Η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου παραβρέθηκε και συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση παρουσίασης της πρωτοβουλίας

Η Κέα "παρούσα" στην πρωτοβουλία GRecoISLANDS

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «GRecoISLANDS: Βιώσιμη ανάπτυξη και σύγχρονη προοπτική για τα νησιά του μέλλοντος», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ στην Κέρκυρα, την περασμένη εβδομάδα. Στην εκδήλωση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 και είχε ως κεντρικό άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών της Ελλάδας, μέσα από την οραματική πρωτοβουλία GRecoISLANDS, παρευρέθηκε η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου.

H πρωτοβουλία Greco Islands είναι μία καινοτόμος και πολύπλευρη δράση ιδιαίτερης σημασίας, που έχει στόχο τη συνολική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η νησιωτική Ελλάδα. Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αειφορία και ο μετασχηματισμός των ελληνικών νησιών προς αυτή, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική ευημερία των κατοίκων τους και η κοινωνική συνοχή. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι στρατηγικές που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας.

Ρ. Βελισσαροπούλου: "Η ημερίδα που οργανώθηκε ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να ενημερωθούμε"

Η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, η οποία βρέθηκε στη σημαντική αυτή εκδήλωση, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την εμπειρία της από τη συγκεκριμένη συμμετοχή. Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι, "η GR- eco islands αφορά στα νησιά κάτω των 3.500 κατοίκων, όπως η Κέα. Από την αρχή του σχεδιασμού είχα δηλώσει ότι το νησί μας ενδιαφέρεται πολύ στο να συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα από το οποίο μπορεί να αποκομίσει πολλά οφέλη που αφορούν σε χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής. Υπάρχουν έργα όπως οι αφαλατώσεις, καθώς και έργα που αφορούν αστικά λύματα που για εμάς είναι προτεραιότητα. Με την ευχή να υλοποιηθούν σύντομα ώστε να δούμε τους κόπους μας να παίρνουν σάρκα και οστά, συνεργαζόμαστε με τα αρμόδια Υπουργεία Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έχουμε σε εξέλιξη υλοποίηση μελετών που αφορούν οδοποιίες και ύδρευση , αρχίζουμε μελέτες αποχέτευσης και η ανεύρεση πόρων είναι απαραίτητη. Η ημερίδα που οργανώθηκε στην Κέρκυρα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να ενημερωθούμε για το τι πρόκειται να υλοποιηθεί, και η παροχή απτών παραδειγμάτων σε ευρωπαϊκό, αλλά και ελληνικό επίπεδο ήταν κατατοπιστική. Προσδοκούμε τις εξελίξεις".

Σημαντικές παρουσίες στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, ο οποίος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μία καινοτόμο, πολύπλευρη δράση, με ιδιαίτερη σημασία, για την χώρα μας, και ειδικά για την νησιωτική Ελλάδα, ο προϊστάμενος Μονάδας Ελλάδας και Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Carsten Rasmussen, που μίλησε για τη σημασία της πρωτοβουλίας GRecoISLANDS σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γενική γραμματέας ΕΣΠΑ: "Μια στρατηγική πρωτοβουλία για το μέλλον των μικρών νησιών"

Παράλληλα, το "παρών" έδωσε και η γενική γραμματέας ΕΣΠΑ, Βασιλική Παντελοπούλου, η οποία υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά. Ειδικότερα η γενική γραμματέας ΕΣΠΑ, Bασιλική Παντελοπούλου μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι, "η Πρωτοβουλία GRecoISLANDS αποτελεί μια στρατηγική πρωτοβουλία για το μέλλον των μικρών νησιών με πληθυσμό από 100 έως 3.500 κατοίκους, η οποία εκτείνεται πέραν από την ενεργειακή μετάβαση των νησιών και θα είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση των κυριότερων προκλήσεων, που συνδέονται με τον νησιωτικό χώρο, με στόχο τη βιώσιμη και την ανθεκτική ανάπτυξη των νησιών.

Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε 39 μικρά νησιά με στόχο τη δημιουργία μίας νέας ταυτότητας των νησιών, που θα βελτιώσει την ελκυστικότητά τους για διαβίωση, εργασία και ανάπτυξη επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα θα ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πολιτών-επισκεπτών με αντίστοιχη οικονομική ανταπόδοση. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας της πρωτοβουλίας αποτελούν οι δράσεις διαβούλευσης και κοινωνικού διαλόγου με συμμετοχή από τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς αξιοποιώντας την πολύ καλή γνώση που έχουν αυτοί οι τοπικοί φορείς για τις ιδιαιτερότητες των νησιών αλλά και την εμπειρία τους από ανάλογες δράσεις".

Οι στρατηγικοί στόχοι

Η πρωτοβουλία Greco Islands, εναρμονίζεται με το Στόχο Πολιτικής 2, για μια πιο πράσινη Ευρώπη, ενώ αποτελεί Δράση Στρατηγικής Σημασίας, ενταγμένη σε Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027, με όραμα μια ολιστική προσέγγιση για το μέλλον των μικρών νησιών, με 100 έως 3.500 κατοίκους. Σε πρώτη φάση, η πρωτοβουλία απευθύνεται σε 39 νησιά, στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με συνολικό πληθυσμό περίπου 40.000 κατοίκους.

