Εργασίες υπό το πρίσμα του βιοκλιματικού σχεδιασμού, με στόχο την άνεση των μαθητών και την εξοικονόμηση ενέργειας

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το 1ο ΕΠΑΛ Νάξου

Σημαντικές παρεμβάσεις αναμένονται στα κτήρια του συγκροτήματος κτηρίων του 1ου ΕΠΑΛ Νάξου, οι οποίες έχουν σκοπό τόσο την ενεργειακή αναβάθμισή τους, όσο και τη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης για μαθητές και καθηγητές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αποδέχτηκε τη μελέτη προϋπολογισμού ύψους 2.250.000 ευρώ, ενώ παράλληλα ενέκρινε την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Δ. Λιανός: "Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειακής απόδοσης κτηρίων"

Ο δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τις σημαντικές εργασίες που ετοιμάζονται για το συγκρότημα των κτηρίων, τονίζοντας ότι, "ως Δήμος είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, με αποτέλεσμα να μας δίνεται η δυνατότητα, βάσει θεσμικού πλαισίου, να υποβάλλουμε αιτήσεις χρηματοδότησης για έργα, που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση σημαντικών δομών του νησιού. Για εμάς το ΕΠΑΛ και βάσει της μελέτης φαίνεται ότι είναι ενεργοβόρο και προσπαθούμε, με την ένταξή του να το αναβαθμίσουμε σε όλα τα επίπεδα. Το 1ο ΕΠΑΛ Νάξου δεν συμπεριλαμβάνει μόνο ένα κτήριο, διότι μιλάμε για ένα συγκρότημα κτηρίων, που είναι εξίσου σημαντικά για τη μαθητική κοινότητα του νησιού".

Τι αφορά η μελέτη

Η τεχνική προμελέτη αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτηριακών δομών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νάξου. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών δομών βρίσκονται επί της επαρχιακής οδού Νάξου – Απειράνθου, στη Δημοτική Κοινότητα Φιλοτίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Σκοπός της μελέτης είναι η παρουσίαση όλων εκείνων των αναγκαίων παρεμβάσεων καθώς και η εκτίμηση του κόστους, στα πλαίσια της πρόσκλησης με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση του δημόσιου κτηριακού αποθέματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» του Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου. Ο κτηριακός τομέας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα μας. Η κακή ποιότητα του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες στη διαμόρφωση αυτής της ενεργειακής κατανομής.

Με τη συγκεκριμένη μελέτη επιχειρείται η ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος κτηρίων του 1ου ΕΠΑΛ Νάξου, στο οποίο συστεγάζονται επιπλέον το Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) Νάξου, το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Νάξου, το Ι.Ε.Κ. Νάξου καθώς και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) Νάξου, κάτω από το πρίσμα του βιοκλιματικού σχεδιασμού, με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία συνθηκών άνεσης στον εσωτερικό χώρο και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η υιοθέτηση του βιοκλιματικού σχεδιασμού σε σχολικά κτήρια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη, τόσο όσον αφορά την υγεία των χρηστών όσο και όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα ακριβή Τεχνικά Χαρακτηριστικά, η επιμέτρηση και η κοστολόγηση όλων εκείνων των υλικών και των απαιτούμενων εργασιών αποτελεί μετέπειτα στάδια της πρόταση χρηματοδότησης και απαιτούν την λεπτομερή μελέτη και ενεργειακή «επίλυση» του κτηρίου.

Αντικατάσταση Κουφωμάτων

Η χρήση σύγχρονων, υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών, κουφωμάτων οδηγεί στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, στη βελτίωση των συνθηκών θερμικής άνεσης αλλά και στη μείωση της ηχορύπανσης από τους δρόμους στο εσωτερικό του κτηρίου. Η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα εξαρτάται από τη χρήση του κτηρίου, τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά και το κλίμα της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με μονούς υαλοπίνακες, με νέα, τα οποία διαθέτουν διπλούς υαλοπίνακες και θερμομονωτικό πλαίσιο οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας που ανέρχεται σε ποσοστό από 20 έως 25%, ενώ η βελτίωση της θερμικής άνεσης επιτυγχάνεται όλο τον χρόνο, εξαφανίζοντας τον χειμώνα φαινόμενα συμπύκνωσης υδρατμών στα παράθυρα και μειώνοντας την υπερθέρμανση του χώρου το καλοκαίρι. Σημαντικό ρόλο στη μείωση των απωλειών ενός κουφώματος παίζει η σωστή εφαρμογή κατά την τοποθέτησή του ή οποία πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προδιαγραφών και τις οδηγίες εγκατάστασης του κατασκευαστή και να πραγματοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό.

