Άρχισαν οι αιτήσεις ένταξης των δικαιούχων στο κοινωνικό τιμολόγιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ελαφρύνσεις για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Με στόχο την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θέσπισε κοινωνικό τιμολόγιο για τα δημοτικά τέλη.

Η μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και των τελών ύδρευσης-αποχέτευσης αφορά στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων (μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, μακροχρόνια άνεργοι, άποροι και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας), για την κύρια κατοικία των μονίμων κατοίκων και εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια του Δήμου.

Οι αναμενόμενες ελαφρύνσεις και οι αιτήσεις

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης-αποχέτευσης μειώθηκαν σε ποσοστό 50% για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τα άτομα που έχουν στην επιμέλειά τους παιδιά ή ενήλικες με αναπηρία, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους μακροχρόνια άνεργους και σε ποσοστό 80% για τα άτομα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Καλούνται από τον Δήμο, όλοι οι δικαιούχοι να ενημερωθούν για τα κριτήρια και τις διαδικασίες ένταξης, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα προνόμια του κοινωνικού τιμολογίου. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά σε έντυπη μορφή στον Δήμο και στο Κέντρο Κοινότητας τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση esoda@naxos.gov.gr έως τις 21 Οκτωβρίου 2024.

Δ. Λιανός: "Θεωρώ ότι είναι η πρώτη συγκροτημένη και ολοκληρωμένη απόφαση που υλοποιεί η Δημοτική μας Αρχή"

Ο δήμαρχος, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για αυτή τη σημαντική απόφαση του Δήμου, επισημαίνοντας πως "αυτή είναι μια στοχευμένη απόφαση προκειμένου ειδικές ομάδες των συμπολιτών μας και της κοινωνίας μας να ελαφρυνθούν από μεγάλο μέρος των δημοτικών τελών. Θεωρώ ότι είναι η πρώτη συγκροτημένη και ολοκληρωμένη απόφαση που υλοποιεί η Δημοτική μας Αρχή. Είναι μία πολύ σημαντική δράση και καλούμε όλους τους δικαιούχους να υποβάλουν το συντομότερο τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά, ώστε να εγγραφούν στις λίστες των δικαιούχων για να μπορέσουν να επωφεληθούν από τις συγκεκριμένες εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη. Ο Δήμος μας αποδεικνύει συνεχώς και έχουμε βάλει ως προτεραιότητα το να είμαστε δίπλα σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες και να είμαστε αρωγός τους".

Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά

Οι γενικές προϋποθέσεις μείωσης δημοτικών τελών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και τελών ύδρευσης-αποχέτευσης για όλες τις κατηγορίες ορίζονται ως εξής:

  • Η αναφερόμενη απαλλαγή εφαρμόζεται σε όλους τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

  • Αναφέρεται μόνο σε μία κατοικία, την κύρια κατοικία.

  • Τα ως άνω δεν τυγχάνουν εφαρμογής στα καταστήματα και σε επαγγελματική στέγη οποιασδήποτε χρήσης.

  • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο λογαριασμός ύδρευσης ή ηλεκτρικού ρεύματος να εκδίδεται στο όνομα του αιτούντα. Σε περίπτωση που ο αιτούμενος είναι ενοικιαστής και ο λογαριασμός ύδρευσης δεν είναι στο όνομα του, θα πρέπει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι ο μετρητής ύδρευσης αντιστοιχεί στο μισθωμένο ακίνητο και να γίνει η αλλαγή ονόματος πριν την έγκριση της αίτησης του. Το ποσό της εγγύησης ορίζεται σε αυτήν την κατηγορία στα 0,00€.

  • Τα όρια κατανάλωσης ύδατος στα οποία προβλέπεται «ειδικό» τιμολόγιο είναι : στους πολύτεκνους κατανάλωσης έως 25μ3 ανά μήνα, για στις λοιπές κατηγορίες τα 20μ3 ανά μήνα.

  • Τα ανωτέρω δικαιολογητικά (στις περιπτώσεις όπου είναι δυνατό να υπάρχει μεταβολή των προϋποθέσεων υπαγωγής στην απαλλαγή) θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρχή του κάθε έτους επικαιροποιημένα, προκειμένου να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος της τήρησης των προϋποθέσεων με βάση την οποία υφίσταται η ευνοϊκή ρύθμιση και υπεύθυνη δήλωση περί μη αλλαγής των όσων έχουν δηλωθεί αρχικά.

  • Ο δικαιούχος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει το Δήμο σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής των προσωπικών του στοιχείων. Αντιθέτως θα τύχει εφαρμογής η ισχύουσα νομοθεσία.

  • Η επιλογή ειδικού τιμολογίου δεν μπορεί να είναι σωρευτική δηλ. κάποιος δεν μπορεί να επικαλεστεί ταυτοχρόνως άνω του ενός ευνοϊκού τιμολογίου γι’ αυτόν. Θα προτιμάται το πλέον ευνοϊκό κατά περίπτωση.

  • Οι ανωτέρω πρέπει να προσκομίσουν στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου, τα δικαιολογητικά που αναφέρθηκαν ανά κατηγορία τα οποία θα εξετασθούν από Επιτροπή για την μείωση Δημοτικών Τελών καθώς και οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο τους ζητηθεί.

Πολύτεκνοι

Για την απόδειξη της ιδιότητας του πολυτέκνου, χρειάζεται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενα από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ). Πολύτεκνοι είναι οι γονείς με τέσσερα τουλάχιστον τέκνα, ανεξαρτήτως των προβλεπομένων από την οικεία νομοθεσία, περί πολυτέκνων, ηλικίας και λοιπών ιδιοτήτων. Πολύτεκνοι επίσης, θεωρούνται:

  • Η μητέρα χήρα με τρία τέκνα, εφόσον είναι υπόχρεη για τη διατροφή τους από οποιοδήποτε λόγο.

  • Ο πατέρας με τρία τέκνα εφόσον κατέστη τελείως ανίκανος για κάθε εργασία, από οποιοδήποτε λόγο και δεν εργάζεται ή είναι ανάπηρος πολέμου με αναπηρία τουλάχιστον 70% και δεν εργάζεται.

  • Ο σύζυγος με τρία τέκνα σε περίπτωση θανάτου της μητρός των τέκνων ή εφόσον αυτή κατέστη τελείως ανίκανη για κάθε εργασία από οποιοδήποτε λόγο.

  • Τα ορφανά από πατέρα και μητέρα εφόσον είναι τουλάχιστον τρία, αποτελούν ίδια οικογένεια και απολαμβάνουν αυτοδίκαια των ευεργετημάτων των Πολυτέκνων και τέκνων Πολυτέκνων και εφόσον τα θήλεα δεν έχουν ιδίους πόρους ζωής.

Άποροι

Οι προϋποθέσεις ένταξης στην κατηγορία των απόρων, αφορά στο ότι το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα συγκεκριμένα όρια, όπως αυτά ορίζονται και επικαιροποιούνται κάθε φορά από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ως εξής:

  • Για ένα άτομο εισόδημα έως 5.712 ευρώ.

  • Νοικοκυριά με δύο ενήλικες εισόδημα έως 8.568 ευρώ.

  • Νοικοκυριά με τρεις ενήλικες εισόδημα έως 11.424 ευρώ.

  • Νοικοκυριά με δύο ενήλικες και ένα εξαρτώμενο παιδί ηλικίας κάτω των 14 ετών εισόδημα έως 10.281,60 ευρώ.

  • Νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών εισόδημα έως 11.995,20 ευρώ.

  • Νοικοκυριά με δύο ενήλικες και τρία εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών εισόδημα έως 13.708,80 ευρώ.

  • Νοικοκυριά με έναν ενήλικα και ένα εξαρτώμενο παιδί ηλικίας κάτω των 14 ετών εισόδημα έως 7.425,60 ευρώ.

  • Νοικοκυριά με έναν ενήλικα και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών εισόδημα έως 9.139,20 ευρώ.

  • Νοικοκυριά με έναν ενήλικα και τρία εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών εισόδημα έως 10.852,80 ευρώ.

  • Οι ωφελούμενοι να είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του Δήμου.

Άτομα με αναπηρίες

Για την απόδειξη της ιδιότητας του ΑΜΕΑ αναπήρου, χρειάζεται Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του Ι.Κ.Α., στην οποία να προσδιορίζεται η αναπηρία του υποψηφίου, καθώς και το ποσοστό αναπηρίας του, καθώς απαιτείται τουλάχιστον ποσοστό αναπηρίας 67%. Η συγκεκριμένη ελάφρυνση, θα δίδεται ως εξής:

  • Οι ωφελούμενοι να είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του Δήμου

  • Η μείωση αφορά οικογένειες όπου υπάρχει ένα μέλος της οικογένειας ενήλικας ή προστατευόμενο μέλος με αναπηρία

  • Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας πάνω από 67%

  • Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ για αναπηρία από 67% έως 79%.

  • Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ για αναπηρία από 80% και άνω.

Την ίδια στιγμή δικαίωμα στο κοινωνικό τιμολόγιο έχουν μονογονεϊκές και τρίτεκνες οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.