Η φωτιά στην Κίμωλο έφερε στην επιφάνεια την ανυπαρξία πυροσβεστικού κλιμακίου στο νησί

Με ιδιωτικό σκάφος μεταφέρθηκαν πυροσβέστες

Κωνσταντίνος Βεντούρης: "Πυροσβεστικό κλιμάκιο δεν διαθέτουν όλα τα μικρά νησιά. Σημαντικό θέμα είναι και η απαγόρευση διάνοιξης πυροσβεστικών ζωνών σε περιοχές Natura"

Αντιμέτωποι με πυρκαγιά που ξέσπασε βραδυνές ώρες σε δύσβατη περιοχή, βρέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ, οι αρχές και οι κάτοικοι της Κιμώλου.

Για την κατάσβεση της φωτιάς, την ώρα μάλιστα που έπνεαν άνεμοι εντάσεως έως 7 μποφόρ, επιχείρησαν εθελοντές, πυροσβέστες που μεταφέρθηκαν με ιδιωτικό σκάφος από τη Μήλο, καθώς και ένα ελικόπτερο, καταφέρνοντας να περιορίσουν το μέτωπο, το οποίο δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές.

Το συγκεκριμένο συμβάν, έφερε στην επιφάνεια την έλλειψη πυροσβεστικών μέσων στα μικρά νησιά, όπως είναι η Κίμωλος, με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Βεντούρη να επισημαίνει και το θέμα της απαγόρευσης διάνοιξης ζωνών πυροπροστασίας σε περιοχές οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως Natura.

Φωτιά στα τέλη Οκτωβρίου σε δύσβατη περιοχή

Φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τετάρτης την Κίμωλο σε βραχώδη έκταση, με χαμηλή βλάστηση, σε δύσβατο σημείο του νησιού, μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura με την ένταση του ανέμου να φτάνει τα 7 μποφόρ, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τα αίτιά της, καθώς όπως δήλωσε ο δήμαρχος στην "Κοινή Γνώμη" δεν υπάρχει ούτε δρόμος πρόσβασης, αλλά και ούτε δίκτυα ηλεκτροφωτισμού.

Στο σημείο έδωσαν ολονύχτια "μάχη" τρεις πυροσβέστες οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ιδιωτικό σκάφος από τη Μήλο, τρεις εθελοντές, ιδιωτικές υδροφόρες, καθώς και ένα ελικόπτερο που συνέδραμε στις προσπάθειες τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, περιορίζοντας το μέτωπο.

Η φωτιά εντοπίστηκε στις περιοχές Μερσίνια και Πεταλίδα, ενώ αυτή ήταν ορατή και από την Πελεκούδα στα Πολλώνια της Μήλου.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση - το βράδυ της Τετάρτης - ήταν ελεγχόμενη ενώ στο σημείο επιχείρησαν τρεις πυροσβέστες και τρεις εθελοντές.

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφερόταν, επίσης, ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο, βραχώδης περιοχή, ενώ με το πρώτο φως της Πέμπτης άρχισε και πάλι η επιχείρηση κατάσβεσης, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για κατοίκους και περιουσίες.

Η φωτιά έχει κατακάψει μεγάλη χορτολιβαδική έκταση

"Η φωτιά ευτυχώς τέθηκε υπό έλεγχο, τις πρωινές ώρες της Πέμπτης. Σε αυτό βοήθησαν οι επίγειες, αλλά και εναέριες δυνάμεις, καθώς στην κατάσβεση επιχείρησε και ένα ελικόπτερο, με καθοριστικές ρίψεις νερού. Έχει κατακάψει μία αρκετά μεγάλη χορτολιβαδική έκταση, χωρίς ευτυχώς να έχουμε απώλειες σε ελαιόδεντρα και άλλα είδη, όπως και απειλή για κατοικίες", σημείωσε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, στο νησί βρέθηκε ένα πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής από τη Μήλο, ενώ αναμενόταν χθες να φτάσει και ένα αντίστοιχο από τη Σύρο.

Ο κ. Βεντούρης αναφερόμενος στην φωτιά τόνισε ότι αυτή ξέσπασε τις βραδινές ώρες της Τετάρτης, ένα ένα δύσβατο σημείο το νησιού, το οποίο μάλιστα είναι χαρακτηρισμένο και ως Natura.

"Η πυρκαγιά ξέσπασε σε μία δύσβατη περιοχή, η οποία είναι και χαρακτηρισμένη ως Natura. Συγκεκριμένα, το σημείο ονομάζεται Κρητικό, κοντά στο Σκιάδι, χωρίς να γνωρίζουμε μέχρι στιγμής τα αίτιά της και πρέπει να σημειώσω ότι στο συγκεκριμένο δεν υπάρχει δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και κολώνες της ΔΕΗ", επεξήγησε ο δήμαρχος του νησιού των Κυκλάδων.

Χωρίς πυροσβεστικό κλιμάκιο η Κίμωλος

Στην επισήμανση για την έλλειψη πυροσβεστικού σταθμού στην Κίμωλο, ο δήμαρχος επεσήμανε "ότι είναι κάτι που αφορά όχι μόνο την Κίμωλο, αλλά και άλλα μικρά νησιά. Δεν υπάρχει πυροσβεστικός σταθμός. Το θέμα είναι ότι χωρίς τα απαραίτητα μέσα, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τέτοια συμβάντα", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βεντούρης σημείωσε παράλληλα ότι στην προσπάθεια της κατάσβεσης πήραν μέρος ιδιωτικές υδροφόρες του νησιού, πολίτες και εθελοντές που συμμετέχουν στο όργανο της πολιτικής προστασίας που έχει συσταθεί από τον Δήμο στο νησί.

"Εμείς αυτή τη στιγμή στο νησί έχουμε συστήσει μία ομάδα πολιτικής προστασίας, την οποία στην προχθεσινή φωτιά στήριξαν φυσικά και οι πολίτες και οι εθελοντές. Φυσικά μας στηρίζει, σε περιστατικά όπως αυτό και το πυροσβεστικό κλιμάκιο που βρίσκεται στη Μήλο", δήλωσε ο κ. Βεντούρης.

"Δεν μας επιτρέπεται να ανοίξουμε ζώνες πυροπροστασίας"

Εκτός από την έλλειψη πυροσβεστικής δύναμης στην Κίμωλο, η οποία, σε ανάλογες περιπτώσεις, εξυπηρετείται από το γειτονικό νησί της Μήλου, ο κ. Βεντούρης αναφέρθηκε και στην έλλειψη ζωνών πυροπροστασίας, ειδικά σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες Natura, όπως δηλαδή είναι και αυτή που ξέσπασε η φωτιά.

"Εκτός από τα απαραίτητα μέσα που πρέπει να διαθέτει το νησί, ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η οδοποιία. Όταν δεν έχεις δρόμους, δηλαδή πρόσβαση και ειδικά όταν δεν σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις ζώνες πυροπροστασίας, ειδικά σε τέτοιες περιοχές, όπως αυτή που ξέσπασε η φωτιά, τότε το πρόβλημα μεγαλώνει. Για να προστατευθούμε, πρέπει να έχουμε προσβάσεις", υποστήριξε ο δήμαρχος Κιμώλου.