Καθησυχαστικός ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πάρου, Γιώργος Μπαφίτης στην "Κοινή Γνώμη" για το μέλλον και την αυτονομία της εταιρίας

Αγωνία απέναντι στο φαινόμενο της λειψυδρίας

Την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον του νησιού της Πάρου, απέναντι στο φαινόμενο της λειψυδρίας και της αλόγιστης χρήσης νερού, εξέφρασε μέσω ανοιχτής επιστολής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Κίνηση Πολιτών Πάρου.

Σ' αυτή εκφράζει τις αγωνίες της για τη διαχείριση του νερού, μιλώντας για κατασπατάληση και εξάντληση των φυσικών αποθεμάτων, ενώ παράλληλα και ενώ αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια για τη λειτουργία της ΔΕΥΑ Πάρου, ανησυχεί για το μέλλον της, ώστε να παραμείνει αυτοτελής όπως είναι ως τώρα. Τη δική του απάντηση έδωσε, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πάρου, Γιώργος Μπαφίτης, μέσω της "Κοινής Γνώμης", ο οποίος είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον.

Ο προβληματισμός της Κίνησης Πολιτών Πάρου

Η ανοιχτή επιστολή της Κίνησης Πολιτών, αρχίζει με μία σειρά από ανησυχίες, λέγοντας, ότι "εκφράζουμε την ανησυχία μεγάλου μέρους της παριανής κοινωνίας για τις εξελίξεις σε σχέση με τα υδατικά αποθέματα και τη διαχείριση και προσφορά του νερού στο νησί μας. Η Πάρος, παρόλο που διέθετε πάντα φυσικούς υπόγειους υδροφορείς αρκετά μεγάλους και πλούσιους σε σχέση με άλλα νησιά των Κυκλάδων, δεν εξαιρείται ωστόσο από τη γενικότερη κατάσταση των κυκλαδονήσων, που χαρακτηρίζεται από μια γενικότερη ευπάθεια στο θέμα του νερού, εξαιτίας της απομόνωσης των νησιών και της έλλειψης δασών και ποταμών που θα τροφοδοτούσαν με αφθονία τις ανάγκες για ύδρευση. Οι παλιότερες πρακτικές στο νησί, όταν η γεωργική παραγωγή αποτελούσε τη βασική ενασχόληση των κατοίκων, ήταν πάντα προσαρμοσμένες σε αυτά τα δεδομένα. Υπήρχε μεγάλη φροντίδα τόσο για τον διαρκή εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων (αναβαθμίδες, ξερολιθιές) όσο και για την αποταμίευση του βρόχινου νερού (στέρνες, κ.α) αλλά και για την φειδωλή χρήση του (οικιακή επανάχρηση, αποφυγή υδρόφιλων καλλιεργειών, κ.λ.π).

Τα τελευταία χρόνια όμως, όλα αυτά έχουν εγκαταλειφθεί και έχουν αντικατασταθεί από πρακτικές και αντιλήψεις που οδηγούν ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση:

- Κατασπατάληση ( υπερτουρισμός και η υπερδόμηση και μάλιστα εκτός οικισμού, με τεράστιες εκτάσεις που φυτεύονται με υδρόφιλα φυτά)

- Εξάντληση των φυσικών αποθεμάτων (απόλυτη αδιαφορία για τον εμπλουτισμό των υπόγειων κοιτασμάτων, εκατοντάδες γεωτρήσεις)".

"Δύο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τόσο τη ΔΕΥΑΠ, όσο και εμάς"

Στη συνέχεια αναφέρεται με εκθειαστικά λόγια για τη ΔΕΥΑ Πάρου, αλλά και με προβληματισμό για το μέλλον της, τονίζοντας, ότι, "ένας βασικός παράγοντας στον οποίο οφείλεται το γεγονός ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας στην Πάρο, είναι η ιδιαίτερα επιτυχημένη διαχείριση του νερού από την ΔΕΥΑ Πάρου, που ιδρύθηκε το 2000 και μετρά ήδη 24 χρόνια λειτουργίας. Η ΔΕΥΑΠ έχει εργαστεί υποδειγματικά για την δημιουργία ενός τεράστιου δικτύου αγωγών και την συντήρησή του, για την δημιουργία εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, αλλά και για την παρακολούθηση όλων των σχετικών με την διαθεσιμότητα και την κατανάλωση δεδομένων, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να είναι μια εύρωστη οικονομικά επιχείρηση, χωρίς να επιβαρύνει τιμολογιακά τους καταναλωτές. Όμως, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τόσο τη ΔΕΥΑΠ, όσο και εμάς:

  • Το ένα αφορά την πιθανότητα να απολέσει την αυτοτέλεια και άρα την ευελιξία της στο να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις υδρευτικές και αποχετευτικές ανάγκες του νησιού.

  • Το άλλο, αφορά τον διαρκή αγωνία για την επάρκεια του νερού, με δεδομένη την έντονα αυξανόμενη κατ’ έτος ζήτηση και κατανάλωση, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της υπερβολικής δόμησης και του τουρισμού".

Τι ζητά η Κίνηση Πολιτών Πάρου

Με αυτά τα δεδομένα, που αναφέρει στην επιστολή της, η Κίνηση Πολιτών, ζητά:

1. Να παραμείνει η ΔΕΥΑΠ αυτοτελής όπως είναι ως τώρα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος υπαγωγής της στην ΕΥΔΑΠ Νήσων, η οποία θα παρεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας της και θα καθορίζει προς τα επάνω την τιμολογιακή της πολιτική.

