Το θέμα έφερε στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Τήνου, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αλλάζουμε", Αναστασία Ψάλτη.

Αγωνία για τη λειτουργία του βιολογικού Πανόρμου

Ποικιλία σημαντικών θεμάτων, συζητήθηκαν στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής στην Τήνο, με ένα από αυτά που ξεχώρισαν, να αφορά στην ορθή ή μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στην Έξω Μεριά στην περιοχή του Πανόρμου. Το συγκεκριμένο θέμα έφερε στην συνεδρίαση, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αλλάζουμε", Αναστασία Ψάλτη.

Το ερώτημα προς τη Δημοτική Αρχή

Το ερώτημα, που είχε προωθηθεί από την κ. Ψάλτη και διαβάστηκε στην ειδική συνεδρίαση, ανέφερε: "η μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού της Έξω Μεριάς, η χωροθετημένη πλησίον του οικισμού Πανόρμου, σήμερα λειτουργεί κανονικά; Αν ναι πότε ενεργοποιήθηκε; Αν όχι τι προβλήματα έχει και γιατί έως σήμερα όλοι στην περιοχή θεωρούν ότι λειτουργεί κανονικά. Σε ποιο βαθμό γίνεται η επεξεργασία των λυμάτων που απορρίπτονται στη θάλασσα, με παρουσίαση των χημικών αναλύσεων που τον αποδεικνύουν; Σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε να γίνει αναλυτική παρουσίαση των ενεργειών της Δημοτικής αρχής σχετικά με την εν λόγω εγκατάσταση από την ανάληψη των καθηκόντων της έως σήμερα και ενημέρωση σχετικά με το αρμόδιο προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την λειτουργία της εγκατάστασης".

Γ. Ζαλώνης: "Είναι ένας βιολογικός που πρέπει να βάλουμε το χέρι μας, για να λειτουργήσει καλύτερα"

Αρχικά τον λόγο για να απαντήσει, πήρε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ύδρευσης, Γιάννης Ζαλώνης, ο οποίος είπε, ότι, "ο βιολογικός έχει κατασκευαστεί πριν από 30 χρόνια και έχει πολλά προβλήματα αυτή τη στιγμή και το λέω καθώς θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν είναι μία εγκατάσταση που λειτουργεί σε πολύ καλό βαθμό, αλλά παρόλα αυτά έχουν γίνει κάποιες επισκευές, έχουν διορθωθεί οι φυσητήρες, έχει διορθωθεί το οξυγόνο που εισέρχεται μέσα, έχει αλλαχτεί μία αντλία που είχε πρόβλημα, αλλάχθηκαν επιπλέον αντλίες που οδηγούν προς τη θάλασσα και επισκευάστηκε και μία ηλεκτρογεννήτρια, που υπολειτουργούσε. Αυτή τη στιγμή, δεν είμαι τόσο ευχαριστημένος όπως λειτουργεί και μπορώ να πω ότι ο βιολογικός του Πανόρμου, είναι σχεδόν όπως τον παραλάβαμε, χωρίς να έχει πάει κάτι, προς το καλύτερο, απλά έγιναν κάποιες διορθώσεις που έπρεπε να γίνουν, γιατί δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει καθόλου. Τα προβλήματα, στην επίσκεψη που έκανε η κα. Ψάλτη, μαζί μου και με τον κ. Γράνικα, ο οποίος είναι γνώστης, διαπιστώθηκαν και είναι γνωστά. Είχα μιλήσει πριν κάποιους μήνες, με την εταιρία που λειτουργεί τον βιολογικό του Δήμου Τήνου και ζητήσαμε να μας κάνει μία μελέτη για το πως θα διορθωθούν κάποια πράγματα για να λειτουργήσει αξιοπρεπώς. Χρειάζονται κάποιες βασικές συντηρήσεις, οι οποίες λείπουν. Δεν θα μπορούσα, στο διάστημα των 7 μηνών που διοικούμε τον Δήμο, να έχω κάνει κάτι περισσότερο. Σε ότι αφορά το προσωπικό, δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό αυτή τη στιγμή, αλλά επισκέπτονται κάποιοι υπεύθυνοι την εγκατάσταση, μία με δύο φορές τη βδομάδα. Είναι ένας βιολογικός που πρέπει να βάλουμε το χέρι μας, για να λειτουργήσει καλύτερα".

Διαξιφισμοί για την ατάκα περί "πολιτικής επίσκεψης"

Στη συνέχεια, η κα. Ψάλτη είπε απευθυνόμενη στη Δημοτική Αρχή, ότι η παράταξη της, ετοιμάζει με τον συνεργάτη της, κ. Γρανίκα, μία δωρεάν προμελέτη, για να παραδοθεί στον Δήμο, με σκοπό αυτή να χρησιμοποιηθεί με σκοπό να λειτουργήσει ο βιολογικός και πάλι, ενώ ανέφερε στον κ. Ζαλώνη, ότι, "επέλεξα να πάω με τον κ. Γράνικα, στην εγκατάσταση και θα αναφέρω κάτι γιατί με λύπησε και με προσέβαλε όταν το άκουσα. Η όλη ενασχόληση μου με τα κοινά, είναι γιατί θέλω να βοηθήσω, να πάνε τα πράγματα καλύτερα. Όταν λοιπόν προσπαθήσαμε να δούμε την κατάσταση που έχει ο βιολογικός, καταρχήν λίγο μας δυσκολέψατε και κατά δεύτερον αναφέρθηκε από εσάς, όταν πήγαμε να ελέγξουμε κάποιους πίνακες, ότι αυτό δεν χρειάζεται να γίνει, γιατί αυτή είναι μία πολιτική επίσκεψη. Το να λέει κανείς σε μένα, ότι κάνω μία πολιτική επίσκεψη και ότι δεν μπορώ να δω αν λειτουργεί σωστά η εγκατάσταση, με προσβάλλει, γιατί εγώ δεν κάνω επισκέψεις σε χώρους ή δεν δρω, για να βγάλω φωτογραφίες".

Ο κ. Ζαλώνης, εμφανώς εκνευρισμένος, με την τοποθέτηση της κας. Ψάλτη, απάντησε, ότι, "νομίζω ότι έχετε ξεφύγει και πραγματικά δεν περίμενα τέτοια απάντηση και τέτοια συμπεριφορά. Με πήρατε τηλέφωνο και μου είπατε ότι θέλετε να επισκεφτείτε τον βιολογικό και σας είπα να πάμε την αμέσως επόμενη μέρα. Αυτός ο βιολογικός, αν δουλεύει ή δεν δουλεύει, δεν μπορώ να το πάρω όλο πάνω μου για τους επτά αυτούς μήνες".

Α. Ψάλτη: "Το τελευταίο καταφύγιο του επαρμένου αλαζόνα είναι η πολιτική χυδαιότητα"

Σε νέα ανακοίνωσή της η κα. Ψάλτη, απαντά συνολικά για το ζήτημα του βιολογικού, τονίζοντας, ότι, "ο βιολογικός καθαρισμός της Έξω Μεριάς δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Τα λύματα πέφτουν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα. Το διαπιστώσαμε, βλέποντας σειρά ανεπίλυτων προβλημάτων των εγκαταστάσεων, σε επίσκεψή μας μαζί με τον συνεργάτη μου, ηλεκτρολόγο μηχανικό Δημήτρη Γράνικα. Για παράδειγμα, υπήρχε δυσλειτουργία στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση της ηλεκτροδότησης του βιολογικού, που σημαίνει ότι αυτός είχε πάψει να λειτουργεί από τις προηγούμενες ημέρες. Οι μονάδες εσχάρωσης δυσλειτουργούσαν δεδομένου ότι τα “χτένια” δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Δεν μας επετράπη η είσοδος στον χώρο των αντλιών αρχικής ανυψώσεως, συνεπώς δεν διαπιστώσαμε αν ήταν σε λειτουργία οι αντλίες αυτές. Οι δεξαμενές αερισμού δεν ήταν καθαρές ως όφειλαν, κυρίως η χειμερινή, αλλά και η θερινή. Νέα φίλτρα δεν έχουν αγοραστεί. Καμία από τις βασικές κινήσεις για τη λειτουργία της εγκατάστασης δεν έχει γίνει. Και, βεβαίως, δεν υπάρχει εκεί το κατάλληλο προσωπικό, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας για τον έλεγχο της μονάδας και τη συνεχή παρακολούθησή της.

Ο δήμαρχος αναγκάστηκε να παραδεχθεί εμμέσως την αποτυχία του να ανταπεξέλθει στην υποχρέωση λειτουργίας του βιολογικού, όταν φέραμε το θέμα στην Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα μισόλογα και τις δικαιολογίες ότι “λειτουργεί εν μέρει” θα καταρρίψουν οι χημικές αναλύσεις του παραγόμενου υλικού, τις οποίες ζητάμε εκ νέου. Το τελευταίο καταφύγιο, βέβαια, του επαρμένου αλαζόνα είναι η πολιτική χυδαιότητα. Η ανάδειξη της κατάστασης του βιολογικού από τους "Αλλάζουμε" γέννησε την απρόκλητη και χωρίς στοιχεία επίθεση του Δημάρχου εις βάρος μου, την οποία αναδείξαμε προχθές. Σε κάθε περίπτωση, οι "Αλλάζουμε" συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το κοινό συμφέρον. Όπως κάναμε και με την πρότασή μας για την υδροδότηση του νησιού μας, έτσι και τώρα θα καταθέσουμε μία προμελέτη για τη ορθή επαναλειτουργία του βιολογικού".