Επανήλθε το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών της Νάξου μετά και από το τρίτο περιστατικό απώλειας ζωής λουόμενου

Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ζητά η Δημοτική Αρχή

Δημήτρης Λιανός: "Χρειάζονται αλλαγές για την εγκατάσταση ναυαγοσωστών, αλλά νομοθετική πρόβλεψη για τις διαγωνιστικές διαδικασίες"

Άλλο ένα θλιβερό περιστατικό με την απώλεια μίας ζωής σε παραλία της Νάξου, φέρνει στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε το νησί με την απουσία της ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών του.

Για τον πρόσφατο θάνατο μίας 73χρονης στην παραλία του Αγίου Γεωργίου της Χώρας Νάξου, ο οποίος, μάλιστα οδήγησε και στη σύλληψη του αρμόδιου αντιδημάρχου Τουρισμού, Βαγγέλη Κατσαρά, μιλάει στην "Κοινή Γνώμη" ο δήμαρχος, Δημήτρης Λιανός.

Ο κ. Λιανός κάνοντας μία μεγάλη αναφορά στο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Δήμος στη διαδικασία της ναυαγοσωστικής κάλυψης το φετινό καλοκαίρι, επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής τόσο του θεσμικού πλαισίου, όσο και του νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις σε σχέση με τους

διαγωνισμούς για την ναυαγοσωστική κάλυψη παραλιών.

O θάνατος μιας 73χρονης τουρίστριας στην παραλία του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα Νάξου το Σάββατο, ήταν η αφορμή της σύλληψης του αρμόδιου αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά, με την κατηγορία της έλλειψης ναυαγοσωστικής κάλυψης στην παραλία.

Η απώλεια ζωής και η σύλληψη του αντιδημάρχου

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Νάξου ότι μία 73χρονη αλλοδαπή (υπήκοος Πολωνίας) ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της, από την παραλία Αγίου Γεωργίου της Νάξου.

Η 73χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου, όπου διαπιστώθηκε, δυστυχώς, ο θάνατός της.

Η σορός μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Από το Λιμεναρχείο Νάξου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο αντιδήμαρχος Νάξου, Βαγγέλης Κατσάρας, για παράβαση του άρθρου 7 "Υποχρεώσεις εκμεταλλευόμενων λουτρικές εγκαταστάσεις ως προς την πρόσληψη ναυαγοσωστών και διάθεσης του απαραίτητου εξοπλισμού” του Π.Δ. 71/2020 (ΦΕΚ 166 Α΄), καθώς η προαναφερθείσα παραλία είναι χαρακτηρισμένη ως πολυσύχναστη, δεν διαθέτει όμως την απαραίτητη ναυαγοσωστική κάλυψη.

"Αυτά είναι τα αποτελέσματα μίας στρεβλής κατάστασης"

"Είναι ένα θλιβερό γεγονός για το οποίο εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της 73χρονης, η οποία έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο, στην παραλία του Αγ. Γεωργίου", σημειώνει ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός αναφερόμενος στο τρίτο κατά σειρά περιστατικό απώλειας ζωής που λαμβάνει χώρα το τελευταίο σε παραλίες του νησιού.

Εστιάζοντας στο μείζον θέμα της απουσίας ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες της Νάξου, θέμα το οποίο οδήγησε και στη σύλληψη του αρμόδιου αντιδημάρχου Τουρισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Βαγγέλη Κατσαρά από τις αρχές του Λιμεναρχείου, τονίζει στην "Κοινή Γνώμη" ότι "είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα τη Δημοτική Αρχή. Έχω δηλώσει και θα συνεχίσω να το κάνω, ότι εμείς από την πλευρά μας κάναμε όλες τις σύννομες διαδικασίες για την εγκατάσταση ναυαγοσωστών, από τον περασμένο Μάρτιο. Αντιμετωπίσαμε δυστυχώς έναν "κυκεώνα" λόγω των προσφυγών που κατατέθηκαν, με το σημερινό αποτέλεσμα".

Ο κ. Λιανός έκανε μία μικρή αναδρομή στις διαδικασίες που ακολούθησε ο Δήμος, επισημαίνοντας ότι "τον περασμένο Μάρτιο βγάλαμε προσωρινό ανάδοχο. Μετά όμως άρχισαν οι προσφυγές μεταξύ των αναδόχων, με αποτέλεσμα ως Δήμος να οδηγηθούμε στην ΕΑΔΗΣΥ, Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, προκειμένου να κρίνει την όλη διαδικασία. Όμως δυστυχώς, παρ' όλη τη διαβεβαίωση της Ανεξάρτητης Αρχής ότι ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία εγκατάστασης των ναυαγοσωστών, το "γαϊτανάκι" των προσφυγών συνεχίστηκε από τους αναδόχους, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αυτά που έχουμε ζήσει, μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν. Με όλα αυτά η καλοκαιρινή περίοδος ολοκληρώθηκε, χωρίς να έχουμε κανένα δικαίωμα να προχωρήσουμε σε μία άλλη λύση, όπως είναι η απευθείας ανάθεση".

"Η ναυαγοσωστική κάλυψη πρέπει να σχεδιάζεται ανά νησί"

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επανέφερε το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη ναυαγοσωστική κάλυψη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται ανά νησί και όχι με οριζόντια μέτρα. Τι σημαίνει πολυσύχναστη και μη πολυσύχναστη; Έχουμε παραλίες μικρότερες σε έκταση που συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός λουομένων. Εκεί δεν πρέπει να τοποθετήσεις ναυαγοσώστη; Σε αυτή την παραλία δεν ελλοχεύει κίνδυνος; Θα πρέπει, και αυτό το δηλώνω σε όλους τους τόνους, να υπάρξει αλλαγή του υπάρχοντος πλαισίου. Οι Δήμοι θα πρέπει να σχεδιάζουν και να αποφασίζουν για τις παραλίες τους. Εμείς, ως Νάξος χρειαζόμαστε 17 ναυαγοσώστες. Μπορεί ο καθένας να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος".

Παράλληλα με το θεσμικό πλαίσιο, ο δήμαρχος προέβη και σε μία δεύτερη πρόταση, την οποία μάλιστα έχει προωθήσει ως αίτημα και στα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης, με το οποίο ζητά να δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να συνεχίζουν και ολοκληρώνουν τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών τους, ανεξάρτητα από την άσκηση προσφυγών ή ένδικων βοηθημάτων στα διοικητικά δικαστήρια.

"Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τους δημόσιους διαγωνισμούς

σε περίπτωση κατάθεσης προσφυγών ή ενδίκων βοηθημάτων από συμμετέχοντες διαγωνιζόμενους, αναστέλλεται η πρόοδος των διαγωνιστικών διαδικασιών και δεν επιτρέπεται η υπογραφή σύμβασης μέχρι την τελεσιδικία. Η νομοθετική αυτή πρόβλεψη, σε συνδυασμό με την αργοπορία επίλυσης των σχετικών διαφορών λόγω υποστελέχωσης των δικαιοδοτικών αρχών, οδηγεί σε καθυστερήσεις των διαδικασιών και ουσιαστικά ματαίωση του σκοπού των διαγωνισμών ή αναθέσεων που έχουν σχέση με κατεπείγοντες λόγους δημόσιας ασφάλειας, όπως η ναυαγοσωστική κάλυψη παραλιών. Η οριζόντια απαγόρευση του νόμου για την πρόοδο όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών και απαγόρευση υπογραφής συμβάσεων σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις των δικαιοδοτικών οργάνων, οδηγούν σε ματαίωση ικανοποίησης παροχής υπηρεσιών κεφαλαιώδους σημασίας για την δημόσια ασφάλεια και την τουριστική εικόνα της Ελλάδας, όπως η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας και ερωτώμενος για τη σύλληψη του αντιδημάρχου Τουρισμού, ο κ. Λιανός επισήμανε ότι "αυτή έγινε βάση του νόμου. Έχει αφεθεί ελεύθερος και η υπόθεση θα οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες".