Με έντονα παράπονα, κυρίως για το θέμα της στέγασής τους, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, βρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου

Κραυγή αγωνίας από τους εκπαιδευτικούς

Με έντονη παρουσία εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου, καθώς στην αίθουσα βρέθηκαν εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού, με σκοπό να εκφράσουν τα παράπονά τους, για την αντιμετώπιση του κλάδου τους από τον Δήμο.

Το ζήτημα της στέγασης ήταν αυτό που κυριάρχησε στην παρέμβασή τους, ένα ζήτημα που είναι "αγκάθι" όσων αναπληρωτών καθηγητών και δασκάλων, καλούνται να υπηρετήσουν τον νευραλγικό τομέα της Παιδείας, σε κάποιο από τα νησιά τον Κυκλάδων.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντώνης Τρίμης, ο οποίος διάβασε μία ανακοίνωση - ενημέρωση των καθηγητών και δασκάλων που έχουν διοριστεί στο νησί. Αυτή, αναλυτικά, ανέφερε:

"Είμαστε εκπαιδευτικοί αναπληρωτές, νεοδιόριστοι και μόνιμοι και πριν την άφιξη μας στο νησί, ήρθαμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της στέγασης, το οποίο όπως γνωρίζετε είναι χρόνιο. Μολονότι ο Δήμος έκανε έκκληση σε ιδιοκτήτες καταλυμάτων προκειμένου να δοθούν σε εκπαιδευτικούς, η προσπάθεια αυτή απέβη άκαρπη. Τα καταλύματα αυτά διατίθενται από τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη, έως μέσα Μαΐου, αρχές Ιουνίου, πριν ακόμη λήξει η σχολική χρονιά και αυτό γιατί κανείς δεν θα δώσει κάποιο κατάλυμα για μηνιαία μίσθωση, όταν θα εισπράξει το ίδιο ποσό σε δύο ή τρεις εβδομάδες. Οπότε για παραπάνω από δύο τρεις μήνες συνολικά, οι εκπαιδευτικοί μένουν στον δρόμο. Κανείς εκπαιδευτικός δεν δύναται να πληρώσει υπέρογκα ποσά, όταν πολλοί εκπαιδευτικοί είναι άνεργοι, εκ των οποίων κάποιοι δεν λαμβάνουν ούτε καν το πενιχρό ποσό του επιδόματος ανεργίας. Αρκετοί εκπαιδευτικοί τρέμουν στην ιδέα πρόσληψης, διορισμού σε νησιά και η εύρεση σπιτιού είναι πολύ δύσκολη.

Ακόμα και όσοι αποδέχονται την πρόσληψη-διορισμό, φτάνουν στα όρια της παραίτησης. Όλη αυτή η ταλαιπωρία των εκπαιδευτικών σωματική, ψυχική και οικονομική, έχει άμεσο αντίκτυπο στην εργασιακή τους απόδοση και στη σχολική επίτευξη των μαθητών. Ο Δήμος Μήλου δεν θα έπρεπε να βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί. Δήμοι μικρότεροι, όπως ο Δήμος Κιμώλου, ο Δήμος Σπετσών, καταβάλλουν επίδομα στέγασης στους εκπαιδευτικούς. Για όσους από εμάς τους εκπαιδευτικούς διαμένουν στην Μήλο αιτούμαστε επίδομα στέγασης και για τους επερχόμενους εκπαιδευτικούς αναπληρωτές, δεύτερης φάσης, μίσθωση καταλυμάτων από τον Δήμο. Αναμένουμε ότι από την επόμενη σχολική χρονιά οι εκπαιδευτικοί να μη ταλαιπωρηθούν και στο στεγαστικό πρόβλημα να επιλυθεί διαπαντός. Οι πράξεις σας θα μας αποδείξουν, αν το πραγματικό σας ενδιαφέρον είναι οι μόρφωση των παιδιών σας ή αν αυτή συνεχίζει να θυσιάζεται στον βωμό του χρήματος".

"Υπήρχαν εκπαιδευτικοί που κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα, στα σχολεία, σε καταστάσεις πολύ δύσκολες"

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αρχικά τον λόγο πήρε η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, Χριστίνα Σινάκου, η οποία μίλησε για τη προσωπική της εμπειρία, καθώς βρίσκεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο νησί της Μήλου. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι, "στις 16 Σεπτεμβρίου προσήλθαμε στον Δήμο, κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι, για να καταθέσουμε με πόνο ψυχής, τη ταλαιπωρία μας και το άγχος μας, ερχόμενοι από όλες της άκρες της Ελλάδας για να συμμαζευτούμε, να συγκεντρωθούμε και να μπούμε στα σχολεία, ξεκούραστοι και φρέσκοι για να δημιουργήσουμε στις τάξεις μας. Ευτυχώς υπήρχε μία εκκίνηση του Δήμου, με μία λίστα σπιτιών, η οποία είχε δημιουργηθεί, που δόθηκε στους καινούργιους συναδέλφους που ήρθαν στο νησί. Όμως δυστυχώς αυτή η πρωτοβουλία δεν ήταν επαρκής. Πολλά καταλύματα,ήταν ελεύθερα από Οκτώβριο και υπήρχαν εκπαιδευτικοί που κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα, στα σχολεία, σε καταστάσεις πολύ δύσκολες και καταλαβαίνετε ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εκεί πατιέται".

"Οργανωθήκαμε και καταθέσαμε αυτό το αίτημα"

"Με το άγχος, άλλοι δεν έβρισκαν ούτε ξενοδοχείο να κλείσουν και άλλοι έκλειναν με 70 ευρώ τη βραδιά εκτός της διατροφής τους, που έπρεπε να φροντίσουν, επιπλέον με τα έξοδα μετακίνησης και τα μεταφορικά για να φέρουν όλη τη πραμάτεια τους. Καταλαβαίνετε ότι οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Θέλαμε για αυτό το λόγο να συγκεντρωθούμε και να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στο νησί της Μήλου. Ερχόμενοι κι άλλοι εκπαιδευτικοί, έχοντας και άλλες εμπειρίες, για το πως επιλύεται αυτό το ζήτημα. Έτσι οργανωθήκαμε και καταθέσαμε αυτό το αίτημα, όχι μόνο για να επιλύσουμε το θέμα της στέγασης, που είναι πάρα πολύ βασικό αλλά και να ανοίξουμε συζήτηση και για τη μεταφορά με τα ΚΤΕΛ, διότι πολλοί εκπαιδευτικοί δεν διαθέτουν οχήματα για να πάνε στις σχολικές μονάδες που έχουν προσληφθεί και πληρώνουν 2 ευρώ, χωρίς καμία έκπτωση, ενώ για τους μαθητές είναι δωρεάν. Ζητάμε, γιατί οι εποχές αλλάζουν και η ιδιωτική πρωτοβουλία, κάπου τελειώνει, κάποια θέματα να άπτονται των αρχών. Πρέπει οι αρχές να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, όπως κάνουν άλλες περιοχές στην Ελλάδα" κατέληξε η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός.

Να βρεθούν λύσεις

Ο επικεφαλής, της δημοτικής παράταξης "Μήλος με Μέλλον", Χρήστος Γαλλής, μίλησε αμέσως μετά για το ζήτημα και τόνισε, ότι, "θεωρώ ότι πρέπει να βρούμε τη λύση. Όλα έχουν εκτοξευτεί, από σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έρχονται σε αυτό τον τόπο, θα πρέπει να βοηθηθούν και η πρόταση μου είναι κατ' ελάχιστον να τους δοθεί ένα βοήθημα ύψους 150 ευρώ".

"Θα συμφωνήσω απόλυτα με τους εκπαιδευτικούς στο ότι οι συνθήκες δεν είναι εύκολες. Πάρα πολύ Δήμοι και νησιωτικοί έχουν αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της ευελιξίας που τους δίνει ο νόμος και είναι ώρα και εμείς να βάλουμε προτεραιότητες. Σίγουρα δεν μπορούμε να "στραγγίξουμε" τον προϋπολογισμό, μπορούμε όμως να αναθέσουμε στην Οικονομική Υπηρεσία, να επεξεργαστεί ένα σχέδιο, του τι ποσό μπορούμε να διαθέσουμε, ώστε να κάνουμε μία αρχή και σιγά σιγά να επιλύσουμε μελλοντικά το θέμα" ανέφερε με τη σειρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Μήλος, η δύναμή μας", Νικόλαος Ψαθάς.

Μ. Μικέλης: "Όλοι στρέφονται προς τον Δήμο"

Στη συνέχεια, τον λόγο για να απαντήσει στα ζητήματα που έθεσαν οι εκπαιδευτικοί, πήρε ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, ο οποίος τόνισε, ότι, "αρχικά να ζητήσω συγγνώμη που δεν μπήκε σε προηγούμενη συνεδρίαση. Το πρόβλημα το γνωρίζουμε, το πρόβλημα το ψάχνουμε, για να δούμε τι λύσεις μπορεί να έχει. Βέβαια, όλοι στρέφονται προς τον Δήμο. Γιατροί είναι στον Δήμο, Αστυνομικοί είναι στον Δήμο, λιμενικοί είναι στον Δήμο, δάσκαλοι είναι στον Δήμο. Είναι τέτοια η νομοθεσία και τέτοιοι οι μισθοί που δίνει το ελληνικό κράτος, που ειλικρινά όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται να δουλέψουν στην επαρχία, χωρίς μειωμένο ΦΠΑ, με τιμές σε καύσιμα και σούπερ μάρκετ που είναι πολύ μεγάλες, κάνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, ακόμα πιο δύσκολη. Εκείνο που βλέπω είναι ότι οι διαμαρτυρίες είναι μόνο προς τον Δήμο. Γνωρίζω ότι και στα άλλα νησιά υπάρχει αυτό το πρόβλημα, καθώς έχουμε φτάσει το ζήτημα μέχρι τον πρωθυπουργό. Δυστυχώς ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα και εμείς συνεχώς θέτουμε τα ζητήματα. Εμείς σαν Δήμος, σκοπεύουμε να έρθουμε σε επαφή και με τους επιχειρηματίες για να δούμε τι έχουν διαθέσιμο, για να μπορούν να βοηθήσουν. Η σεζόν φτάνει πλέον μέχρι το Νοέμβρη στη Μήλο και οι περισσότεροι δεν μπορούν να διαθέσουν τίποτα. Ξεκινήσαμε σύντομα από τον Αύγουστο να ζητάμε χώρους και δυστυχώς δεν δόθηκαν τα κατάλληλα καταλύματα. Στον νέο προϋπολογισμό έχουμε κάνει κάποιες σκέψεις για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Περιμένουμε μία κατάσταση με ονόματα για να έχουμε κάποιες επιπλέον μειώσεις στα μεταφορικά και στις ναυτιλιακές εταιρίες".