Ο δήμαρχος, Κώστας Ρεβίνθης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το ιστορικό του φράγματος, τις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί, αλλά και την επικείμενη ένσταση κατά του προστίμου

Αντιμέτωπος με πρόστιμο "μαμούθ" ο Δήμος Σερίφου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στη Σέριφο, το υπέρογκο πρόστιμο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ύψους 370.477,80 ευρώ, το οποίο ήρθε ως αποτέλεσμα της κατ’ εξακολούθησης, όπως αναφέρεται στην απόφαση, λειτουργίας του φράγματος (τεχνητής υδατοδεξαμενής) που βρίσκεται στη θέση "Στενό", χωρίς να υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Η "Κοινή Γνώμη" επικοινώνησε με τον δήμαρχο Σερίφου, Κώστα Ρεβίνθη, ο οποίος ήταν "ποταμός" απέναντι στην απόφαση της επιβολής του, πρωτόγνωρου για τα χρονικά της Σερίφου, προστίμου, αλλά και στις καταστάσεις που οδήγησαν τον Δήμο Σερίφου σε αυτό το αδιέξοδο.

"Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που μας δίνει ο νόμος, ώστε να κάνουμε ένσταση κατά του προστίμου και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτή την επιβάρυνση για τον Δήμο Σερίφου και για τους δημότες μας", δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Κατά την αιτιολόγηση του προστίμου, ύψους 370.477,80 ευρώ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναφέρεται σε συγκεκριμένες παραβάσεις για τη λειτουργία της τεχνητής υδατοδεξαμενής (φράγμα), η οποία, όπως αναφέρεται στην απόφαση, πραγματοποιούνταν χωρίς εν ισχύ περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ) και λειτουργούσε χωρίς υλοποίηση των προβλεπόμενων συνοδών υποδομών.

Αναλυτικά, τα δύο σκέλη των παραβάσεων, που αναλύονται, είναι:

1) Κατά τη διάρκεια του από 15 Μαΐου 2019 έκτακτου μερικού περιβαλλοντικού ελέγχου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων δεν διαπιστώθηκε να έχει πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Σερίφου ανανέωση ισχύος ή τροποποίηση της ΚΥΑ, η ισχύς της οποίας διαπιστώθηκε ότι έληξε στις 31-12-2006, δεν γνωστοποιήθηκε σχετική νεώτερη απόφαση (ΑΕΠΟ) έως και την μέρα έκδοσης της πράξης βεβαίωσης παράβασης και κατ’ επέκταση αυτού θεωρήθηκε ότι δεν υφίσταται εν ισχύ περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ) της υφιστάμενης τεχνητής υδατοσυλλογής (φράγματος) στη θέση «Στενή» Σερίφου κατά παράβαση των διατάξεων.

2) Κατά τη διάρκεια το από 15 Μαΐου 2019 έκτακτου μερικού περιβαλλοντικού ελέγχου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων κατά μήκος τμήματος της υπόψη κοινοτικής οδού διαπιστώθηκαν διαβρώσεις του χωμάτινου οδοστρώματος από τρεχούμενα νερά που το κατέκλυζαν, σε τουλάχιστον δύο σημεία της οδού διαπιστώθηκε η πλήρης κατά πλάτος κάλυψη του οδοστρώματος από νερά, βάθους τουλάχιστον 30εκ., έτσι ώστε η οδός να καθίσταται αδιάβατη από πεζούς και επικίνδυνη για την διέλευση από συμβατικά Ι.Χ. οχήματα, τα νερά κατέληγαν στη θάλασσα διαμέσου επιφανειακών διαβρώσεων. Τα νερά διαπιστώθηκε να ακολουθούν ροή εντός του ρέματος «Αυλόμωνα», με το οποίο ταυτίζεται το υπόψη τμήμα (350μ περίπου) της κοινοτικής οδού. Το φράγμα στη θέση «Στενό» ήταν πληρωμένο και διαπιστώθηκε να υφίσταται σημαντική εκροή νερού προς τα κατάντη και εντός της κοίτης του ρέματος «Αυλόμωνα». Δεν διαπιστώθηκε η υλοποίηση από τον Δήμου Σερίφου κανενός είδους τεχνικού έργου ή/και διευθέτηση -οριοθέτηση κοίτης ρέματος που να οδεύει με ασφάλεια τις περίσσιες των νερών του φράγματος, από τον υπερχειλιστή έως την θάλασσα ή/και άλλο τεχνικό έργο ή κοίτη ρέματος άλλης όδευσης στην περιοχή, με αποτέλεσμα την κατ’ επανάληψη υποβάθμιση των κατάντη του φράγματος περιοχών και την εκθεση αυτών σε πλημμυρικά φαινόμενα στις περιπτώσεις αυξημένων ομβρίων κατακρημνίσεων και υπερπλήρωσης του φράγματος, όπως διαπιστώθηκε επανειλημμένα στο παρελθόν.

