Εκατέρωθεν ανακοινώσεις με καταγγελίες από τον δήμαρχο Μυκόνου, Χρήστο Βερώνη και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κωνσταντίνο Κουκά

Στα... μαχαίρια με αφορμή τον προϋπολογισμό

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Μυκόνου στάθηκε αφορμή προκειμένου να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο μεταξύ του νυν δημάρχου, Χρήστου Βερώνη και του πρώην δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κωνσταντίνο Κουκά.

Οι καταγγελίες άρχισαν από κ. Βερώνη, ο οποίος σε πρόσφατη ανακοίνωση του είχε αναφέρει, ότι, "οι παρατυπίες της διακυβέρνησης Κουκά αιφνιδιάζουν διαρκώς τον Δήμο και δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην εκτέλεση του δημοτικού προϋπολογισμού".

Η απάντηση του κ. Κουκά δεν άργησε να έρθει, στην οποία κατηγορεί για ψεύδη τον δήμαρχο του νησιού, επισημαίνοντας πως "κύριε Βερώνη ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια. Κοιτάξτε να συνεχίσετε μια ομαλή διοίκηση που παραλάβατε βρίσκοντας τα όλα στρωμένα και αφήστε τους γκεμπελισμούς". Το τελευταίο επεισόδιο στο μπαράζ ανακοινώσεων προήλθε από τον κ. Βερώνη, ο οποίος έκανε λόγο για "ανακοίνωση πανικού του κ. Κουκά και της παρέας του".

"Παράτυπες διαδικασίες επί δημαρχίας Κουκά, επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό"

Το "νερό" στον μύλο των καταγγελιών έριξε ο δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, προ λίγων ημερών, υποστήριξε ότι, "οκτώ μήνες έχουν παρέλθει από την εγκατάσταση της νέας Δημοτικής Αρχής και οι παρατυπίες της διακυβέρνησης Κουκά αιφνιδιάζουν διαρκώς τον Δήμο και δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην εκτέλεση του δημοτικού προϋπολογισμού. Ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες κατά το παρελθόν παρείχαν υπηρεσίες στο Δήμο Μυκόνου και δεν έχουν εξοφληθεί, διεκδικούν μέσω της δικαστικής οδού την αμοιβή τους, αυξημένη με τους τόκους υπερημερίας".

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως "το "παιχνίδι" παιζόταν ως εξής: Αντί π.χ. η ανάθεση της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμάτων ή επισκευής απορριμματοφόρων και οχημάτων του δήμου να γίνει με τη νόμιμη διαδικασία και να υπογραφεί η απαραίτητη κάθε φορά σύμβαση, η πολιτική ηγεσία του Δήμου, έδινε παράνομα προφορική εντολή στις ιδιωτικές εταιρείες να εκτελέσουν το συγκεκριμένο έργο, χωρίς σύμβαση. Όταν στη συνέχεια η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, την οποία η τότε Δημοτική Αρχή είχε παρακάμψει, αρνιόταν δικαιολογημένα να εξοφλήσει τα τιμολόγια που είχαν εκδώσει οι εργολάβοι, αυτοί όπως ήταν αναμενόμενο, προσφεύγουν στα δικαστήρια, όπου προφανώς δικαιώνονται αφού τους έχει δοθεί βεβαίωση καλής εκτέλεσης των υπηρεσιών. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικαστικής "πατέντας" είναι να υποχρεώνεται η σημερινή Δημοτική Αρχή σε σωρεία ενδοδικαστικών συμβιβασμών, για να γλιτώσει τουλάχιστον τους τόκους υπερημερίας. Έτσι μέσα στους πρώτους 7 μήνες του 2024 ο οικονομικός προϋπολογισμός του Δήμου έχει επιβαρυνθεί, εξ αυτής της αιτίας και μόνο, με απρόβλεπτες δαπάνες, οι οποίες προσεγγίζουν τα 800.000 ευρώ. Και έπεται συνέχεια. Πραγματικά πηγάδι (όχι πηγαδάκι )χωρίς πάτο η οικονομική διαχείριση της δημαρχίας Κουκά".

"Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί κύριε δήμαρχε!"

Η απάντηση στα λεγόμενα Βερώνη, ήρθε λίγες μέρες αργότερα, από τον κ. Κουκά, ο οποίος ανέφερε, ότι, "με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξης του κυρίου Βερώνη για δήθεν «σκάνδαλο» με τα ανεξόφλητα τιμολόγια του προηγούμενου εργολάβου καθαριότητας, θαυμάσαμε άλλη μια φορά την τέχνη της σκόπιμης παραπληροφόρησης από πλευράς της σημερινής διοίκησης.

Κατηγόρησαν ότι με δόλο έμειναν ανεξόφλητα τιμολόγια του εργολάβου που η δίκη μας διοίκηση απομάκρυνε λόγω πλημμελούς εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του. Αποφεύγει βέβαια να μας πει ότι όταν έφεραν και μια και δυο φορές το θέμα στο Συμβούλιο, εμείς αρνηθήκαμε να υπερψηφίσουμε την χορήγηση της απαραίτητης βεβαίωσης καλής εκτέλεσης, μιας και δεν υπήρχε σύμβαση ενεργή και φυσικά εφόσον η υπηρεσία δεν ήθελε να υπογράψει το «καλώς έχειν»".

Παράλληλα, συμπλήρωσε με κάποια ερωτήματα, τονίζοντας, "γιατί άραγε ο κύριος Βερώνης είχε τέτοια πρεμούρα να πληρωθεί ο Καιρίδης εις βάρος του Δήμου; Έχει σχέση μήπως με την καθυστέρηση που προκάλεσε ο εργολάβος με δικαστικά τερτίπια στη νέα σύμβαση καθαριότητας με αποτέλεσμα να ταλανιστεί πέρυσι - προεκλογικά - το νησί από την αποκομιδή που δεν είχαμε υπογράψει; Όχι δεν τα πιστεύουμε αυτά. Αλλά σίγουρα δεν έπρεπε να πληρωθεί. Και αντί να είναι υπόλογη η διοίκηση σας που έσπευσε να πληρώσει πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Τακτικισμός;

Και μας μιλάει για δικαστικά έξοδα ο κύριος Βερώνης που όταν αναλάβαμε μετά την διοίκηση του και της «ουράς» του πληρώναμε για πέντε ολόκληρα χρόνια τα πάντα με δικαστικές αποφάσεις. Σύμβαση υπογεγραμμένη για τίποτα. Ας θυμηθούμε μερικά από τα δικά του «κατορθώματα» αφού μας προκαλεί ο κύριος Βερώνης, έχοντας το θράσος να μιλάει για οικονομικές ατασθαλίες ο απόλυτος μετρ της ατασθαλίας.

  • Απλήρωτα από όλα τα μισθώματα (ΚΕΠ, Τεχνικό Λύκειο κτλ) μέχρι και το ΕΛΤΑ του Δήμου!

  • Ας θυμηθούμε και την περίφημη Εγνατία που άφησε απλήρωτη ο κύριος Βερώνης και ο Δήμος πλήρωσε 700.000 σε τόκους για οδοποιία.

  • Και το κερασάκι στην τούρτα, 137.920 ευρώ σε τραπεζώματα που έκανε ο κύριος Δήμαρχος και είχε φεσώσει το ξενοδοχείο Λητώ".

"Κύριε Βερώνη ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια. Κοιτάξτε να συνεχίσετε μια ομαλή διοίκηση που παραλάβατε βρίσκοντάς τα όλα στρωμένα και αφήστε τους γκεμπελισμούς. Ο τόπος είναι μικρός και γνωριζόμαστε πολύ καλά. Η υπομονή έχει και τα όρια της", είπε κλείνοντας, ο κ. Κουκάς.

"Ανακοίνωση πανικού του κ. Κουκά και της παρέας του"

Η τελευταία απάντηση, ήρθε εκ νέου από τον κ. Βερώνη, ο οποίος απαντώντας στις καταγγελίες Κουκά, είπε, ότι, "με μία ενοχική ανακοίνωση που φανερώνει πανικό και σύγχυση, η παρέα Κουκά προσπαθεί να απαντήσει στις απολύτως τεκμηριωμένες καταγγελίες μας για απρόβλεπτη επιβάρυνση του Δημοτικού Προϋπολογισμού από κραυγαλέες παρατυπίες της δημαρχιακής τους θητείας. Στην ανακοίνωση τους μπερδεύουν σκόπιμα υποθέσεις και χρονικές περιόδους, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να παραπλανήσουν τους Μυκονιάτες. Επειδή έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν απύθμενο θράσος και μοναδική ικανότητα να διαστρεβλώνουν την αλήθεια και να κάνουν το μαύρο άσπρο, δεν θα αφήσουμε κανέναν από τους ψευδείς ισχυρισμούς τους αναπάντητους".

Αναφερόμενος στις καταγγελίες υποστήριξε πως "ας πιάσουμε λοιπόν τα θέματα στα οποία αναφέρονται, ένα-ένα: Με περίσσια κουτοπονηριά ο κ. Κουκάς προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται για ποιο πράγμα κατηγορούνται. Ας τους το επαναλάβουμε λοιπόν για να το εμπεδώσουν. Δεν κατηγορούνται επειδή δεν πρόφθασαν να εξοφλήσουν εντός της θητείας τους τιμολόγια που είχαν εκδοθεί νομίμως και αφορούσαν την υλοποίηση συμβάσεων. Κατηγορούνται, διότι με προφορική τους εντολή και χωρίς διαγωνισμό και χωρίς υπογραφή σύμβασης, ανέθεσαν απευθείας σε ιδιώτη εργολάβο την υπηρεσία καθαριότητας. Και τι λέει σήμερα επ αυτού ο κ. Κουκάς; Ενώ δεν δίνει καμιά εξήγηση για την ουσία της υπόθεσης, παριστάνει το "θεριό"και μας καλεί να μη προχωρήσουμε στον ενδοδικαστικό συμβιβασμό. Με άλλα λόγια μας λέει: Αφήστε τον εργολάβο να κερδίσει το δικαστήριο - αφού είναι βέβαιο ότι με τις "εν γνώσει" παραλείψεις τους θα το κερδίσει - και να εισπράξει το αρχικό ποσό μαζί με τους τόκους υπερημερίας. Πάει μήπως το μυαλό σας γιατί προτείνει αυτή τη λύση ; Εμάς πάει. Αλλωστε μήπως θα τα πληρώσει από την τσέπη του. Το ταμείο του Δήμου θα τα επιβαρυνθεί, άρα οι Μυκονιάτες θα τα πληρώσουν. Κουβαρντάς με ξένο πορτοφόλι ο κ. Κουκάς".

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του, ανέφερε, "αυτά για σήμερα. Έπεται συνέχεια με τα υπόλοιπα κατορθώματα του Κουκά και της παρέας του. Θα υποστούν το "μαρτύριο της σταγόνας" μέχρι ότου και ο τελευταίος Μυκονιάτης πληροφορηθεί με κάθε λεπτομέρεια το βίο και τη πολιτεία της δημαρχίας Κουκά. Και βέβαια ήρθε η ώρα όλα αυτά να τα πληροφορηθούν και οι διοικητικές ελεγκτικές αρχές και η δικαιοσύνη, ώστε να πράξουν τα δέοντα".