Προς χρήση για κατοίκους και επισκέπτες τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα στην Κέα

Ένας εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης

Ειρήνη Βελισσαροπούλου: "Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που προχωρήσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα με 30 ηλεκτρικά ποδήλατα με αντίστοιχες θέσεις φόρτισης στις περιοχές Οτζιά, Βουρκάρι, Κορρησία και Ιουλίδα"

Έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης έχουν πλέον και επίσημα στη διάθεσή τους, κάτοικοι και επισκέπτες της Κέας.

Ο λόγος για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία παρουσιάστηκαν χθες το πρωί σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Κορησσίας.

Για το εν λόγω σύστημα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου "Προμήθεια για την ενίσχυση της Μικροκινητικότητας στο Δήμο Κέας", αναφέρθηκε με δηλώσεις της στην "Κοινή Γνώμη", η δήμαρχος του νησιού, Ειρήνη Βελισσαροπούλου.

Με στόχο την αλλαγή του τρόπου μετακίνησης

Με στόχο την αλλαγή του τρόπου μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών, ο Δήμος Κέας παρουσίασε χθες το πρωί τα 30 ηλεκτρικά κοινόχρηστα ποδήλατα, τα οποία έχουν εγκατασταθεί στο νησί, με τους συμμετέχοντες να μαθαίνουν τον τρόπο χρήσης τους, αλλά να λαμβάνουν και μέρος στην πρώτη τους βόλτα μέχρι και την περιοχή Βουρκάρι.

Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων που έχει πλέον στη διάθεσή του ο Δήμος, είναι αυτόματης μίσθωσης και δημόσιας χρήσης. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστα και βολικά, λόγω του ότι το ποδήλατο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου ενώ παράλληλα δε μολύνει το περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα που προσφέρει στους πολίτες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για ορισμένο χρονικό διάστημα, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης, τα οποία είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία του νησιού. Τα ποδήλατα είναι τοποθετημένα σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος -φόρτισης.

Εκτός από τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, το σύστημα αυτό θα δημιουργήσει θετική δημοσιότητα για την Κέα και θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη. Επίσης, θα βοηθήσει στην ανάδειξη του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου και όχι μόνο αναψυχής, στην ανάπτυξη μεθόδων βιώσιμης κινητικότητας, καθώς και στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Η μείωση των ρύπων και του θορύβου, η βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των δημοτών, η καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης και η οικολογικής παιδείας, όπως και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών, είναι μερικά ακόμη οφέλη.

Τέλος βοηθά στην ενίσχυση της εμπορικής κίνησης, καθώς οι ποδηλάτες είναι χρήστες της αγοράς της περιοχής που κινούνται, σε αντίθεση με διερχόμενους χρήστες ΙΧ, ενώ βοηθά και στην μεταστροφή των χρηστών ΙΧ και ΤΑΧΙ προς το ποδήλατο και στην αισθητική αναβάθμιση του νησιού.

Το σύστημα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου "Προμήθεια για την ενίσχυση της Μικροκινητικότητας στο Δήμο Κέας", το οποίο υλοποιήθηκε μετά από πρόταση που υποβλήθηκε από τον Δήμο Κέας σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 247.835,08, ευρώ, ενώ στο εν λόγω πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 161 Δήμοι σε όλη την Ελλάδα.

Το σύστημα περιλαμβάνει 30 ηλεκτρικά ποδήλατα και 32 θέσεις ποδηλατών

"Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η οποία είχε ως στόχο επίδειξης της χρήσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων. Δηλαδή ο κόσμος που συμμετείχε, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά, αλλά και να πάρει περισσότερες πληροφορίες και για το συγκεκριμένο μεταφορικό μέσο, αλλά και για το πως θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει", δήλωσε στην εφημερίδα, η δήμαρχος κα. Βελισσαροπούλου.

Όπως είπε, η χρήση των ηλεκτρικών ποδηλάτων, είναι ένας πολύ ωραίος, αλλά και εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης μέσα στο νησί.

"Είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος μετακίνησης στο νησί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και όσο ο καιρός το επιτρέπει και θα πρέπει ο κόσμος να εξοικειωθεί με αυτά και να τα χρησιμοποιεί, καθώς είναι ένας πολύ ωραίος, εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης μέσα στο νησί", τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση για πόσα ποδήλατα τέτοιου τύπου έχουν εγκατασταθεί στην Κέα, η δήμαρχος επεσήμανε ότι πρόκειται για 30 στον αριθμό, τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές.

"Μιλάμε για 30 ηλεκτρικά ποδήλατα με αντίστοιχες θέσεις φόρτισης και εγκατάστασης στις περιοχές Οτζιά, Βουρκάρι, στην Κορρησία, στην Ιουλίδα σε δύο σημεία, ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο, κάνοντας την βόλτα του είτε παραλιακά, είτε να ανέβει στην Ιουλίδα. Τα συγκεκριμένα έχουν ηλεκτρική υποβοήθηση, που σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να κάνει πετάλι και είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος μετακίνησης", υποστήριξε η κα. Βελισσαροπούλου.

Ερωτώμενη εάν αυτό το σύστημα είχε τεθεί σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, η κα. Βελισσαροπούλου, δήλωσε ότι "το συγκεκριμένο σύστημα έχει τεθεί από το καλοκαίρι, αλλά επειδή είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο είμαστε από τους πρώτους Δήμους που το εφαρμόσαμε, παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα στη λειτουργία του. Όμως αυτά ξεπεράστηκαν και είμαστε έτοιμοι προς χρήση".

Διαδικασία εγγραφής στην υπηρεσία και μέθοδος πρόσβασης

Κάθε πολίτης που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, θα πρέπει να κατεβάσει την ειδική εφαρμογή της Bike Kea και να προχωρήσει σε εγγραφή, δίνοντας στο σύστημα τα βασικά στοιχεία του. Δεν θα υπάρχει κράτηση χρημάτων για οτιδήποτε, αφού οι λειτουργίες του συστήματος, παρέχονται στους πολίτες δωρεάν.

Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιεί το σύστημα.

Συγκεκριμένα, με τη χρήση της εφαρμογής (app) Bike Kea στο κινητό του χρήστη, η οποία προσφέρεται δωρεάν από το Play Store ή από το Apple Store. Όταν ο χρήστης θέλει να χρησιμοποιήσει ένα ποδήλατο, απλά σαρώνει τον κωδικό QR που βρίσκεται στο ποδήλατο. Η θέση κλειδώματος ξεκλειδώνει το ποδήλατο και αρχίζει η χρήση.

Η χρήση της εφαρμογής είναι αυστηρά προσωπική και η αυθεντικοποίηση του χρήστη πραγματοποιείται είτε με ταυτοποίηση μέσω κωδικών taxisnet, είτε με ταυτοποίηση μέσω τραπεζικής κάρτας. Με τη χρήση της κάρτας γίνεται δέσμευση ποσού ύψους 50 ευρώ, ανά ενοικίαση, το οποίο αποδεσμεύεται αυτόματα με την επιστροφή του ποδηλάτου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η λειτουργία της υπηρεσίας επιτρέπεται μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, γνώστες της χρήσης ποδηλάτων.