Οι θέσεις Δήμου Θήρας στο υπό διαβούλευση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού

Στόχος να μπει ένα τέλος στην "αναρχία"

Η Σαντορίνη βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, σε οριακό σημείο, όπως τονίζουν με κάθε ευκαιρία, οι ιθύνοντες του νησιού. Ο υπερτουρισμός, όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη η Δημοτική Αρχή, έχει ταλαιπωρήσει σε μεγάλο βαθμό το νησί και άπαντες προσπαθούν να βρουν πιθανές λύσεις για να πάρει "ανάσα" η Σαντορίνη.

Το υπό διαβούλευση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού, θα προσπαθήσει να θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες και όρια, ώστε να μην υπάρχει, η "αναρχία" που ενδεχομένως οδήγησε το νησί στη σημερινή δύσκολη κατάσταση. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας, στην πρόσφατη συνεδρίαση του, ενέκρινε κατά πλειοψηφία συγκεκριμένες θέσεις, με τις οποίες σκοπεύουν να δώσουν κατευθύνσεις, ως προς τη λύση των προβλημάτων.

Ν. Ζώρζος: "Όσο πιο γρήγορα αντιληφθεί κανείς το επερχόμενο και προσπαθήσει να λάβει μέτρα, τόσο καλύτερο θα είναι για τον τόπο μας"

Ο δήμαρχος Σαντορίνης, παίρνοντας τον λόγο, στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε, ότι, "είναι αδιανόητο να σκέφτεται κανείς ότι συζητείται ένα θέμα που αφορά τους τόπους μας, χωρίς να ζητείται έστω η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Προϊόντος του χρόνου φαίνεται ότι η αυτοδιοίκηση αποδυναμώνεται και δεν ενδυναμώνεται. Άρα συρρικνούται η δημοκρατία γιατί όσο πιο εγγύς είναι η εξουσία στον λαό, τόσο πιο εύκολα μεταφέρουμε και την άποψη των τοπικών κοινωνιών. Αυτό λοιπόν είναι ένα ζήτημα. Είναι ανάγκη όμως να μπούμε στη διαβούλευση, αποφασίσαμε να φέρουμε ένα κείμενο στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο μελετήσαμε πολύ καλά, για το χωροταξικό του τουρισμού το οποίο τόσα χρόνια κυοφορείται, και φαντάζομαι θα γεννηθεί, το πως θα είναι θα το δούμε προϊόντος του χρόνου και εφόσον γίνει νόμος του κράτους. Το κείμενο έχει τύχει ήδη της αποδοχής των φορέων του τουρισμού του νησιού. Όπως αντιλαμβάνεστε και βλέποντας όλοι τι γίνεται στη Σαντορίνη, το ισοζύγιο φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ανατρέπεται διαρκώς και αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κανείς όσο πιο γρήγορα αντιληφθεί το επερχόμενο και προσπαθήσει να λάβει μέτρα, τόσο καλύτερο θα είναι για τον τόπο μας".

Γ. Νομικού: "Η Σαντορίνη είναι απαραίτητο να λάβει μια κατεύθυνση τέτοια που θα διασφαλίζεται ένας ισορροπημένος τρόπος ανάπτυξης"

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Θήρας, Γεωργία Νομικού, μιλάει στην "Κοινή Γνώμη", προσπαθώντας να εξηγήσει στον κόσμο την ουσία του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι "είναι πραγματικότητα ότι πολλά και σημαντικά πράγματα δεν εξηγούνται στον κόσμο ή δεν καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στον δημόσιο διάλογο για να γίνουν αντιληπτά και να έχουν τη συμμετοχή του. Με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη που ένα τέτοιο θέμα καλύπτεται από εσάς, γιατί αυτό προσφέρει στην ορθή ενημέρωση του κόσμου που είναι και για τη διοίκηση του Δήμου Θήρας διαρκές ζητούμενο. Το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός των τουριστικών αναπτύξεων στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας. Δηλαδή για να το πούμε απλά, ορίζει την κατεύθυνση που θα αναπτυχθεί ο τουρισμός τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας. Η Σαντορίνη ως ένας τόπος που βιοπορίζεται κατά συντριπτική πλειοψηφία από τον τουρισμό, είναι απαραίτητο να λάβει μια κατεύθυνση τέτοια που θα διασφαλίζεται ένας ισορροπημένος τρόπος ανάπτυξης που εξυπηρετεί τις ανάγκες των σημερινών ταξιδιωτών, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ευημερία και τον πλούτο των μελλοντικών γενεών και του περιβάλλοντος".

Αναφορικά, με τη συμμετοχή του κόσμου στην ανοιχτή διαβούλευση, η κ. Νομικού, ανέφερε, ότι, "στη διαβούλευση υπήρξε ενεργή η συμμετοχή των παραγωγικών φορέων του νησιού και των επαγγελματιών του τουρισμού. Με μεγάλη χαρά, δε, υποδεχθήκαμε την σχεδόν ομόφωνη απόφαση της τουριστικής επιτροπής στις θέσεις του Δήμου με 17 ψήφους υπέρ και μια κατά. Στην κοινωνία του νησιού, έχει γίνει κοινό αίτημα η προστασία του νησιού και αλλαγή κατεύθυνσης μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Άλλωστε αυτές ήταν και οι ξεκάθαρες θέσεις του Δημάρχου κ. Ζώρζου εδώ και χρόνια, και για αυτές τις θέσεις ο κόσμος τον εξέλεξε από τον πρώτο γύρο των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών".

"Να σταματήσει η παντελής έλλειψη κανόνων, που ισχύει σήμερα στον τρόπο τουριστικής ανάπτυξης"

Στο κείμενο που συντάχθηκε, από τη Δημοτική Αρχή, αναφέρονται αναλυτικά οι θέσεις, για το υπό διαβούλευση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού, για το οποίο αρχικά αναφέρει, ότι "προωθείται, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, ώστε εφόσον τροποποιηθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις των φορέων, να σταματήσει η παντελής έλλειψη κανόνων, που ισχύει σήμερα στον τρόπο τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο και τα Θαλάσσια Χωροταξικά Πλαίσια θα προσαρμοστούν σε αυτό καθώς είναι υποκείμενοι χωροταξικοί σχεδιασμοί. Ορισμένοι προορισμοί όπως η Σαντορίνη, εμφανίζουν ήδη σημάδια κόπωσης και υποβάθμισης των φυσικών και πολιτισμικών τους πόρων, καθώς και της εμπειρίας των επισκεπτών. Αίτημα του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας αποτελεί η εκπόνηση μελετών φέρουσας ικανότητας με σκοπό την αναλυτική καταγραφή του αριθμού των επιχειρήσεων του νησιού ανά είδος. Μετά την καταγραφή αυτή, είναι απαραίτητη η σύνδεση της μελέτης με την εκπόνηση του Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) Θήρας, έτσι ώστε να υπάρξει μια «εμπορική χωροταξία» η οποία θα βοηθήσει στην εύρυθμη και κερδοφόρα λειτουργία των επιχειρήσεων. Αυτό το αίτημα το στηρίζει και ο Δήμος Θήρας".

"Στο νησί μας θα έπρεπε να ανασταλεί η εκτός σχεδίου δόμηση κάθε μορφής καταλύματος"

Στη συνέχεια, τονίζει ότι, "αρνητικό είναι το γεγονός ότι το υπό διαβούλευση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού προωθεί την ενίσχυση της ελκυστικότητας των οργανωμένων μορφών χωροθέτησης, δηλαδή των μεγάλων τουριστικών αναπτύξεων εκτός σχεδίου, όπως οι Οργανωμένοι Υποδοχείς Τουριστικών Δραστηριοτήτων, τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα και τα Μικτά Καταλύματα Μικρής Κλίμακας, μορφές τις οποίες ονοματίζει συνολικά Οργανωμένες Μονάδες Ανάπτυξης Τουρισμού. Αυτές οι μορφές προωθούνται στο σύνολο του Ειδικού χωροταξικού πλαισίου τουρισμού στα μικρά νησιά, στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και στα ακατοίκητα νησιά. Το νησί μας έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση περιβάλλοντος από τις μεγάλες επενδύσεις εκτός σχεδίου και γενικά από την ανεξέλεγκτη εκτός σχεδίου τουριστική δόμηση και συνεπώς τέτοιες μορφές ανάπτυξης δεν είναι επιθυμητές".

Την ίδια στιγμή, αναφέρει με κατηγορηματικό τρόπο, ότι, "στο νησί μας θα έπρεπε να ανασταλεί η εκτός σχεδίου δόμηση κάθε μορφής καταλύματος, συμπεριλαμβανομένων των δομούμενων με όρους δόμησης κατοικίας (ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων - ΕΕΔΔ και βραχυχρόνιων μισθώσεων). Αντίθετα προβλέπεται καθορισμός των "χώρων τουρισμού διαμοιρασμού" (δηλαδή και των ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων) και των απλών ενοικιαζομένων δωματίων, ως ποσοστού των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων. Η κατεύθυνση, λαμβανομένης υπόψη της σημερινής κατάστασης του νησιού, που διαθέτει υπερεπάρκεια και ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων και ΕΕΔΔ θα το επιβαρύνει περαιτέρω και θα επιδεινώσει το πρόβλημα στέγης για δημόσιους υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, γιατρούς κλπ.

Οι θέσεις της Δημοτικής Αρχής

Το κείμενο που συντάχθηκε από τη Δημοτική Αρχή, καταλήγει, ότι, "συμπερασματικά από το 2013 (έτος τελευταίου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου) μέχρι σήμερα ή ακόμη και από την ανάθεσή του ΕΧΠ-Τ έχουν αλλάξει πολλά σε βαθμό, που, τουλάχιστον όσον αφορά την Σαντορίνη το πλαίσιο αυτό, να εμφανίζεται σε λανθασμένη κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί δεν αξιολογεί επαρκώς τις σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις της επιδιωκόμενης μεγέθυνσης, τις μη αναστρέψιμες συνέπειες στο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο των προορισμών και τον σοβαρό κίνδυνο σταδιακής πτώσης των προορισμών όπως η Σαντορίνη που απειλούνται ήδη από την υπερδόμηση. Για να ανακοπεί η σημερινή κατάσταση, είναι αναγκαίες οι συμπληρώσεις και τροποποιήσεις, όπως κατ΄ ελάχιστον:

  • η αναστολή της δημιουργίας νέων κλινών κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας στον Δήμο Θήρας.

  • η απαγόρευση στην ίδια περιοχή των στρατηγικών επενδύσεων.

  • η απαγόρευση νέων κλινών οικονομίας διαμοιρασμού και βραχυχρόνιων μισθώσεων καθώς και ο χρονικός περιορισμός λειτουργίας υφιστάμενων σε συνδυασμό με άλλα αντικίνητρα".