Πραγματοποιήθηκε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για τους οικισμούς Γαυρίου και Μπατσίου του Δήμου Άνδρου

Στην τελική ευθεία για τους βιολογικούς

Ένα θέμα, πρωταρχικής σημασίας, για το νησί της Άνδρου, ανέδειξε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Αυτό δεν ήταν άλλο, από την παρουσίαση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εγκαταστάσεων βιολογικών καθαρισμών σε Γαύριο και Μπατσί.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, μέλη της αντιπολίτευσης αλλά και κάτοικοι και εκπρόσωποι των περιοχών στις οποίες λειτουργούν οι συγκεκριμένοι βιολογικοί καθαρισμοί. Πλέον, ο Δήμος Άνδρου, άνοιξε μία πλατφόρμα συμμετοχής πολιτών, για δημόσια διαβούλευση, δίνοντας στους κατοίκους του νησιού τη δυνατότητα να διαβάσουν αναλυτικά, το τι προβλέπουν οι συγκεκριμένες μελέτες και να τοποθετηθούν, καθώς είναι ένα θέμα που τους αφορά άμεσα.

Θ. Σουσούδης: "Ύστερα από αρκετά χρόνια και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο πάρα πολύ καλό"

Αρχικά τον λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο, πήρε ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, ο οποίος μιλώντας για το θέμα, ανέφερε, ότι, "έχει ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ύστερα από αρκετά χρόνια και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο πάρα πολύ καλό. Έχει έρθει λοιπόν το ζήτημα προς διαβούλευση, η οποία τελειώνει στις 3 Νοέμβρη, διότι στις 3 Οκτώβρη ανακοινώθηκε και δημοσιεύτηκε και είχαμε ένα μήνα. Έτσι λοιπόν, ενώ έχετε πάρει ήδη οι ενδιαφερόμενοι τη μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία, που αφορά στην περιοχή σας, παρόλα αυτά κάνουμε μία αναλυτική ενημέρωση σαν Δημοτικό Συμβούλιο, όχι όμως αποφασιστικό αλλά ενημερωτικό, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη γνώση όλων μας και προκειμένου να εκφραστούν κάποιες απορίες που υπάρχουν ή που μπορεί να προκύψουν".

Η. Βασιλόπουλος: "Ευχόμαστε να πάρει τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις η Περιβαλλοντική Υπηρεσία"

Ο βασικός μελετητής, Ηλίας Βασιλόπουλος, πήρε τον λόγο για να πει κάποιες λεπτομέρειες, για τη μελέτη που έχει συνταχθεί και τόνισε, ότι, "το αντικείμενο της μελέτης είναι η επεξεργασία των λυμάτων του Γαυρίου και το Μπατσίου, με ανεξάρτητες εγκαταστάσεις για τον κάθε οικισμό και αυτό εδραιώθηκε πιο πολύ με μία σχετική απόφαση που ψηφίστηκε στο παρελθόν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει να γίνουν τα έργα για να έχουμε τη σύνδεση των υπαρχόντων δικτύων με τις νέες εγκαταστάσεις. Οι αγωγοί που θα παραλαμβάνουν τα επεξεργασμένα λύματα και θα τα διαθέτουν στη θάλασσα και ένας βασικός αγωγός που κρίθηκε ως απαραίτητος, είναι ο αγωγός που συνδέει τους δύο οικισμούς. Θα ξεκινάει από το Μπατσί που είναι ψηλότερα και κατεβαίνει με τα απαραίτητα αντλιοστάσια και φτάνει μέχρι το Γαύριο και από εκεί στην προβλεπόμενη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. Στο διάβα του ο αγωγός θα παίρνει τα λύματα από τις ενδιάμεσες περιοχές και όλα τα σπίτια. Αυτό μας δίνει μία ευλυγισία γιατί στο μέλλον, θα μπορεί να γίνει η σύνδεση νέων κατοικιών στον αγωγό. Χρονολογικά, έχουν γίνει κάποια κομμάτια της μελέτης, αλλά δυστυχώς πέρα από τον μελετητή, δεν έχουμε φτάσει στην ολοκλήρωση της μελέτης, καθώς έχει γίνει η προμελέτη και στατικά και υδραυλικά και μηχανολογικά, για το σύνολο του προβλεπόμενου έργου και μεγάλο μέρος των τοπογραφικών. Όπως είπε ο δήμαρχος, έχουμε φτάσει σχεδόν στο τέρμα και ευχόμαστε να πάρει τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις η Περιβαλλοντική Υπηρεσία της Σύρου και να δώσουμε πολύ σύντομα, ένα τέλος στη μελέτη".

