι με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, είπε, ότι, "μέχρι στιγμής η Σίφνος είχε αύξηση τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ ο Ιούλιος παρέμεινε σταθερός με μία μικρή αύξηση 11 αφίξεων. Ο Αύγουστος συνεχίζει να είναι πολύ δυνατός μήνας και ο Σεπτέμβριος που έρχεται είναι πολλά υποσχόμενος. Σε ότι αφορά στο κομμάτι της ακτοπλοΐας, έχουμε πολλά πλοία και πολλές ανταποκρίσεις και φέτος προστέθηκε και το λιμάνι του Λαυρίου που ήταν μία ευχάριστη έκπληξη, διότι εξυπηρετεί αρκετές περιοχές της Αθήνας, καθώς έρχονται αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι αποφεύγουν την ταλαιπωρία, του να φτάσουν στον Πειραιά. Επίσης έχουμε αξιοπρεπή συμβατικά πλοία εκτός από ταχύπλοα. Το χειμώνα βέβαια, όπως σε όλες τις Κυκλάδες, αλλάζει άρδην το σκηνικό".