Σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Τήνου και της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ)

Στο προσκήνιο οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

Η ανάγκη για ιατρικό προσωπικό και η συζήτηση για τη στελέχωση των δομών Υγείας, αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης στα νησιά των Κυκλάδων. Το ευαίσθητο κομμάτι της Ψυχικής Υγείας, απασχολεί εντόνως τους κατοίκους των νησιών, γιατί κάθε φορά που έχουν την ανάγκη από μία βοήθεια, την αναζητούν είτε σε κάποιο άλλο νησί ή πόλη ή ακόμα και μέσω διαδικτύου.

Το κενό αυτό σε πολλές περιπτώσεις, έρχεται να καλύψει η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), που με τις πρωτοβουλίες της, βοηθά τους κατοίκους να νιώσουν ότι έχουν μία σημαντική στήριξη στα θέματα που αντιμετωπίζουν και οι Δήμοι προσπαθούν, όσο γίνεται να κάνουν πιο σταθερή συνεργασία μαζί τους, για να υπάρχει στα νησιά τους, κάτι αντίστοιχο , σε πιο μόνιμη βάση. Έτσι και στην Τήνο, ο Δήμος προχώρησε στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την ΕΠΑΨΥ.

Π. Κροντηράς: "Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε τη συνεργασία και να την αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο"

Ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη συνεργασία με την ΕΠΑΨΥ και στα όσα προσφέρει στον τόπο, λέγοντας, ότι, "με αυτή τη σύμβαση, καλύπτουμε τα έξοδα ψυχολόγου και ψυχιάτρου που έρχονται στο νησί, για προγραμματισμένα ραντεβού που έχουν κλειστεί στο Κέντρο Υγείας και για συμβουλευτική στα σχολεία του νησιού. Ειδικά την εποχή που ζούμε, ο κόσμος το ζητάει όλο και πιο συχνά και η συγκεκριμένη δράση γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Είναι σημαντική η δράση της ΕΠΑΨΥ, βοηθάει πολύ τον κόσμο και όχι μόνο στην Τήνο, αλλά σε πολλά από τα νησιά. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε τη συνεργασία και να την αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο".

Ψυχολόγος θα υπηρετεί μόνιμα στην Τήνο

Παράλληλα, ο κ. Κροντηράς, μας μετέφερε μία σημαντική είδηση, για το νησί, στο οποίο από σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, θα υπηρετεί μόνιμα ψυχολόγος. Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι, "θεωρώ πολύ σημαντικό να υπάρξει κάτι πιο μόνιμο και από σήμερα, στο Κέντρο Κοινότητας της Τήνου, θα υπηρετεί σε μόνιμη βάση ψυχολόγος. Είναι μία ειδικότητα που για πρώτη φορά την εντάξαμε, έγινε ο διαγωνισμός και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη. Είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα και πολύ σημαντικό για όλους, για αυτό και μπήκαμε στη διαδικασία να αλλάξουμε την ειδικότητα στο Κέντρο Κοινότητας και επιλέξαμε να βάλουμε αυτή του ψυχολόγου, που από σήμερα, θα προσφέρει τις υπηρεσίες της".

Η εισήγηση στην Δημοτική Επιτροπή

Για το εν λόγω θέμα ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής κατά την εισήγησή του, ανέφερε, ότι, "γεγονός είναι ότι ο Δήμος Τήνου, στο πλαίσιο έργου άσκησης των αρμοδιοτήτων του προς όφελος των κατοίκων και ειδικότερα κατά την ενάσκηση του έργου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, είναι αποφορτισμένος με την ανάληψη πρωτοβουλιών και υλοποίησή τους, με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη δράσεων, έργων και υπηρεσιών, την ίδρυση νέων Δομών και την διαχείριση και ενίσχυση των υφιστάμενων Δομών με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, Τα τελευταία έτη έχει ενισχύσει σημαντικά το δίκτυο κοινωνικών Δομών όπως Δημοτικά Ιατρεία, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ειδικό Ψυχαγωγικό Κέντρο, ΚΔΑΠ- ΚΔΑΠ ΑμεΑ, Υπνωτήριο, Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, προγράμματα στέγασης ευάλωτων ομάδων, Κέντρα Κοινότητας, Κέντρα Ένταξης Μεταναστών και λοιπά προγράμματα ενίσχυσης και υποστήριξης ευάλωτων ομάδων". Παράλληλα, όπως τόνισε μέσω των δομών του, οργανώνονται προγράμματα όπως Σχολές Γονέων, ψυχολογικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Επίσης μέσω της Ομάδας Προστασίας Ανήλικων, κατόπιν εισαγγελικών εντολών, παρεμβαίνει, πληροφορείται και παραπέμπει σε αρμόδιους σχετικούς φορείς για την προστασία ανηλίκων".

Οι στόχοι του Δήμου Τήνου και της ΕΠΑΨΥ

Οι κύριοι στόχοι μεταξύ της ΕΠΑΨΥ και του Δήμου Τήνου αφορούν:

  • Τη διάδοση, προώθηση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με την αντιμετώπιση της θεμάτων Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα

  • Την παροχή ενός πλήρους επιστημονικού, διαγνωστικού, θεραπευτικού πλαισίου για άτομα που έχουν ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης

  • Τη συνεργασία και την δικτύωση με τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς θεσμικούς φορείς (κλινικές, ψυχιατρικά τμήματα, τοπικά κέντα υγείας, ΚΑΠΗ, λέσχες ενηλίκων, γενικά νοσοκομεία, κέντρα υγείας, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ΑΜΚΕ-Σωματεία κ.α.)

  • Την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σχετικά με τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες (καταπολέμηση του στίγματος, επεξήγηση των συμπτωμάτων, τρόποι βοήθειας και αντιμετώπισης)

  • Την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας (ιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, εργοθεραπευτών ) της Κοινότητας (του Δήμου, γενικών νοσοκομείων φορέων)

  • Την εκπόνηση και υλοποίηση μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με τις Ψυχοκοινωνικές Ανάγκες ή/και η συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα που θα διοργανωθούν από Κρατικούς φορείς του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, από την αυτοδιοίκηση (Δήμους και Περιφέρειες), τα Πανεπιστήμια και τα Ινστιτούτα Πανεπιστημίων, τα Δημόσια Νοσοκομεία ή και από ιδιώτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα)

Οι δεσμεύσεις των συμβαλλόμενων

Επιπλέον με αυτή την προγραμματική σύμβαση τα δύο μέρη δεσμεύονται πως θα συνεργάζονται μεταξύ τους για την διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, εθνικών πόρων και άλλων πηγών για την υλοποίηση προγραμμάτων ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας, ενώ οι επαγγελματίες του Δήμου και της ΕΠΑΨΥ θα συνεργάζονται και για τα ζητήματα έρευνας, εκπαίδευσης, παραπομπών και χειρισμού περιστατικών, καθώς και για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.

Τέλος με αυτή την προγραμματική συμφωνία η ΕΠΑΨΥ δεσμεύεται να παρέχει στοιχεία και απολογισμούς των Δομών που εδρεύουν στον Δήμο ανά έτος. Ακόμα ο Δήμος Τήνου δύναται να χρησιμοποιήσει κατόπιν συνεννόησης με την ΕΠΑΨΥ τους χώρους της για δράσεις, εφόσον είναι διαθέσιμοι. Επίσης η ΕΠΑΨΥ δεσμεύεται να παρέχει υπηρεσίες σε έκτακτα γεγονότα που θα προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τήνου με κλιμάκιο επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, κατόπιν συνεννόησης και αναλόγως τις δυνάμεις της. Οι όροι συνεργασίας για κάθε συγκεκριμένη δραστηριότητα που απορρέει από την παρούσα προγραμματική συμφωνία θα εξετάζονται και θα εγκρίνονται αμοιβαία από τα συμβαλλόμενα μέρη εγγράφως, προ της έναρξη αυτής της δραστηριότητας και θα υπόκεινται σε ειδικές συμφωνίες πάντοτε σύμφωνα με το ως άνω άρθρο.