Ο δήμαρχος Πάρου, "ανοίγει" τα χαρτιά του στην "Κοινή Γνώμη", ένα χρόνο μετά την εκλογή του

"Στόχος μας, η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων"

  • Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 25 Οκτ. 2024 - 7:35

Ο πολύπειρος, Κώστας Μπιζάς, ο οποίος είχε περισσότερα από 20 χρόνια πορείας στην τοπική αυτοδιοίκηση, πριν ένα χρόνο τιμήθηκε από τους πολίτες της Πάρου και για πρώτη φορά εξελέγη στο δημαρχιακό αξίωμα.

Οι προκλήσεις και τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν πολλά, αλλά μέσα από τις δυσκολίες, προσπαθεί να αντλεί δύναμη για να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τα αντιμετωπίσει με επιμονή και υπομονή. Τον Οκτώβρη του 2023 οι κάτοικοι του νησιού, του ανέθεσαν τα ηνία του Δήμου και ένα χρόνο μετά, μιλάει στην "Κοινή Γνώμη" για τα σημαντικά ζητήματα που βρήκε μπροστά του, όπως της καθαριότητας, του κυκλοφοριακού, της στελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια της Δημοτικής Αρχής.

Περιγράψτε μας, τι γεύση σας άφησε αυτός ο πρώτος χρόνος και πόσο ικανοποιημένος είστε με την μέχρι τώρα πορεία σας;

Στις 8 Οκτωβρίου 2024 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εκλογική επιτυχία του Συνδυασμού "Πάρος Με Ευθύνη και Ενότητα". Ο λαός της Πάρου αποφάσισε την αλλαγή στην διοίκηση του Δήμου, δίνοντας μας εντολή να αναλάβουμε καθήκοντα ως νέα Δημοτική Αρχή, από 01.01.2024.

Είναι προφανές ότι η ενασχόληση με την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού σε φέρνει αντιμέτωπο με τα προβλήματα της καθημερινότητας καθώς και με τα αναγκαία έργα υποδομής τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν.

Από την πρώτη στιγμή ενσκήψαμε πάνω στα καίρια ζητήματα της καθαριότητας, του κυκλοφοριακού, της στελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, της προστασίας του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων. Συγχρόνως κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάργηση των νομικών προσώπων του Δήμου, όπως η ΚΔΕΠΑΠ, το Κ.Π.Π.Α. και οι Σχολικές Επιτροπές. Επίσης συνδιοργανώσαμε με τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους του νησιού μας σημαντικές εκδηλώσεις. Ακόμη, ασχοληθήκαμε με τη δρομολόγηση έργων και πρωτοβουλιών που κρίνονται αναγκαία για το νησί μας όπως η λήψη απόφασης για εκπόνηση μελέτης σχετικά με την τοποθέτηση φαναριών στην διασταύρωση της Παροικίας, εκπόνηση μελέτης για το γήπεδο της Νάουσας, διαμόρφωση προτάσεων στο πλαίσιο της εκπόνησης του Τ.Π.Σ. Πάρου, την αδειοδότηση του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στη Νάουσα κ.α.

Στη διάρκεια του πρώτου χρόνου, ποιο ήταν το πιο σύνθετο πρόβλημα που προσπαθήσατε να λύσετε;

Όταν ασχολείσαι με την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, τα προβλήματα τα οποία καλείσαι να αντιμετωπίσεις είναι πολλά και καθημερινά. Ειδικά στο νησί μας όμως, το οποίο παρουσιάζει ραγδαία και άναρχη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, το σημαντικότερο πρόβλημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας, ήταν το ζήτημα της καθαριότητας λόγω της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Καθαριότητας, με ελάχιστους οδηγούς και εργάτες. Στην πορεία όμως με την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων και την συνδρομή των εργολαβιών καταφέραμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Ήδη εργαζόμαστε ώστε το επόμενο έτος να υπάρχουν πιο έγκαιρα εργολαβίες που θα συμβάλουν στην βελτίωση της εικόνας.

Επίσης, έχουμε θέσει και σε άμεση προτεραιότητα την κάλυψη των κενών θέσεων στον τομέα της καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό. Έχουμε στείλει σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών και έχουμε λάβει σχετική διαβεβαίωση ότι εφόσον υπάρξουν μόνιμοι κάτοικοι του νησιού που εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη θέσεων στον τομέα της καθαριότητας, θα έχουν μια σημαντική πριμοδότηση στα μόρια διορισμού – αξιολόγησης.

Μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας σας, έχετε ακόμη πολύ δρόμο, ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Οι άμεσοι στόχοι μας είναι η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, όπως η στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, η καθαριότητα και η συντήρηση των δημόσιων χώρων (πλατείες, σχολεία, γήπεδα), η εξεύρεση νέων χώρων στάθμευσης, καθώς και η δημιουργία πάρκινγκ με ελεγχόμενη στάθμευση, η τοποθέτηση φαναριών για την ελάφρυνση του κυκλοφοριακού καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της λειψυδρίας.

Συγχρόνως, στον προϋπολογισμό του 2025, θα εντάξουμε την εκπόνηση μελετών που έχουν να κάνουν με την δρομολόγηση των έργων που είναι απόλυτης προτεραιότητας όπως οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι πεζοδρομήσεις σε όλες τις Κοινότητες, η κατασκευή αθλητικών χώρων, σχολικών αιθουσών κ.α. Παράλληλα θα διεκδικήσουμε μεγάλα έργα όπως την κατασκευή εμπορικού λιμένα, ευελπιστώντας πως θα διευθετηθεί το θέμα με τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις που έχουν εκδώσει για λόγους ποσειδωνίας ο ΟΦΥΠΕΚΑ τον Φεβρουάριο του 2023 και το ΥΠΕΝ  τον Μάϊο του 2023, την ολοκλήρωση της μελέτης για το νέο επιβατηγό λιμένα (στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Αειφόροι Νήσοι»), την χάραξη των αναγκαίων οδικών αξόνων, την αξιοποίηση της έκτασης του παλαιού Κρατικού Αερολιμένα (με χρήσεις όπως η ανέγερση νέας δομής Περίθαλψης Κέντρο Υγείας – Νοσοκομείο, η κατασκευή Κοινωνικών Κατοικιών, Διοικητικών Υπηρεσιών, Πολιτιστικών χώρων,  Βιολογικού κ.α.) καθώς και έργων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Πως αντιμετωπίσει το νησί σας το πρόβλημα της λειψυδρίας και τι ενέργειες έχετε δρομολογήσει για αυτό;

Η λειψυδρία είναι το σημαντικότερο ζήτημα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια και ειδικά τις νησιωτικές περιοχές της πατρίδας μας. Στο νησί μας λειτουργεί από το 2000 η Δ.Ε.Υ.Α.Π. και με την εκάστοτε δημοτική διοίκηση, έχει εκτελέσει και εκτελεί μεγάλο αριθμό δύσκολων έργων στην ύδρευση και την αποχέτευση του νησιού μας με απόλυτα θετικό αποτέλεσμα. Εκτιμώ ότι με σωστό προγραμματισμό, με ιεράρχηση των αναγκών και με διεκδικήσεις των απαραίτητων πόρων, θα εκτελεστούν τα έργα που είναι πρώτης προτεραιότητας, όπως νέες αφαλατώσεις και συντήρηση ή αντικατάσταση παλαιών δικτύων. Συγχρόνως, θα πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες, να ευαισθητοποιηθούν και να συνεργαστούν προκειμένου να επιτύχουμε ορθολογικότερη διαχείριση του νερού, το οποίο αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό.

Ένα μήνυμα προς τον κόσμο που σας εμπιστεύτηκε και μία υπόσχεση για τα επόμενα χρόνια στο νησί.

Η ενασχόληση με τα κοινά έχει νόημα μόνο όταν το βλέπεις ως προσφορά στον τόπο σου και στους συμπατριώτες σου. Αισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης, θα προσπαθήσουμε στο διάστημα της Διοίκησης του Δήμου Πάρου να κινηθούμε με αξιοπρέπεια, εντιμότητα, εργατικότητα και σοβαρότητα. Δεν θα πούμε ψέματα στον παριανό λαό όπως άλλωστε δεν το κάναμε και προεκλογικά.

Οι προκλήσεις είναι πολλές όπως ισχυρά είναι και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επενδύουν στο νησί μας. Δεν θα σταθούμε απέναντι στην επιχειρηματικότητα αντιθέτως θα στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα που λειτουργεί με κανόνες  στο πλαίσιο του νόμου και της προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος. Ο τουρισμός είναι ευλογία για την βιωσιμότητα των κατοίκων μας, όμως θα πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να συνεχίσει αυτή η σημαντική δραστηριότητα να εξασφαλίζει την ευημερία και των επόμενων γενιών του νησιού μας.