Οι στρατηγικοί στόχοι για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) των μικρών νησιών περιλαμβάνουν:

  • Βελτίωση όρων νησιωτικής διαβίωσης και ποιότητας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών και υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας

  • Βελτίωση συνδεσιμότητας και ενδονησιωτικής κινητικότητας

  • Προώθηση ενεργειακής βιωσιμότητας και αυτονομίας, στήριξη αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος, αντιμετώπιση επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

  • Βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση του τουρισμού και αξιοποίηση, ανάδειξη, προστασία και προβολή πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος

Οι κύκλοι συζητήσεων

Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν δύο κύκλοι συζητήσεων: Στον πρώτο με συμμετέχοντες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάστηκαν ανάλογες πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών τους, ενώ στοn δεύτερο κύκλο συζητήθηκαν ανάλογες ελληνικές δράσεις, που έχουν, ήδη, υλοποιηθεί σε μικρότερα νησιά, αναδεικνύοντας τα θετικά αποτελέσματα και τις προοπτικές που αυτές οι πρωτοβουλίες είχαν για το μέλλον των νησιών.

Η εκδήλωση αποτέλεσε σημαντική πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων, απόψεων και ιδεών, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών νησιών και την προσαρμογή τους στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Η μελέτη της Deloitte

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GR-eco islands πραγματοποιήθηκε η μελέτη της Deloitte, η οποία διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με την μελέτη η υλοποίηση της πρωτοβουλίας Greco Islands μπορεί να δημιουργήσει έως και 4.000 νέες θέσεις εργασίας στα νησιά. Το ΑΕΠ των νησιών μπορεί να αυξηθεί έως και 10% ετησίως. Η μελέτη της Deloitte αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας Greco Islands. Η υλοποίηση της στρατηγικής που περιγράφεται στην μελέτη μπορεί να μεταμορφώσει τα ελληνικά νησιά σε πρότυπα πράσινης ανάπτυξης, ψηφιακής καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η μελέτη εστιάζει σε 5 κύριους άξονες:

  • Πράσινη ανάπτυξη: Επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας μέσω ΑΠΕ και έξυπνων δικτύων.Κυκλική οικονομία και διαχείριση αποβλήτων. Προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

  • Ψηφιακός μετασχηματισμός: Ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών. Ψηφιακή εκπαίδευση και τηλεϊατρική. Προώθηση της ψηφιακής οικονομίας.

  • Βιώσιμος τουρισμός: Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

  • Κοινωνική συνοχή: Ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Προώθηση της κοινωνικής ένταξης

Οι παρεμβάσεις εστιάζουν στους εξής πυλώνες:

  • Στον τομέα της Ενέργειας, ο βασικός στόχος είναι η επίτευξη Ενεργειακής και Κλιματικής Ουδετερότητας. Αυτή θα επιτευχθεί με τη μέγιστη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών, μέσω υβριδικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, αποθήκευσης ενέργειας, παραγωγή υδρογόνου, την αύξηση της ενεργειακής εξοικονόμησης στον κτιριακό τομέα αλλά και σε όλους τους τομείς δραστηριότητας όπως είναι ο τουριστικός κ.α.

  • Στον ίδιο άξονα, αποτελεί προτεραιότητα ο εξηλεκτρισμός στις Μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των οδικών και θαλάσσιων μεταφορών, κάτι που συνοδεύεται από την ανάγκη ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών εναλλακτικών καυσίμων.

  • Στο τομέα της συνδεσιμότητας των νησιών, προκρίνεται η ανάπτυξη νέων και ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων λιμενικών και άλλων υποδομών, ο εκσυγχρονισμός του στόλου του ακτοπλοϊκού δικτύου που εξυπηρετούν ενδονησιωτικά δρομολόγια.

  • Στον τομέα της κυκλικής οικονομίας εντάσσονται τα θέματα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, και ο τομέας της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όπου ζητούμενο είναι η διασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε επαρκές και καλής ποιότητας νερό, συμπεριλαμβανόμενης της ανάπτυξης φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων αφαλάτωσης.

  • Στον τομέα του Τουρισμού οι παρεμβάσεις αναμένεται να έχουν συμπληρωματικό και αθροιστικό χαρακτήρα. Τόσο οι παρεμβάσεις για πράσινη ενέργεια και βελτίωση ενεργειακής απόδοσης, όσο και οι παρεμβάσεις στην βιώσιμη κινητικότητα, αναμένεται να μεταβάλλουν την εικόνα των νησιών, προσδίδοντάς του ένα «πράσινο» profile και ενισχύοντας έτσι την ελκυστικότητά τους προς αυτούς που θέλουν να τα επισκεφτούν.