2. Να αναιρεθεί η απόφαση περικοπής της χρηματοδότησης σε ποσοστό 20% σε χρηματοδοτούμενο και εκτελούμενο έργο αφαλάτωσης στην περιοχή Κρωτήρι της Παροικίας. Η απόφαση αυτή στερεί από την Επιχείρηση πολύτιμους οικονομικούς πόρους, όταν θα έπρεπε η κυβέρνηση να την ενισχύει οικονομικά σε συνθήκες λειψυδρίας.

3. Να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη στη γενική κυβερνητική πολιτική και στον εν εξελίξει χωροταξικό σχεδιασμό τα θέματα που σχετίζονται με την επάρκεια και την ποιότητα του νερού στο νησί μας. Η δόμηση και ο τουρισμός στην Πάρο δεν μπορούν να αυξηθούν περισσότερο χωρίς αυτό να έχει καταστροφικές επιπτώσεις και στο επίπεδο της επάρκειας του νερού.

4. Να ελεγχθούν οι διατάξεις αδειοδότησης ιδιωτικών γεωτρήσεων και ο τρόπος εφαρμογής τους.

5. Να ληφθούν άμεσα μέτρα εξοικονόμησης.

6. Να ληφθούν μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση των παραδοσιακών τρόπων εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων (αναβαθμίδες, ξερολιθιές) και συλλογής βρόχινου νερού (στέρνες) και να ενεργοποιηθούν όποιες άλλες φυσικές πρακτικές μπορούν να συμβάλλουν στο ίδιο αποτέλεσμα (π.χ. μικρά ξερολιθικά φράγματα στη ροή των ρεμάτων.

Γ. Μπαφίτης: Αισιοδοξία για την αυτονομία της ΔΕΥΑ Πάρου

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πάρου, Γιώργος Μπαφίτης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" και φάνηκε καθησυχαστικός, ως προς το μέλλον της. Χαρακτηριστικά, ανέφερε, ότι, "οι διαβεβαιώσεις που έχουμε από το Υπουργείο είναι ότι οι ΔΕΥΑ των Κυκλάδων στο κάθε νησί θα παραμείνουν όπως είναι αυτόνομες. Δηλαδή οι ΔΕΥΑ των νησιώτικών και των ορεινών περιοχών θα παραμείνουν αυτόνομες. Απλά, μόνο όσες έχουν προβληματικούς ισολογισμούς, θα υπαχθούν στη ΔΕΥΑ Νήσων, η οποία υπάρχει και είναι θυγατρική της ΔΕΥΑ Αττικής. Αυτή η κίνηση, σκοπό έχει με διάφορους τρόπους να ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς αυτών των αρνητικών ισολογισμών που έχουν αυτές οι ΔΕΥΑ. Θεωρώ και ευελπιστώ ότι με αυτές τις διαβεβαιώσεις ότι εμάς δεν θα μας ακουμπήσει αυτό γιατί έχουμε θετικό ισοζύγιο, διότι οι προϋπολογισμοί μας είναι θετικοί και βιώσιμοι. Άρα θεωρώ ότι δεν θα έχουμε τέτοιο πρόβλημα και το λέω πάντα με βάση τις διαβεβαιώσεις που έχουμε πάρει. Αν κάτι αλλάξει τελευταία στιγμή αυτό δεν μπορώ να το ξέρω".

"Ήταν ένα τραγικό καλοκαίρι διότι είχαμε αύξηση κατανάλωσης που έφτασε στο 35%"

Σε ερώτηση για το φετινό καλοκαίρι το πως κύλησε από άποψη ύδρευσης για το νησί της Πάρου ο κ. Μπαφίτης τόνισε, ότι, "ήταν ένα τραγικό καλοκαίρι διότι είχαμε αύξηση κατανάλωσης που έφτασε στο 35% σε σύγκριση με πέρυσι. Έπρεπε, λοιπόν, να επιταχύνουμε αρκετές λύσεις, ειδικά σε μια περίοδο που λόγω της λειψυδρίας, η στάθμη των νερών στον υδροφόρο ορίζοντα είχε πέσει σε τραγικά χαμηλά επίπεδα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μας έχει διαρκώς σε εγρήγορση ώστε να μην αφήσουμε την Πάρο χωρίς νερό το φετινό καλοκαίρι. Ενεργοποιήθηκαν οι τρεις αφαλατώσεις που είχαμε και βάλαμε και μία τελευταία μέσα στον Ιούλιο, η οποία μας βοήθησε πολύ. Σκοπός μας για την επόμενη χρονιά είναι να αγοράσουμε τουλάχιστον δύο ή τρεις αφαλατώσεις για να ανταπεξέλθουμε στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση" και συμπλήρωσε, "όταν δημιουργούνται μεγάλες εξοχικές κατοικίες οι οποίες έχουν σημαντικούς και μεγάλους κήπους, να υδροδοτήσουν και όταν τα νερά των γεωτρήσεων, είναι χαμηλά ή δεν υπάρχουν, δημιουργούνται τέτοια προβλήματα, που προκαλούν αυτή τη μεγάλη αύξηση. Δεν προήλθε αυτή η αύξηση από τους επισκέπτες, αλλά μόνο ένα μέρος."