Χαοτική η κατάσταση που επικρατεί στην Τήνο, από την πλημμελή καταχώριση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των πολιτών στο Κτηματολόγιο

“Βάπτισαν” αγροτεμάχιο… ως αεροδρόμιο!

Αναστασία Δεληγιάννη: “Δεκάδες ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους”

Το απόλυτο χάος! Μόνο με αυτές τις λέξεις μπορεί να περιγράψει κανείς την κατάσταση που βιώνουν τις τελευταίες ημέρες οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο νησί της Τήνου από την πλημμελή καταχώριση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τους στο Κτηματολόγιο από τη μελετητική εταιρεία που έχει αναλάβει το εν λόγω έργο.

Αγροτεμάχιο εμφανίζεται να έχει καταχωρηθεί ως αεροδρόμιο, ενώ άλλο οικόπεδο μετακινήθηκε ως δια μαγείας σε απόσταση χιλιομέτρων από την πραγματική του θέση. Αυτά είναι δύο μόνο από τα δεκάδες λάθη που έχουν εντοπιστεί στην Τήνο και τα οποία μετέφερε στην “Κοινή Γνώμη”, η έπαρχος Τήνου, Αναστασία Δεληγιάννη.

Η ανάδοχος εταιρεία που επιφορτίστηκε με την προανάρτηση της κτηματογράφησης στο νησί εμφανίζεται, σύμφωνα με την κα. Δεληγιάννη, να έχει καταχωρήσει λάθος τα στοιχεία σχεδόν στο σύνολο των περιουσιών.

Αγανακτισμένοι είναι δεκάδες κάτοικοι της Τήνου, που βλέπουν τον κίνδυνο να χάσουν τις περιουσίες τους να είναι πιο ορατός από ποτέ και οι οποίοι τώρα καλούνται να προχωρήσουν σε υποβολή ενστάσεων ή αιτήσεων διόρθωσης μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, όπως τονίζει η έπαρχος Τήνου, αρκετοί αλλοδαποί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν βρίσκονται πλέον στο νησί, ενώ μεγάλο μέρος τους έχουν πλημμελή ενημέρωση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τη Δευτερα, η κα. Δεληγιάννη απέστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, με την οποία τον ενημερώνει για το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί στο νησί των Κυκλάδων.

Αναστασία Δεληγιάννη: “Κινδυνεύει η ασφάλεια των συναλλαγών, κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες”

Ως πρωτόγνωρη χαρακτηρίζει η έπαρχος Τήνου, Αναστασία Δεληγιάννη, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί με τη σωρεία λαθών που παρατηρήθηκαν στην προανάρτηση της κτηματογράφησης από τη μελετητική εταιρεία, που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο.

“Αυτό το διάστημα έχει γίνει η προανάρτηση από την ανάδοχο εταιρεία που ασχολείται με την κτηματογράφηση των ακινήτων στην Τήνο και αυτό που έχει συμβεί είναι ότι στο 99% των δικαιωμάτων που έχουν καταχωρηθεί, υπάρχουν φοβερές αστοχίες και λάθη. Είναι λάθη που έχουν να κάνουν με τα τετραγωνικά, με τα σύνορα, με τις τοποθεσίες των περιουσιών”, δηλώνει αρχικά στην εφημερίδα, η κα. Δεληγιάννη, η οποία προσθέτει ότι “είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Ο κόσμος δεν είναι καλά ενημερωμένος και μάλιστα αυτό το διάστημα έχουν φύγει και οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες που έχουν ιδιοκτησίες στο νησί. Ο παραπάνω κόσμος δεν γνωρίζει ότι θα πρέπει να γίνουν ενστάσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ασφάλεια των συναλλαγών, κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες. Η λάθος καταχώρηση στο Κτηματολόγιο σημαίνει ότι για παράδειγμα αν εγώ έχω δύο στρέμματα και μου καταχωρηθεί το ένα, τότε εγώ θα είμαι ιδιοκτήτης ενός στρέμματος. Οι συνέπειες, όπως αντιλαμβάνεστε, θα είναι ανυπολόγιστες”.

Με απλά λόγια, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Τήνου καλούνται να διορθώσουν λάθη, που έπραξαν άλλοι, παρόλο που δήλωσαν σωστά τα στοιχεία των περιουσιών τους.

“Κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και δεν μπορεί αυτό να μετακυληθεί στους πολίτες, υπάρχει ένα μεγάλο ρίσκο σε όλο αυτό, καθώς οι πολίτες θα κληθούν να διορθώσουν αυτά που δήλωσαν σωστά και η μελετητική εταιρεία τους τα καταχώρησε λάθος. Δεν μπορεί να υπάρχει η απαίτηση από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους εμπρόθεσμα και σωστά και να μην γίνεται σωστή καταχώρησή τους. Κάποιος δεν έκανε καλά τη δουλειά του”, σημειώνει σε απόλυτο τόνο η έπαρχος Τήνου, επισημαίνοντας πως οι κάτοικοι του νησιού είναι εξοργισμένοι με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

“Υπάρχει πολύ μεγάλη αγανάκτηση από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο νησί. Φτάνουν σε εμένα είτε με τη θεσμική μου ιδιότητα της επάρχου, είτε με την ιδιότητα μου ως συμβολαιογράφου πολλά παράπονα. Κανένα δικαίωμα που έχω δει μέχρι στιγμής δεν έχει καταχωρηθεί σωστά στην προανάρτηση”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και της τραγελαφικής κατάστασης, αρκεί να αναφέρουμε ότι αγροτεμάχιο έχει καταχωρηθεί ως αεροδρόμιο, με τον ιδιοκτήτη του, βέβαια, να μένει έκπληκτος, αντικρίζοντας το λάθος της μελετητικής εταιρείας.

“Υπάρχει ακίνητο που το έχουν βάλει ως χρήση αεροδρόμιο. Εδώ στην Τήνο δεν υπάρχει αεροδρόμιο και σε αγροτεμάχιο του δώσανε χαρακτηρισμό ότι είναι αεροδρόμιο. Υπάρχει άνθρωπος που δήλωσε δύο γειτονικά ακίνητα στην ίδια θέση και του καταχωρήθηκε το ένα στη σωστή θέση και το άλλο σε μία θέση που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά. Δηλαδή καταλαβαίνετε για τι πράγμα συζητάμε, πρόκειται για έναν τραγέλαφο. Είναι μία κατάσταση άνευ προηγουμένου”, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο, η κα. Δεληγιάννη.

Οι κάτοικοι της Τήνου, τώρα, καλούνται μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και συγκεκριμένα έως τις 7 Νοεμβρίου να προχωρήσουν είτε σε υποβολή ενστάσεων, είτε σε αιτήσεις διόρθωσης, παρόλο που δήλωσαν εξαρχής σωστά τα στοιχεία τους.

“Υπάρχει μία ασφυκτική ημερομηνία μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, προκειμένου να γίνουν ενστάσεις, όμως για μένα δεν είναι δίκαιο να πρέπει οι πολίτες να κάνουν αιτήσεις επανεξέτασης, θα πρέπει η εταιρεία που ανέλαβε αυτό το έργο της κτηματογράφησης στην Τήνο να δει ξανά τι υπέβαλε ο κόσμος και τι έκαναν αυτοί προανάρτηση. Μεταξύ αυτών των δύο επικρατεί ένα χάος. Δεν μπορεί ο κόσμος που τα δήλωσε σωστά και εμπρόθεσμα να καλείται να διορθώσει τα λάθη που του δημιούργησαν άλλοι. Αναλογίζομαι ότι η μελετητική εταιρεία είχε κάποιες σφιχτές ημερομηνίες για το παραδοτέο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έπρεπε να γίνουν όλα λάθος”, δηλώνει η έπαρχος Τήνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το εν λόγω πρόβλημα, η Αναστασία Δεληγιάννη με επιστολή της ενημέρωσε τον αρμόδιο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη,  από τον οποίο ζητάει να γίνει επανέλεγχος από την ανάδοχο μελετητική εταιρεία, των δικαιωμάτων που καταχωρήθηκαν μέχρι τώρα στο Κτηματολόγιο.

“Εμείς ζητάμε από το αρμόδιο Υπουργείο να δοθεί εντολή στην ανάδοχο εταιρεία να επανορθώσει τα λάθη της. Να κάνει έναν επανέλεγχο στην προανάρτηση. Αυτό είναι το πιο δίκαιο που μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή και μετά να τρέξει νέα προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων ή αιτήσεων διόρθωσης από τους ιδιοκτήτες”, καταλήγει στις δηλώσεις της, η κα. Δεληγιάννη.