Ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς απαντά στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης

Νέο μέτωπο με φόντο τον βιολογικό και το Κοσσίνι

Δεν έχει περάσει μία εβδομάδα από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου Τήνου, όπου ένα από τα ζητήματα στα οποία είχε αναφερθεί εκτενώς η "Κοινή Γνώμη" ήταν αυτό της ορθής ή μη λειτουργίας του βιολογικού Πανόρμου.

Φαίνεται ότι το ζήτημα, που είχε φέρει στη συνεδρίαση, η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε» και δημοτική σύμβουλος, Αναστασίας Ψάλτη, δεν έχει τέλος, καθώς η ίδια, συνεχίζει να επιμένει στο γεγονός ότι ο βιολογικός στην περιοχή δεν λειτουργεί, βάζοντας στην εξίσωση αυτή τη φορά και κατοίκους της περιοχής, που επιβεβαιώνουν το παραπάνω γεγονός. Μάλιστα, δεν μένει μόνο στο ζήτημα του βιολογικού, αλλά αναφέρεται και στο θέμα του ΧΑΔΑ στο Κοσσίνι.

Στην ίδια, απαντά μέσω της "Κοινής Γνώμης" ο δήμαρχος Τήνου, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι "η καραμέλα περί αλαζονείας έχει κουράσει και να πω ότι οι εκλογές είναι ξανά σε 5 χρόνια, έχουμε καιρό μπροστά μας".

Α. Ψάλτη: "Η ανικανότητα εκτέλεσης έργου, η άρνηση συνεργασίας και η αλαζονεία του δημάρχου δεν οδηγούν στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων"

Στην πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε, η κα. Ψάλτη καυτηριάζει τη στάση του κ. Κροντηρά, τονίζοντας ότι "η έλλειψη σχεδίου, η ανικανότητα εκτέλεσης έργου, η άρνηση συνεργασίας και η αλαζονεία του δημάρχου δεν οδηγούν στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του νησιού μας. Αντιθέτως, τα επιτείνουν. Με ολοένα και πιο δυσμενείς συνέπειες για τον τηνιακό λαό. Δεν πέρασαν πάρα λίγες ημέρες από όταν καταγγείλαμε, στην Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός της Έξω Μεριάς δεν λειτουργεί και τα λύματα πέφτουν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα και κάτοικοι επιβεβαίωσαν την τραγική αυτή κατάσταση, κάνοντας λόγο για διαρροή από το αντλιοστάσιο στη θέση Βόλια Πανόρμου προς τη θάλασσα και εμφάνιση λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Ρώχαρης".

Καταγγελία για το Κοσσίνι

Συνεχίζοντας αναφέρει, ότι, "στα μέσα της εβδομάδας υπήρξε καταγγελία για αυθαίρετη χρήση του χώρου στο Κοσσίνι ως ΧΑΔΑ και όχι ως χώρου δεματοποίησης απορριμμάτων. Οι εικόνες μηχανήματος να ανοίγει λάκκο και να θάβει σκουπίδια, προφανώς μετά από εντολή αρμοδίων, προκαλούν ανησυχία, αποστροφή και αγανάκτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης ζητημάτων σχετικών με την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια Υγείας. Παράλληλα, πραγματοποιείται και η απερίγραπτη πράξη ελεύθερης εκκένωσης βοθρολυμάτων, για την οποία μας ενημερώνουν οι ιδιοκτήτες κτημάτων της περιοχής. Τα εν λόγω περιστατικά, όπως και ζητήματα που σχετίζονται με την υδροδότηση της Τήνου, προκαλούν σαφή συμπεράσματα για τις προτεραιότητες και τις ενέργειες της δημοτικής Αρχής.

Ο δήμαρχος Τήνου και η ομάδα του αδυνατούν να διαχειριστούν με νομιμότητα, ξεκάθαρο και συνεκτικό σχέδιο τα μεγάλα προβλήματα. Ο προεκλογικός εμπαιγμός αποκαλύπτεται. Άλλα υπόσχονταν, άλλα πράττουν. Η επιχείρηση εκφοβισμού κάθε φωνής της αντιπολίτευσης, όπως των "Αλλάζουμε", εντός Δημοτικού Συμβουλίου, δεν θα κρύψει την αλήθεια. Ο κ. Κροντηράς και οι συνεργάτες του δεν έχουν λάβει ούτε τις πρώτες απαραίτητες πρόνοιες για την ανακούφιση από τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα ούτε έχουν δρομολογήσει την επίλυσή τους. Στερούνται οράματος, αλλά και τεχνικών γνώσεων και σύγχρονων πρακτικών διοίκησης και διαχείρισης κρίσεων. Το βασικό, πάντως, είναι ότι στερούνται και διάθεσης συνεργασίας με τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αρνούμενοι να ακούσουν και να συζητήσουν ο,τιδήποτε – ούτε καν κατατεθειμένες προτάσεις, όπως αυτή των "Αλλάζουμε" για την υδροδότηση. Η "συμμαχία" όσων ανησυχούμε, κατοίκων και φορέων, για την επίτευξη των στόχων και την επίλυση των προβλημάτων, είναι μονόδρομος".

Η προμελέτη για τον βιολογικό

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, λέει, ότι, "μετά την προμελέτη που καταθέσαμε για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας και την υδροδότηση του νησιού, μέσω της κατασκευής νέων υποδομών και αξιοποίησης παλιών, για την ανάταξη του υδροφόρου ορίζοντα της Τήνου, οι "Αλλάζουμε" ετοιμάζουμε αντίστοιχη προμελέτη για την επαναλειτουργία του Βιολογικού της Έξω Μεριάς. Και θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα περνούν μέσα από την επικοινωνία των ζητημάτων με την κοινωνία και επιστημονικούς φορείς, καθώς και μέσα από την κινητοποίησή τους. Ούτε το νησί ούτε οι κάτοικοι αξίζουν μία πενταετία απραξίας. Όσο ο κ. Κροντηράς επιλέγει τη στασιμότητα -αν όχι την οπισθοδρόμηση- της Τήνου, εμείς επιλέγουμε τη σύνθεση, τη μελέτη, τις λύσεις, τη φυγή προς τα εμπρός. Όσο ο κ. Κροντηράς μένει απελπιστικά μόνος, εμείς δημιουργούμε το νέο κύμα κοινωνικής αντεπίθεσης για τη βελτίωση της ζωής μας".

Π. Κροντηράς: "Είναι μία απεγνωσμένη προσπάθεια για λίγα λεπτά δημοσιότητας"

Ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη" απάντησε στην όπως την χαρακτήρισε "ενωμένη αντιπολίτευση της κα. Ψάλτη και του κ. Σιώτου", υποστηρίζοντας πως "είναι μία απεγνωσμένη προσπάθεια για λίγα λεπτά δημοσιότητας και όλα αυτά για αυτό το λόγο θεωρώ ότι γίνονται. Αυτή Δημοτική Αρχή δεν κρύβει τα προβλήματα και αυτός ο βιολογικός είναι ένα έργο που έχει γίνει από τη δεκαετία του 1990, στο οποίο δυστυχώς από τη συγχώνευση και μετά, δεν υπάρχει επίβλεψη και δεν υπάρχει παρακολούθηση τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι ένα πρόβλημα που προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι τραγική η κατάσταση, ούτε τα λύματα πέφτουν όπως λέγεται, αλλά δεν λειτουργεί με τον τρόπο που θα θέλαμε και είναι ένα από τα ζητήματα που θέτουμε ως προτεραιότητα και ακόμη και σήμερα που μιλάμε, γίνονται επεμβάσεις στον συγκεκριμένο χώρο. Δεν έχουμε τον αυτόματο πιλότο για να λύσουμε τα πάντα μέσα σε 8 μήνες. Η λογική του φωτορεπόρτερ από την αντιπολίτευση και οι μηνύσεις, τα εξώδικα και οι απειλές, θεωρώ ότι είναι κομμάτι παλιότερων εποχών και είναι ξεπερασμένο. Εμείς προσπαθούμε κάθε μέρα να γίνουμε καλύτεροι και θεωρώ όμως ότι ο κόσμος έχει το το δικό του κριτήριο και κρίνει ανάλογα. Η καραμέλα περί αλαζονείας έχει κουράσει και να πω ότι οι εκλογές είναι ξανά σε 5 χρόνια, έχουμε καιρό μπροστά μας".

Απαντήσεις για το Κοσσίνι

Στο θέμα για το Κοσσίνι είχε αναφερθεί πρόσφατα ο κ. Κροντηράς, με μία ανακοίνωσή με τίτλο "Η «αντιπολίτευση» του κ. Σιώτου", στην οποία τόνιζε, ότι, "η παρούσα Δημοτική Αρχή, που παρέλαβε 9 χρόνια μετά έναν δήμο χωρίς την παραμικρή ουσιαστική βελτίωση στο μέγα ζήτημα των απορριμμάτων και με κατεστραμμένη την δεματοποίηση που εμείς εγκαταστήσαμε και αδειοδοτήσαμε, δίνει μάχη καθημερινή, με το μέγιστο των προσπαθειών του αντιδημάρχου και των εργαζομένων, για την διάθεση των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα προχωράει με βήματα γοργά και αποφασιστικά για την οριστική επίλυση του θέματος αυτού με την δημιουργία ΧΥΤΥ (αναγκαστική απαλλοτρίωση κλπ). Αυτή η δημοτική αρχή δεν μασάει τα λόγια της ούτε κρύβει τα προβλήματα. Το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι τόσο σοβαρό που η μικροπολιτική και η αλλαγή θέσεων ανάλογα από ποια μεριά μιλάει κανείς (συμπολίτευση – αντιπολίτευση) δεν βοηθάει σε τίποτα. Ο κόσμος έχει κριτήριο και κρίνει. Ο Δήμος (οι αιρετοί, μέσα σε λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας και το προσωπικό του Δήμου), ο κάθε πολίτης, ο κάθε επιχειρηματίας και ο κάθε εργαζόμενος αυτού του νησιού, δώσαμε και δίνουμε χωρίς ανάπαυλα δύσκολες εξετάσεις στην παρούσα θερινή περίοδο για να ικανοποιήσουμε τις χιλιάδες των επισκεπτών μας, σε αντίξοες συνθήκες. Τα καταφέραμε και –πάντα- μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Η παραφωνία του εικονολήπτη κ. Σιώτου δεν είναι ικανή να αλλοιώσει αυτή την πραγματικότητα".