Σύστημα θέρμανσης - ψύξης και μηχανικού αερισμού

Προτείνεται, παράλληλα, η τοποθέτηση συστήματος θέρμανσης, αντλίας θερμότητας αέρος – νερού προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων σε κάθε κτηριακή μονάδα. Το σύστημα λέβητα-καυστήρα θα παραμείνει και θα συνεπικουρεί την αντλία θερμότητας όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Κατά τη λειτουργία του το σύστημα, θα αποθηκεύει ζεστά νερά σε δοχείο αδρανείας 500lt, από το οποίο θα αναχωρούν οι κεντρικές γραμμές θέρμανσης προς το κτήριο. Η διανομή των ζεστών νερών θα εξασφαλίζεται μέσω ηλεκτρονικού κυκλοφορητή κατάλληλης ισχύος με βάση τις απώλειες του δικτύου. Όλοι οι κυκλοφορητές που θα εγκατασταθούν σε κάθε μηχανοστάσιο θα πρέπει να είναι αυτόματοι ρυθμιζόμενοι κυκλοφορητές υψηλής απόδοσης κατάλληλοι για εγκαταστάσεις θέρμανσης-ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με βέλτιστη ενεργειακή απόδοση. Στην γενική διάταξη κάθε μηχανοστασίου θα εγκατασταθούν όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία του συστήματος (εξαεριστικά, ασφαλιστικά κτλ.). Επίσης θα τοποθετηθούν κλειστά δοχεία διαστολής με μεμβράνη και πίεση αερίου, κατάλληλα για εγκαταστάσεις θέρμανσης-ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.

Εγκατάσταση Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης Κτηρίου ( BEMS )

Τα Συστήματα Διαχείρισης Κτηρίων (BMS) ή πλέον συστήματα Ενεργειακής Διαχείρισης Κτηρίων (Building Energy Management System – BEMS) χαρακτηρίζουν ένα κτήριο ως “έξυπνο” και πράσινο ενεργειακά. Η εγκατάσταση τους σε μικρά ή μεγάλα κτήρια κάνει την διαχείριση των Η/Μ εγκαταστάσεων του κτηρίου της εγκατάστασης, φιλική και εύκολη προς τον χρήστη, λόγω της λειτουργίας της εγκατάστασης από ένα σημείο, κεντρικά, με γραφική απεικόνιση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή δίνει την δυνατότητα εποπτείας όλων των Η/Μ εγκαταστάσεων του κτηρίου, ώστε κάθε στιγμή να είναι γνωστή η κατάστασή τους.

Για την βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας προβλέπεται η εγκατάσταση Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου σε κάθε κτήριο της πρότασης για τον έλεγχο και την ενεργειακή διαχείριση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των κτηρίων, το οποίο θα αναλάβει από ένα η περισσότερα σημεία τον έλεγχο και την εποπτεία του κλιματισμού (θέρμανση – ψύξη και αερισμού) με τη σύγκριση της εξωτερικής θερμοκρασίας με τις απαιτούμενες θερμοκρασίες χώρων, λαμβάνονται αποφάσεις για την λειτουργία λεβήτων, ψυκτών, κλιματιστικών μονάδων, ανεμιστήρων, αντλιών ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής που εμπλέκεται στο σύστημα θερμάνσεως / κλιματισμού. Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα προγραμματισμού του συστήματος σε ημερησία, εβδομαδιαία και ετήσια βάση, με διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας καθημερινών / αργιών.

Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος

Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων αποτελεί την πλέον «καθαρή» μορφή ενέργειας. Η τοποθέτησή τους θα αποτελέσει μια πρωτοπόρα δράση για τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Η γεωγραφική θέση της εγκατάστασης του συστήματος, παρέχει τη δυνατότητα της αξιοποίησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων στο έπακρον λόγω της υψηλής ηλιοφάνειας της περιοχής παρέμβασης.

Επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης πρότασης είναι:

• Τεχνολογία φιλική στο περιβάλλον: δεν προκαλούνται ρύποι από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

• Η ηλιακή ενέργεια είναι ανεξάντλητη ενεργειακή πηγή.

• Η λειτουργία του συστήματος είναι ολοσχερώς αθόρυβη.

• Τα φωτοβολταϊκά έχουν σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Κατά τη φάση της μελέτης εφαρμογής θα διευκρινιστεί το ακριβές μέγεθος των προτεινόμενων προς τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Επίσης θα εξαντληθούν όλες οι νομοθετικές δυνατότητες έτσι ώστε το σύστημα να μπορεί να πραγματοποιεί ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης από το Φ/Β σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση.