Το τριήμερο 4, 5 και 6 Οκτωβρίου, δήμαρχοι από όλα τα μικρά νησιά της χώρας θα συζητήσουν ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητά τους

Στη Μήλο το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, που έχει γίνει πλέον θεσμός, θα πραγματοποιηθεί φέτος για 15η φορά και θα είναι αφορμή να βρεθούν και να παραθέσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν, δήμαρχοι μικρών νησιών, από όλη τη χώρα.

Σκοπός του συνεδρίου

Σκοπός του συνεδρίου, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Μήλο, είναι να συζητηθούν τα κύρια προβλήματα των νησιωτικών περιοχών, ενώ οι δήμαρχοι θα μπορέσουν να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα τους και θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με τους εκπρόσωπους του επιχειρηματικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού κόσμου και του κόσμου της καινοτομίας στα μικρά νησιά.

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών (ΕΔΜΝ) και η έγκριση του Σχεδιασμού Κοινών δράσεων ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Η πρωτοβουλία αυτή του ΕΔΜΝ για κοινό σχεδιασμό δράσεων με όλους τους άλλους φορείς, γίνεται για πρώτη φορά, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η ενότητα του χώρου μόνο θετικά αποτελέσματα έχει να φέρει για τις μικρονησιωτικές κοινωνίες.

Μ. Μικέλης: "Μέσω της επαφής αυτής, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε σημαντικά θέματα"

Ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το συνέδριο που θα λάβει χώρα στο νησί της Μήλου. Μεταξύ άλλων, τόνισε, ότι, "ο Δήμος Μήλου έχει τη φιλοξενία και στηρίζει τη διοργάνωση αυτή και επειδή διαθέτουμε ένα καταπληκτικό συνεδριακό κέντρο, που νομίζω ότι είναι μοναδικό στις Κυκλάδες, είπαμε φέτος να γίνει στο νησί μας. Είναι πολύ σημαντικό το συνέδριο αυτό, κυρίως σε ότι αφορά τη νησιωτικότητα, γιατί έχει τις ιδιαιτερότητές της. Μέσω της επαφής αυτής, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε σημαντικά θέματα, να γίνουν οι προτάσεις και να διεκδικηθούν παράλληλα, όλα αυτά από την κυβέρνηση, προκειμένου ένα ένα από αυτά τα ζητήματα να δρομολογείται και να έχουμε την καλύτερη δυνατή λύση".

"Αυτό το συνέδριο είναι εξειδικευμένο, αφορά τα μικρά νησιά και τα θέματα είναι κοινά"

Αναφορικά με τα πρόσωπα που αναμένονται στο νησί και αν είναι έτοιμη η Μήλος να τους υποδεχτεί, ο κ. Μικέλης ανέφερε, ότι, "ότι μας έχει ζητηθεί το έχουμε κάνει και το έχουμε στηρίξει, για να μπορέσουν και οι άλλοι δήμαρχοι να έρθουν στο νησί μας. Είναι πολύ σημαντικό, ο ένας να γνωρίζει τον τόπο του άλλου και το πιο σημαντικό θα είναι η προσωπική επαφή που θα έχουμε για να πούμε κάποια πράγματα παραπάνω, από όσα μπορούμε να πούμε στις συνεδριάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε.. Εκεί, επειδή είναι πάρα πολλές οι τοποθετήσεις των στελεχών της κυβέρνησης, δεν υπάρχει ο χρόνος να τοποθετηθούν οι δήμαρχοι και να πουν τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, που οι περισσότεροι από τη κυβέρνηση, έχουν αποχώρηση. Αυτό το συνέδριο είναι εξειδικευμένο, αφορά τα μικρά νησιά και τα θέματα είναι κοινά, είναι υγείας, υποστελέχωσης, υποδομών, παιδείας και πολλά ακόμα. Παράλληλα, όλοι βλέπουμε ότι αυτό που μας έχει μείνει στην Ελλάδα, είναι το κομμάτι του τουρισμού και εκεί πρέπει να στηριχτούν οι προορισμοί που δέχονται πολλούς επισκέπτες".

Η διοργάνωση και οι υψηλοί καλεσμένοι

Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών (ΕΔΜΝ), τον Δήμο Μήλου, τη Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ , τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πρέσβεις του Συμφώνου του Κλίματος της ΕΕ στην Ελλάδα, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δικτύων Μικρών Νησιών και με την υποστήριξη της EUROBANK, της O.T.S. ΑΕ και θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 4 έως και 6 Οκτωβρίου 2024 στο Συνεδριακό κέντρο Μήλου "Γεώργιος Ηλιόπουλος".

Περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών, του Επιχειρηματικού κόσμου, της Εκπαίδευσης και Καινοτομίας και κοινωνικοί φορείς, θα σμίξουν με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Μήλου και θα συμμετάσχουν ενεργά στο Συνέδριο.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Στην αρχή των εκδηλώσεων και πριν το συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί Διοικητικό Συμβούλιο των μελών του ΕΔΜΝ και αμέσως μετά στον συνεδριακό χώρο θα λάβει μέρος το 15 Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών.

"Το όραμα των Μικρών Νησιών μέχρι το 2040"

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΜΝ θα παρουσιάσει το Όραμα των Μικρών Νησιών στο 2040, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δικτύων Μικρών Νησιών , όπως ζητήθηκαν από την κομισιόν και τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Στη συνέχεια θα καλωσορίσει τους σύνεδρους ο δήμαρχος της Μήλου και οικοδεσπότης Μανώλης Μικέλης, ενώ αμέσως μετά ο Χρήστος Στυλιανίδης υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες πολιτικής του Υπουργείου του και της Κυβέρνησης. Ο λόγος θα περάσει στους εκπρόσωπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλαο Φαραντούρη και ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ, Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος θα μιλήσει για την “Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Μικρών Νησιών: Προκλήσεις και Προοπτικές μέχρι το 2040”

Υπογεννητικότητα και Οικονομία

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024, ανοίγει με την ομιλία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανου Γκίκα σχετικά με τα Μικρά Νησιά και Νησιωτική Πολιτική από το ΥΝΑΝΠ καθώς επίσης θα συζητηθούν και ο νέος προγραμματισμός δράσεων του Υπουργείου. Αμέσως μετά η συζήτηση θα περάσει σε ένα από τα κρισιμότερα θέματα που απασχολούν τις μικρονησιωτικές κοινωνίες και αφορά τις Μεταφορές και Μικρά Νησιά.

Παράλληλα, ένα πολύ κρίσιμο θέμα που θα συζητηθεί για την βιωσιμότητα των μικρών νησιών είναι και η υπογεννητικότητα. Για το θέμα αυτό θα συζητήσουν αρκετά σημαντικά πρόσωπα του ιατρικού κλάδου και όχι μόνο. Στην απογευματινή συνεδρίαση θα συζητηθούν στην αρχή τα χρηματοδοτικά εργαλεία της χώρας μας προς τους μικρονησιωτικούς Δήμους και την κοινωνία με εκπροσώπους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών.

Γενική Συνέλευση και κοινές δράσεις

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024, ολοκληρώνεται το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών με τη Γενική Συνέλευση των μελών, με την συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και των λοιπών φορέων. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης εκτός από τα τυπικά και διαδικαστικά θέματα μιας ΓΣ, θα αποφασιστούν και οι κοινές δράσεις των συμμετεχόντων φορέων και θα γίνει μια παρουσίαση του ρόλου των πρεσβευτών του Συμφώνου του Κλίματος της ΕΕ στην Ελλάδα και πως αυτό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις δράσεις και την κοινωνική συμμετοχή των μικρών νησιών στα έργα που αφορούν το σύμφωνο του κλίματος της ΕΕ, ενώ θα γίνει ενημέρωση και για τα τελευταία εγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα που συμμετέχουν δήμου και το ΕΔΜΝ, καθώς επίσης και για τις τελευταίες κατατεθειμένες προτάσεις του ΕΔΜΝ σε ευρωπαϊκά όργανα.