Κ. Ρεβίνθης: "Για ακόμη μία φορά η σημερινή διοίκηση, πληρώνει τα "σπασμένα", από την προηγούμενη διοίκηση"

Ο δήμαρχος Σερίφου, μιλώντας στην εφημερίδα, αρχικά αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν τον Δήμο Σερίφου, να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τόσο μεγάλο πρόστιμο. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι "αν διαβάσει κάποιος το σύνολο των εγγράφων και της απόφασης, θα δει ότι η συγκεκριμένη επιβολή προστίμου, είναι προϊόν δύο πραγμάτων. Πρώτον η εισήγηση του υπαλλήλου του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας του Δήμου Μήλου, ο οποίος έχει κάνει αυτοψίες στις 15 Μαΐου του 2019 και ο οποίος διαπίστωσε παραβάσεις. Εγώ στις 15 Μαΐου του 2019, δεν ήμουν δήμαρχος αλλά ήταν ο προηγούμενος, ο κ. Αντωνάκης. Οπότε οι παραβάσεις διαπιστώθηκαν τότε και είχε γίνει μία εισήγηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία έλεγε ότι με βάση τη νομοθεσία, το πρόστιμο που θα επιβληθεί, είναι αυτό το υπέρογκο ποσό που ήδη γνωρίζετε. Επί της ουσίας, για ακόμη μία φορά η σημερινή διοίκηση, πληρώνει τα "σπασμένα", από την προηγούμενη διοίκηση και καλούμαστε κάθε τόσο, να απολογούμαστε, καθώς πλέον κατηγορούν εμάς, ενώ όπως μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί, όλα αυτά είναι προϊόν, της κακοδιοίκησης του κ. Αντωνάκη και όλα αυτά έχουν ονοματεπώνυμο, όλες οι παραλήψεις, τα προβλήματα και στην ουσία η αποσύνθεση του συνόλου των υποδομών του νησιού, γιατί μιλάει η απόφαση για κατ' εξακολούθηση παραβάσεις".

Οι κινήσεις της σημερινής διοίκησης του Δήμου Σερίφου

Στις κινήσεις που έχει κάνει ήδη η σημερινή Δημοτική Αρχή, για να επιλύσει το σημαντικό αυτό ζήτημα, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Ρεβίνθης. "Ο Δήμος Σερίφου έχει ήδη αναθέσει σε ιδιώτη περιβαλλοντολόγο, να πραγματοποιήσει μελέτη για να εκδώσει περιβαλλοντική άδεια, για να αδειοδοτηθεί το φράγμα. Αυτό πραγματοποιείται με ίδιους πόρους, με σκοπό να λειτουργήσει το φράγμα, σύμφωνα με τη νομοθεσία και ταυτόχρονα να λυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα. Επιπλέον, από όλο αυτό το ζήτημα, προκύπτει ότι χρειάζονται και κάποιες ακόμα διαδικασίες, ενέργειες και έργα ταυτόχρονα, διότι το φράγμα παραδόθηκε διοικητικά από το Υπουργείο Γεωργίας, στον Δήμο Σερίφου ημιτελές, το 2008. Δεν λέω ότι το φράγμα δεν είναι ολοκληρωμένο, αλλά η υπερχείλιση του φράγματος, θα έπρεπε να καταλήγει με έναν τρόπο, οριοθετημένα, σε έναν υπερχειλιστή, το οποίο θα έφτανε μέχρι τη θάλασσα. Αυτό δεν έγινε τότε και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη διαρκή ρήξη του Δήμου Σερίφου με τις Υπηρεσίες σχετικά με το πως θα λυθεί αυτό το ζήτημα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ενώ τόνισε ότι, "το ρεύμα σε ένα σημείο του, μετά από 800 μέτρα, συμπίπτει με έναν δρόμο, ο οποίος έχει και ΦΕΚ από το 1988. Οι Υπηρεσίες ερχόντουσαν στον Δήμο και έλεγαν, ότι εδώ είναι ρέμα, δεν μπορεί να είναι και δρόμος, αλλά ο δρόμος είναι νόμιμος. Χωρίς να υπάρχει διευθετημένο ρέμα, θα συμπίπτει πάντα με τον δρόμο και εκεί διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνουν και έργα διευθέτησης".

"Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που μας δίνει ο νόμος, ώστε να κάνουμε ένσταση κατά του προστίμου"

Αναφορικά, με το πως αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Δήμος Σερίφου, το τεράστιο αυτό πρόστιμο, ο κ. Ρεβίνθης, είπε, ότι, "εννοείται ότι θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που μας δίνει ο νόμος, ώστε να κάνουμε ένσταση κατά του προστίμου και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτή την επιβάρυνση για τον Δήμο Σερίφου και για τους δημότες μας. Τονίζω για ακόμα μία φορά, ότι αυτά όλα είναι συσσωρευμένα προβλήματα που καλούμαστε εμείς, σαν σημερινή Δημοτική Αρχή να λύσουμε, που όπως θα δείτε, είναι παραβάσεις που έχουν γίνει κατ' εξακολούθηση από προηγούμενες διοικήσεις. Αυτό το πρόστιμο, ανακοινώθηκε σε εμάς, αλλά αφορά αυτοψίες που έχουν γίνει πριν καν γίνουν οι εκλογές του 2019 και τέτοιες περιπτώσεις έχουμε πάρα πολλές. Το ότι η γραφειοκρατία και η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι βραδυκίνητες, το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά".