Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου

Ο Μ. Καφούρος για τις επιπτώσεις των φωτοβολταϊκών πάρκων σε όμορες ιδιοκτησίες βιολογικής καλλιέργειας

  • Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024 - 13:10

Τα προβλήματα που δημιουργούν στις αγροτικές καλλιέργειες οι εγκαταστάσεις σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ, βρέθηκαν στο επίκεντρο ερώτησης που κατέθεσε την Τρίτη ο βουλευτής Κυκλάδων, Μάρκος Καφούρος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του βουλευτή επισημαίνονται οι αρνητικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος μικρότερης του ενός ΜW σε βάρος των όμορων βιολογικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καθώς αποψιλώνουν τον χώρο τους με χημικά ζιζανιοκτόνα.

Ο βουλευτής Κυκλάδων προτάσσει την ανάγκη άμεσης ανάληψης ενεργειών από το αρμόδιο υπουργείο, με στόχο την εφαρμογή κανόνων και πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων που θα διασφαλίζουν την ομαλή συνύπαρξη όλων των παραγωγικών κλάδων.

Η ερώτηση του Μάρκου Καφούρου:

“Κύριε Υπουργέ,

Είναι ευρέως γνωστό ότι στις Κυκλάδες εντείνονται οι εγκαταστάσεις σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, η συνύπαρξη με τους τοπικούς καλλιεργητές δεν φαίνεται να είναι χωρίς προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορές καλλιεργητών βιολογικών αγροτικών προϊόντων από τα κυκλαδίτικα νησιά, η εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος μικρότερης του ενός ΜW, λειτουργεί πολλές φορές εις βάρος των όμορων βιολογικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καθώς αποψιλώνουν τον χώρο τους με χημικά ζιζανιοκτόνα.

Το γεγονός αυτό δύναται να οδηγήσει στην απώλεια της πιστοποίησης του όμορου βιολογικού καλλιεργητή με δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις.

Το πρόβλημα δημιουργείται διότι με την ισχύουσα νομοθεσία, συγκεκριμένα με την υπ΄αριθμ. ΔΙΠΑ/οικ.37674(Β΄ 2471/10-08-2016) όπως τροποποιήθηκε με την Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/74463/4562(Β΄ 3291/6-8-2020), τα φωτοβολταϊκά πάρκα κατηγορίας Β (ομάδα 10, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) με ισχύ μικρότερη του ενός MW εξαιρούνται από την τήρηση ΠΠΔ (Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων), όπως αυτές ορίζονται στην Υ.Α.3791/2013/Β΄ 104/24.01.2013 και ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων).

Το αίτημα που κατατίθεται με την παρούσα ερώτηση, αφορά στην κατάργηση της εξαίρεσης από την τήρηση των ΠΠΔ για τους ιδιοκτήτες–παραγωγούς φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος μικρότερης του ενός MW, όταν γειτνιάζουν με αγροτικές καλλιέργειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις να εφαρμόζονται όσα η απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υ.Α.3791/2013/Β΄ 104/24.01.2013, όριζε στο Παράρτημα Β.2, Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις Φωτοβολταϊκών Σταθμών, Λειτουργία έργου, Γενικοί Όροι Λειτουργίας Έργου, «Ο περιορισμός των ζιζανίων, όπου αυτό απαιτείται στους χώρους του έργου, να γίνεται μόνο με μηχανικά μέσα ή με τη χρήση εγκεκριμένων βιοαποδομήσιμων ουσιών. Απαγορεύεται η χρήση ζιζανιοκτόνων χημικών παρασκευασμάτων»

Αξίζει να επισημανθεί ότι η ερώτηση υποβλήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου πρωτίστως στο ΥΠΕΝ με αριθμ. πρωτ. 5755/10-7-2024, από το οποίο αναφέρθει ότι: «Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί επί της αρχής αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεστε να αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία των βιολογικών καλλιεργειών από την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων όπου επιτρέπεται η χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων;

2)Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική παρέμβαση ώστε οι ιδιοκτήτες-παραγωγοί των φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως ένα (1) MW να μην χρήζουν απαλλαγής από την εφαρμογή των ΠΠΔ σε περιπτώσεις όπως η ανωτέρω, ούτως ώστε να διασφαλιστεί και η ομαλή παραγωγή του πρωτογενούς τομέα;”.