Το δημοτικό κτήριο του πρώην Ειρηνοδικείου Αμοργού, διαμορφώθηκε κατάλληλα για να μπορέσει να φιλοξενήσει τα κρίσιμα αρχεία του Υποθηκοφυλακείου Αμοργού

"Επαναπατρίζεται" το ψηφιοποιημένο αρχείο

Με στόχο να ολοκληρωθεί η "Οδύσσεια" των εγγράφων και του ήδη ψηφιοποιημένου αρχείου του Υποθηκοφυλακείου Αμοργού, τα οποία είναι μακριά από το νησί εδώ και αρκετό διάστημα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού προχώρησε σε μία σχετική απόφαση στη πρόσφατη συνεδρίασή του.

Συγκεκριμένα, με ομόφωνη απόφασή του, ενέκρινε την αποστολή αιτήματος από το Δήμο Αμοργού προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να του παραδώσει το ψηφιοποιημένο έγχαρτο αρχείου του καταργηθέντος Μη Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Αμοργού. Στο αίτημα, προτείνεται η φύλαξη του αρχείου να γίνει στο δημοτικό κτήριο του πρώην Ειρηνοδικείου Αμοργού, που βρίσκεται στη θέση "Λόζα" της Χώρας Αμοργού, όπου και μέχρι την κατάργησή του στεγαζόταν το Υποθηκοφυλακείο Αμοργού, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος κρίνεται κατάλληλος σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε το Κτηματολόγιο.

Λ. Καραΐσκος: "Το συγκεκριμένο αρχείο έχει ιστορική αξία για την Αμοργό"

Ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη σπουδαιότητα του ζητήματος και για το πόσο σημαντικό είναι να βρίσκονται αυτά τα αρχεία στην Αμοργό. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι "είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί ήδη καταθέσαμε το αίτημα προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο και προχωρά η διαδικασία. Το συγκεκριμένο αρχείο έχει ιστορική αξία για την Αμοργό γιατί έχει μέσα τίτλους από τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα από το 1830 και μετά, η αξία αυτή έχει να κάνει και με το πως θα αξιοποιηθεί το αρχείο, για να προσφέρει γνώση της ιστορίας του νησιού. Αυτά θα φτάσουν μαζί με την αρχειακή συλλογή, η οποία ξεκινάει από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Πέρα από αυτό, υπάρχουν και θέματα πρακτικά, γιατί οι δημότες θα μπορούν να παίρνουν αντίγραφα γιατί η ψηφιακή αναζήτηση δεν είναι πάντα αποτελεσματική γιατί αρκετές φορές έχουν διαπιστωθεί παραλείψεις στο κομμάτι αυτό. Τα αντίγραφα που μπορείς να παίρνεις από το πρωτότυπο είναι πάντα πολύ πιο έγκυρα και σίγουρα".

"Βρήκαμε τον κατάλληλο χώρο ο οποίος και εξασφαλίζει τα κριτήρια"

Την ίδια στιγμή και αναφορικά με τον χώρο που θα στεγάσει το αρχείο και στο που θα κατέληγαν τα αρχεία αν δεν υπήρχε αυτό ο χώρος, ο κ. Καραΐσκος τόνισε ότι "είναι θετικό να υπάρχει πρόσβαση στο αρχείο και στην απόφαση το Κτηματολόγιο μας ζητούσε να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα, τη σωστή λειτουργία και την ασφάλεια του αρχείου. Εμείς βρήκαμε τον κατάλληλο χώρο, ο οποίος και θα εξασφαλίζει τα παραπάνω κριτήρια και αναμένουμε τώρα το πρωτόκολλο προκειμένου να επιστραφεί το αρχείο στην Αμοργό. Τα αρχεία είχαν μεταφερθεί για ψηφιοποίηση και αν εμείς δεν βρίσκαμε τον κατάλληλο χώρο, αυτά θα κατέληγαν στο υποκατάστημα του Κτηματολογικού Γραφείου Κυκλάδων Νάξου".

Η πορεία των αρχείων μέχρι τη μέρα της αίτησης

Στις 27 Ιουνίου 2024 με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κτηματολογίου, καταργήθηκε το Μη Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Αμοργού και τα ακίνητα της τοπικής αρμοδιότητας του καταργούμενου φορέα, όπως αυτή ισχύει μέχρι την κατάργηση του, υπάγονται από 27η Ιουλίου 2024, στην τοπική αρμοδιότητα του Υποκαταστήματος Νάξου του Κτηματολογικού Γραφείου Κυκλάδων.

Παράλληλα το αρχείο του καταργηθέντος Υποθηκοφυλακείου Αμοργού παραδόθηκε για ψηφιοποίηση στον ανάδοχο, ψηφιοποιήθηκε και ήδη το ψηφιοποιημένο αρχείο έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα https://archive.ktimatologio.gr/ από την 19η Αυγούστου 2024. Σύμφωνα με τον νέο νόμο και ειδικότερα κάποιες διατάξεις του αλλά και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενέργειες του Δήμου και τη διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το αρχείο δύναται να επιστραφεί στον Δήμο Αμοργού, μετά από αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην σχετική απόφαση του ΔΣ για την διατύπωση του αιτήματος, θα πρέπει σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, να τεκμηριώνεται η καταλληλότητα του χώρου στον οποίο θα φυλαχθεί το αρχείο, τα μέτρα συντήρησης και προστασίας του έγχαρτου αρχείου και να βεβαιώνεται η ύπαρξη αναγκαίου προσωπικού, δεδομένου ότι θα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης πιστοποιημένων αντιγράφων από τα αρχεία, αλλά και να βεβαιώνεται η ύπαρξη των αναγκαίων οικονομικών πόρων για τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει ο Δήμος από την παράδοση του αρχείου (φύλαξη, συντήρηση, λειτουργία, και χορήγηση αντιγράφων).

Το κτήριο που προτάθηκε

Από τον Δήμο Αμοργού προτείνεται η φύλαξη του έγχαρτου αρχείου στο δημοτικό κτήριο του πρώην Ειρηνοδικείου Αμοργού, που βρίσκεται στη θέση "Λόζα" του οικισμού Χώρα του Δήμου Αμοργού, όπου και μέχρι την κατάργησή του στεγαζόταν το Μη Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Αμοργού.

Οι λόγοι που το κτήριο κρίνεται κατάλληλο για τη φύλαξη

Ο χώρος, όπως αναφέρθηκε κατά την εισήγηση του θέματος, είναι κατάλληλος για το σκοπό αυτό για τους ακόλουθους λόγους:

Το αρχείο θα φυλαχτεί στον ισόγειο χώρο του δημοτικού κτηρίου στη θέση «Λόζα» (κεντρική πλατεία του οικισμού), το οποίο συνίσταται από ισόγειο όροφο εμβαδού 54,78τ.μ. και από πρώτο πάνω από το ισόγειο όροφο εμβαδού 54,98τ.μ. Σημειώνεται ότι στον α’ όροφο του κτηρίου στεγάζεται η «Αρχειακή Συλλογή» του Δήμου Αμοργού. Ο ισόγειος όροφος του εν λόγω κτηρίου είναι εύκολα προσβάσιμος για το κοινό και άρα για επαγγελματίες που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο αρχείο. Σημειώνεται ότι στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας Αμοργού, η πρόσβαση σε όλα τα κτήρια (ιδιωτικά και δημοτικά) γίνεται μέσω βαθμιδωτών δρόμων (καλντερίμια) και ως εκ τούτου εξαιρούνται αυτά από την υποχρέωση, καθώς ο οικισμός στο σύνολό του είναι διατηρητέος και παραδοσιακός και στο σύνολό του μη κατάλληλος για πρόσβαση σε άτομα ΑΜΕΑ.

Ο χώρος που θα τοποθετηθεί το γραφείο διαθέτει γραφεία, καθίσματα, φοριαμούς, βιβλιοθήκες, μεταλλικά ράφια και όλη την απαιτούμενη για τη λειτουργία του αρχείου επίπλωση. Ο χώρος επιπλέον ηλεκτροδοτείται, διαθέτει πρίζες και φώτα/λάμπες φθορίου, συνεπώς έχει κατάλληλο και επαρκή φωτισμό για ανάγνωση και μελέτη. Ο ισόγειος χώρος διαθέτει δύο παράθυρα με σίτες, τα οποία δημιουργούν φυσικό εξαερισμό, ανανεώνουν τον αέρα και προστατεύουν συνεπώς από την είσοδο τρωκτικών. Ο χώρος διαθέτει air condition, το οποίο θα συντηρηθεί, διαθέτει θερμοπομπό σε άριστη κατάσταση, ενώ επιπλέον σε αυτόν θα τοποθετηθεί αφυγραντήρας για την καλύτερη προστασία του αρχείου και τη δημιουργία των βέλτιστων περιβαλλοντικών συνθηκών και συνθηκών θερμικής άνεσης και αφύγρανσης.

Τέλος, το κτήριο διαθέτει μελέτη παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας, η οποία θα επεκταθεί και εξειδικευτεί και ως προς τον ισόγειο χώρο του κτηρίου με τυχόν νέα ειδική μελέτη πυροπροστασίας. Ο Δήμος δεσμεύεται επιπλέον να τοποθετήσει στον χώρο φύλαξης του αρχείου συστήματα συναγερμού και πυρανίχνευσης.

Στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό

Πέραν των παραπάνω που αφορούν την καταλληλότητα του χώρου φύλαξης, ο Δήμος Αμοργού έχει στο ενεργό δυναμικό του το κατάλληλο προσωπικό και θα διαθέσει έναν υπάλληλο με ειδικότερη απόφαση δημάρχου, ο οποίος θα παρέχει την απαιτούμενη εργασία του κατά τις ενδεδειγμένες μέρες και ώρες για την πρόσβαση των επαγγελματιών στο χώρο και του λοιπού κοινού.

Το Αρχειοφυλακείο θα λειτουργεί για τους επαγγελματίες και το λοιπό κοινό κατά τις ημέρες Δευτέρα και Τετάρτη κατά τις ώρες 8:30π.μ. έως 13:30μ.μ. και επιπρόσθετα στον Δημοτικό Προϋπολογισμό 2024/2025 του Δήμου Αμοργού, έχουν πιστωθεί οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για την αγορά πρόσθετου τυχόν εξοπλισμού (π.χ. φωτοτυπικό μηχάνημα, σκάνερ, Η/Υ κ.α.), που θα απαιτηθεί για την εύρυθμη λειτουργία του.