Στόχος η εκπροσώπηση μεταναστών και προσφύγων
- Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024 - 06:16
Μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε νησιά των Κυκλάδων και ο Δήμος Πάρου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απέστειλε πρόσκληση συμμετοχής σε αναγνωρισμένους φορείς συλλογικής εκπροσώπησης μεταναστών και προσφύγων, για να αρχίσουν οι διαδικασίες, για τη συγκρότηση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Πάρου.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Πάρου απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στην οποία καλούνται οι αναγνωρισμένοι φορείς συλλογικής εκπροσώπησης τους, που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Δήμου Πάρου, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους καταθέτοντας το καταστατικό τους μαζί με τα στοιχεία του υποδεικνυόμενου εκπροσώπου και του αναπληρωτή του, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2024. Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής γίνεται στο Δημοτικό Κατάστημα (Γραφείο Πρωτοκόλλου) ή ηλεκτρονικά στο e-mail: protokolo@paros.gr.
Κ. Μπιζάς: "Τοπικά δεν υπήρξε ανταπόκριση και η πρόσκληση πηγαίνει σε περιφερειακό επίπεδο"
Ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη διαδικασία που άρχισε ο Δήμος πρόσφατα και για το αν υπήρξε ανταπόκριση στην συγκεκριμένη πρόσκληση. Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι, "ήταν μία πρόσκληση που είχαμε βγάλει πριν λίγο καιρό στον Δήμο, απευθυνόμενοι σε τοπικό επίπεδο, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση και μετά η διαδικασία προέβλεπε να γίνει η πρόσκληση σε περιφερειακό επίπεδο, για το ενδεχόμενο να ορίσουν οι δευτεροβάθμιοι οργανισμοί, σχετικούς εκπροσώπους σύμφωνα με το καταστατικό. Το είχε κάνει αντίστοιχα και η Νάξος, πριν κάποιους μήνες, όπου και εκεί δεν υπήρξε η αντίστοιχη ανταπόκριση, από ότι ενημερώθηκα. Σύμφωνα με το νόμο, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, οπότε θα συνεχίσουμε με τις διαδικασίες που χρειάζονται".
"Οφείλουμε ως Δήμος να τρέξουμε τις απαραίτητες διαδικασίες"
Αναφορικά με το τι προβλέπεται μέσω της διαδικασίας δημιουργίας, Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, ο κ. Μπιζάς, τόνισε, ότι, "βάσει του νόμου, οι θεσμικοί εκπρόσωποι ορίζουν κάποιους εκπροσώπους σε αυτό το Συμβούλιο. Το νησί μας έχει και πάνω από 30-40 χρόνια, αρκετούς μετανάστες και εκτιμώ ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει το συγκεκριμένο όργανο για να τους συμβουλεύει και να τους ενημερώνει για διάφορα θέματα που τους αφορούν, για διάφορες εγκυκλίους που τους ενδιαφέρουν. Δεν έχει συσταθεί ξανά αντίστοιχο Συμβούλιο στην Πάρο, αλλά εφόσον το Υπουργείο ζήτησε τη δημιουργία του, οφείλουμε και εμείς ως Δήμος να τρέξουμε τις απαραίτητες διαδικασίες, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει σύντομα ανταπόκριση, καθώς η συγκεκριμένη πρόσκληση εκπνέει στο τέλος του Οκτωβρίου. Στο νησί μας, δεν υπάρχει κάποιο σχετικό Σωματείο που τους εκπροσωπεί και αναμένουμε ενδεχομένως, κάποιο ενδιαφέρον σε προσωπικό επίπεδο, καθώς δεν γνωρίζω αν υπάρχουν αντίστοιχα Σωματεία και Σύλλογοι, ακόμα και σε περιφερειακό επίπεδο. Εμείς θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να συγκροτηθεί".
Αρμοδιότητες των Συμβουλίων Μεταναστών και Προσφύγων
Τα Συμβούλια Μεταναστών και Προσφύγων έχουν τις εξής αρμοδιότητες:
-
Η καταγραφή και διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του οικείου δήμου, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με τις δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή.
-
Η υποβολή εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και προσφύγων και εν γένει την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες και
-
Η διοργάνωση, σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου, εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.
Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Η πρόεδρος του Δηµοτικού Συµβουλίου, Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, κατά την εισήγηση του θέματος, το οποίο μετέπειτα ψηφίστηκε ομόφωνα, έθεσε υπόψη του συμβουλίου τα παρακάτω:
Συγκρότηση Συµβουλίου
Σε κάθε Δήµο συγκροτείται και λειτουργεί µε απόφαση του Δηµοτικού Συµβουλίου, Συµβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, ως συµβουλευτικό όργανο του Δήµου για την ενίσχυση της ένταξης των µεταναστών και των προσφύγων στην τοπική κοινωνία.
Αριθµός µελών
Τα Συµβούλια Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων αποτελούνται από 11 µέλη, τα οποία ορίζονται από το οικείο Δηµοτικό Συµβούλιο. Ως µέλη (τακτικά και αναπληρωµατικά) ορίζονται έξι δηµοτικοί σύµβουλοι, τέσσερις από την παράταξη του δηµάρχου και δύο από τα µέλη των λοιπών παρατάξεων µε µεταξύ τους ψηφοφορία (προκειµένου η πλειοψηφία να προέρχεται από τον συνδυασµό µε τον οποίο εξελέγη ο δήµαρχος), και πέντε εκπρόσωποι αναγνωρισµένων φορέων συλλογικής εκπροσώπησης µεταναστών και προσφύγων, που ορίζονται µε τη προβλεπόμενη διαδικασία.
∆ιαδικασία ορισµού εκπροσώπων φορέων µεταναστών και προσφύγων
Αν υπάρχουν αναγνωρισµένοι φορείς συλλογικής εκπροσώπησης µεταναστών ή/και προσφύγων, που, σύµφωνα µε το καταστατικό τους, δραστηριοποιούνται στο επίπεδο του οικείου Δήµου, το Δηµοτικό Συµβούλιο καλεί πέντε από τους φορείς αυτούς να ορίσουν από έναν εκπρόσωπο. Σε περίπτωση που βρεθούν φορείς στο επίπεδο του Δήµου ή αυτοί είναι λιγότεροι από πέντε, το Δηµοτικό Συµβούλιο καλεί επιπλέον και έναν από τους αναγνωρισµένους φορείς συλλογικής εκπροσώπησης µεταναστών ή/και προσφύγων, που δραστηριοποιούνται, σύµφωνα µε το καταστατικό τους, στην οικεία περιφέρεια, να ορίσει έναν εκπρόσωπό του.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τέτοιοι φορείς στην περιφέρεια ή αν και µετά τον ορισµό του εκπροσώπου τους, δεν συµπληρώνεται ο συνολικός αριθµός των πέντε εκπροσώπων φορέων, το Δηµοτικό Συµβούλιο καλεί επιπλέον την αντιπροσωπευτικότερη δευτεροβάθµια ή οµοσπονδιακού χαρακτήρα οργάνωση συλλογικής εκπροσώπησης µεταναστών ή/και προσφύγων, που δραστηριοποιείται, κατά το καταστατικό της, σε εθνικό επίπεδο, να ορίσει τους υπολειπόµενους εκπροσώπους, µέχρι τη συµπλήρωση του συνολικού αριθµού των πέντε εκπροσώπων. Στη συνέχεια, σε επόµενο Δηµοτικό Συµβούλιο θα ακολουθήσουν τα επόµενα βήµατα µε τις προτάσεις για την σύνθεση του Συµβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων κτλ. Με την ίδια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίζεται ο πρόεδρος στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, ένας εκ των δημοτικών μελών του, καθώς και ο αναπληρωτής του. Τα μέλη της Επιτροπής δεν λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους σε αυτή κανενός είδους αμοιβή ή αποζημίωση.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Επιθυμούμε να υπάρχει το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες μας"
23 Δεκ. 2024 - 18:02 - Κατά της μαζικής δόμησης και αστικοποίησης της Πάρου
18 Δεκ. 2024 - 6:17 - Με στόχο τη σύννομη λειτουργία του καταφυγίου
13 Νοε. 2024 - 6:18 - Πάρος: Μήνυμα του Κώστα Μπιζά για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
25 Οκτ. 2024 - 12:55 - Η Πάρος κατέθεσε προτάσεις για το χωροταξικό του τουρισμού
21 Οκτ. 2024 - 6:18