Θ. Δεληγιαννίδης: "Το νερό που θα καταλήγει στη θάλασσα θα είναι πολύ καθαρό"

Στη συνέχεια ο έτερος μελετητής, Θεόδωρος Δεληγιαννίδης, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και στην κατάσταση των λυμάτων που θα καταλήγουν στη θάλασσα, γιατί μία από τις περιοχές είναι Natura, καθώς και στον τρόπο και το σημείο που αυτά θα καταλήγουν. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι, "πρόκειται για δύο μονάδες ανεξάρτητες, όπου από τις μονάδες αυτές, θα διαθέτει και επεξεργασία βοθρολυμάτων, η ΕΕΛ του Μπατσίου δηλαδή και η μέθοδος η οποία έχει επιλεγεί, έγινε με γνώμονα το που διαθέτουμε τελικά τα επεξεργασμένα λύματα. Επειδή λοιπόν, ο θαλάσσιος αποδέκτης είναι χαρακτηρισμένος ως ευαίσθητη περιοχή, έχει επιλεγεί μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους, που είναι η επεξεργασία με μεμβράνες. Δηλαδή θα έρχονται τα λύματα, αφού γίνει μία πρώτη αφαίρεση στερεών, στα έργα εισόδου, στη συνέχεια θα μπαίνουν στον βιολογικό αντιδραστήρα, στη συνέχεια πηγαίνουν τα λύματα για απολύμανση και γίνεται η αφαίρεση των μικροβίων. Στη συνέχεια καταλήγουν στη θάλασσα και μάλιστα για να μη καταλήξουν, δίπλα στην ακτή, έχει προταθεί υποθαλάσσιος αγωγός, ο οποίος θα πηγαίνει γύρω στα 200 μέτρα και 25 μέτρα βάθος και τα απορρίπτει, τα επεξεργασμένα πλέον λύματα, στη θάλασσα. Έχουμε ακόμα διάφορες διεργασίες, όπως η επεξεργασία της λυματολάσπης, καθώς η παραγωγή της, κατά τη φάση της διεργασίας θα υφίσταται ειδική επεξεργασία και αφυδάτωση. Γενικά θα έχουμε τη δυνατότητα, αυτό το νερό που θα καταλήγει στη θάλασσα να είναι πολύ καθαρό, καθώς τα όρια που έχουμε θέσει είναι αρκετά αυστηρά, σε σχέση με άλλες μονάδες".

Δ. Λοτσάρης: "Εγώ προτείνω επειδή υπάρχει ανησυχία, να γίνει και μία ανοιχτή συνάντηση με την συμμετοχή του κόσμου"

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, μίλησε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Λοτσάρης, ο οποίος τόνισε, ότι, "εγώ προσωπικά για να σας εκπλήξω, δεν πρόκειται να δείξω παλαιοκομματική πολιτική σε αυτό το έργο. Το πιστεύω, το έχουμε δουλέψει, πήραμε ένα έργο που ήταν παγωμένο και με παρέμβασή μας, μετά από δύο χρόνια διαβουλεύσεων, ουσιαστικά μας δίνεται η δυνατότητα να μιλάμε για τη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Μην μπλέξουμε με παλιοκομματικές τακτικές ανάμεσα στους οικισμούς, εδώ ήρθαμε για ένα "χιλιοταλαιπωρημένο" έργο με σύμμαχο τους πολίτες. Οι περιβαλλοντικοί όροι και όποιοι εγκριθούν, θα καθορίσουν τη σωστή λειτουργία των μονάδων και της λειτουργίας των αγωγών, που σημαίνει ότι εκεί που προβλέπονται να υπάρχουν δύο ζεύγη αντλιών, να παραμείνουν δύο. Άρα πρέπει να τηρηθούν οι όροι. Εγώ προτείνω επειδή υπάρχει ανησυχία, να γίνει και μία ανοιχτή συνάντηση με την συμμετοχή του κόσμου και όχι μέσω διαδικτύου."

Βιολογικός Γαυρίου/Μπατσίου και η αποτίμηση μιας συνάντησης

Λίγο μετά το τέλος της ενημέρωσης και των τοποθετήσεων των μελετητών και των παρευρισκόμενων, η Δημοτική Αρχή, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Ένα μεγάλο έργο για την Άνδρο δρομολογήθηκε. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που προχωράμε αποτελεσματικά το διπλό έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων σε Γαύριο και Μπατσί. Ένα έργο πνοής και πολύ σημαντικό, απαραίτητο για την περιοχή της Υδρούσας, αλλά με ιδιαίτερες δυσκολίες τόσο γραφειοκρατικά όσο και χρηματοδοτικά, το φέραμε εις πέρας. Παρά τα εμπόδια που βάζει η αντιπολίτευση, εμείς προχωράμε υπεύθυνα και συντεταγμένα, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες. Έγινε ανοιχτή τηλεδιάσκεψη, προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων, επί του θέματος, σε απευθείας μετάδοση από το youtube του Δήμου, παρουσία όλων των ειδικών μελετητών, οι οποίοι έλυσαν με κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και με σχεδιαγράμματα, κάθε απορία. Τα τοπικά συμβούλια, ήταν ενημερωμένα πολλές ημέρες πριν αρχίσει η διαβούλευση, από τις 25 Σεπτεμβρίου, αλλά επέμεναν στην στείρα αντιπολίτευση, μαζί με εκείνους που τους καθοδηγούν πολιτικά, γεγονός απογοητευτικό.

Από την πλευρά μας, τηρήθηκαν κατά γράμμα όλα τα προβλεπόμενα. Έχουμε υποσχεθεί να προχωρήσουμε σε έργα και η αντιπολίτευση του μηδενισμού, δεν θα μας σταματήσει. Τουλάχιστον ας σκεφτούν ότι εκτίθενται με τις παιδαριώδεις δικαιολογίες, προκειμένου να μη γίνει τίποτα. Η Υδρούσα πρέπει να αποκτήσει και θα αποκτήσει, τον δικό της "Βιολογικό" προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον του νησιού μας".