Νομοσχέδιο ΥΠΕΝ: Δεν θα χτίζουν πλέον στην Καλντέρα - Τι προβλέπεται

  • Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024 - 09:53

Νέες ρυθμίσεις οι οποίες θα βάζουν «φρένο» στην έκδοση οικοδομικών αδειών στην Καλντέρα της Σαντορίνης και θα επιτρέπουν τη μετατροπή υφιστάμενων κτιρίων σε ξενοδοχεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής οι οποίες προστατεύονται με ειδικά Προεδρικά Διατάγματα, ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σε αυτές θα περιλαμβάνονται επίσης «κόφτης» στις παρεκκλίσεις που ισχύουν σήμερα για τη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας αλλά και προβλέψεις για την αναστολή και εξαίρεση από τη κατεδάφιση αυθαιρέτων δημοσίων κτιρίων που βρίσκονται στον αιγιαλό.

Αναστολή δόμησης στην Καλντέρα της Σαντορίνης

Στο νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα (πιθανώς στις αρχές Σεπτεμβρίου) σε δημόσια διαβούλευση, θα περιλαμβάνει και ρύθμιση για νέα αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη.

Πιο συγκεκριμένα, έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το νησί, το οποίο εκπονείται αυτό το διάστημα και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2025, θα ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια καθώς και οι  επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων και πισινών. Είναι αξιοσημείωτο ότι αναστολή (βάσει παρατάσεων) στην  έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά στις εκτός σχεδίου περιοχές της  Θήρας, ισχύει από το 2020.

Η αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας στο νησί αποτελεί και αίτημα του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας ο οποίος εδώ και καιρό ζητά να μην ανεγερθεί ούτε μια νέα κλίνη, ούτε ένα νέο κτήριο ως την έκδοση του νέου ΕΠΣ, ζητώντας παράλληλα την υλοποίηση μελέτης για τη φέρουσα ικανότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να μπει ένα φρένο στην άναρχη ανάπτυξή τους.

Επιπλέον, για τους ιδιοκτήτες όλων των  υφιστάμενων τουριστικών υποδομών (ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα) και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κλπ) στη Θήρα  θα προβλεφθεί από το ΥΠΕΝ η υποχρέωση να εκπονήσουν  μελέτης στατικής επάρκειας έως τα τέλη του 2025. Διαφορετικά θα χάσουν την άδεια λειτουργίας τους.  Είναι αξιοσημείωτο ότι, εδώ και καιρό οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των υποδομών στο νησί καθώς λόγω της υπερδόμησης, το υπέδαφος μοιάζει πλέον με …κούφια γη.  Εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα είχε κάνει το «Βήμα» ήδη από το 2012 (https://www.tovima.gr/2012/02/19/society/soyrwtiri-i-kalntera-tis-santor...).

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναμένεται να θέσει στενά περιθώρια, πιθανώς έως το τέλος του 2024, στην Υπηρεσία Δόμησης της περιοχής για τον έλεγχο του συνόλου των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία στη Σαντορίνη και ειδικότερα στην περιοχή της Καλντέρας.

Αναλυτικά δείτε εδώ

ot.gr