Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επέκταση δυναμικότητας της Μονάδας Αφαλάτωσης θαλασσινού νερού Παρασπόρου

Με στόχο την εξασφάλιση επάρκειας νερού στην Πάρο

Σε μία παρουσίαση που σκοπό είχε να αναλύσει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου, ότι η επέκταση δυναμικότητας της Μονάδας Αφαλάτωσης θαλασσινού νερού Παρασπόρου, δεν θα προκαλέσει κανένα περιβαλλοντικό ή άλλου είδους πρόβλημα, προχώρησε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Πάρου, Νικόλαος Καραμανές.

Η ομιλία του κ. Καραμανέ επικεντρώθηκε στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου, στην οποία ουσιαστικά κατέληξε στο ότι "το συγκεκριμένο έργο δεν πρόκειται να προξενήσει κανένα πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Αντιθέτως, η άμεση υλοποίησή του κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την εξασφάλιση επάρκειας νερού στην Πάρο, τα επόμενα χρόνια".

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού παρακολούθησε την τοποθέτηση του κ. Καραμανέ, αποφάσισε ομόφωνα και γνωμοδότησε θετικά για τη Μ.Π.Ε. του έργου.

Το θέμα εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η πρόεδρος του Δηµοτικού Συµβουλίου, Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου πρότεινε να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα ως κατεπείγον, εκτός ηµερησίας διάταξης σε αυτή την προγραμματισμένη συνεδρίαση, λόγω καταληκτικής ημερομηνίας.

Το λόγο πήρε άμεσα ο γενικός διευθυντής της ∆ΕΥΑ Πάρου, Νικόλαος Καραµανές, ο οποίος εισηγούμενος το θέμα, ανέφερε ότι "η συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) επιχειρεί να προσδιορίσει τις δυνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την επέκταση της δυναµικότητας της Μονάδας Αφαλάτωσης θαλασσινού νερού Παρασπόρου. Το υπό µελέτη έργο αφορά την προµήθεια, τοποθέτηση και παράδοση σε λειτουργία προκατασκευασµένου, εντός µεταλλικού κτηρίου, συστήµατος αφαλάτωσης θαλασσινού νερού µε ελάχιστη δυναµικότητα παραγωγής νερού 2.500m3/ηµέρα, µε στόχο την συνολική παραγωγή 5.000 m3/ηµέρα, προς αντιµετώπιση του προβλήµατος λειψυδρίας που παρουσιάζει η νήσος της Πάρου και συγκεκριµένα η περιοχή της ∆ηµοτικής Κοινότητας Παροικιάς. Η λειτουργία της µονάδας θα στηρίζεται στο σύστηµα της αντίστροφης ώσµωσης (Reverse Osmosis, RO) για θαλασσινό νερό".

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε ότι "το έργο της επέκτασης της δυναµικότητας της υφιστάµενης Μονάδας Αφαλάτωσης Παρασπόρου χωροθετείται σε ιδιόκτητο οικόπεδο του ∆ήµου Πάρου, εµβαδού ίσου µε 8.321 m2, το οποίο βρίσκεται στη θέση «Πέπονας» Παροικιάς. Στο ίδιο οικόπεδο λειτουργούν οι ήδη υπάρχουσες µονάδες αφαλάτωσης 2 x 1.250 m3/ηµέρα, οι δεξαµενές θαλασσινού και πόσιµου νερού, τα δύο αντλιοστάσια πόσιµου νερού και συναφείς εγκαταστάσεις ύδρευσης. Η θέση της εγκατάστασης βρίσκεται σε απόσταση 200 m από τη θάλασσα και 500 m από τα όρια του οικισµού της Παροικιάς. Λαµβάνοντας υπόψη την εποχικότητα της ζήτησης επιλέχθηκε η µονάδα να λειτουργεί µε δύο ανεξάρτητες γραµµές προκειµένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για συντηρήσεις, καθαρισµούς, κλπ. Η υδροληψία του θαλασσινού νερού της νέας µονάδας θα γίνεται από τέσσερις υφιστάµενες γεωτρήσεις. Το παραγόµενο νερό θα αποθηκεύεται στις υφιστάµενες δεξαµενές πόσιµου νερού από όπου θα τροφοδοτεί απ’ ευθείας το δίκτυο ύδρευσης της ∆ΕΥΑΠ. Η παραγόµενη άλµη θα αποθηκεύεται σε νέα δεξαµενή αλµόλοιπου που θα κατασκευαστεί, από όπου θα τροφοδοτεί τον υφιστάµενο αγωγό διάθεσης άλµης".

"Ο σχεδιασµός των προτεινόμενων τροποποιήσεων εντοπίζεται εκτός της περιοχής προστασίας"

Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανές και αναφερόμενος στο αν και κατά πόσο το έργο επηρεάζει προστατεόμενες περιοχές, επεσήμανε ότι "το υπό µελέτη έργο θα αναπτυχθεί σε περιοχή εντός των ορίων περιοχής του εθνικού συστήµατος προστατευόµενων περιοχών δικτύου Natura2000. Παρ’ όλα αυτά, ο σχεδιασµός των προτεινόµενων τροποποιήσεων εντοπίζεται εκτός της περιοχής προστασίας. Το µόνο έργο που βρίσκεται εντός της θαλάσσιας περιοχής προστασίας είναι η συνέχιση της λειτουργίας του υφιστάµενου αγωγού διάθεσης αλµόλοιπου, η οποία όµως θα εξακολουθεί να πληροί τις προδιαγραφές της ισχύουσας νοµοθεσίας. Παράλληλα, το εξεταζόµενο έργο δεν διέρχεται από δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις και δεν εµπλέκεται µε οργανωµένους υποδοχείς δραστηριοτήτων, όπως επιχειρηµατικά πάρκα, οργανωµένους υποδοχείς µεταποιητικών και επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων, λατοµικές ζώνες, περιοχές ολοκληρωµένης τουριστικής ανάπτυξης κλπ. Τέλος, τα προτεινόµενα έργα δεν φαίνεται να διέρχονται εντός των ορίων συγκεκριµένων αρχαιολογικών χώρων, ο πλησιέστερος στην εγκατάσταση κηρυγµένος αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος είναι χαρακτηρισµένος ως "Χερσαίος Αρχαιολογικός Χώρος, Ιστορικός Τόπος" είναι η "Παροικιά Πάρου" και απέχει απόσταση περίπου ίση µε 0,5 km".

Συνοπτική περιγραφή του έργου

Τα προτεινόµενα έργα περιλαµβάνουν την προµήθεια, τοποθέτηση και παράδοση σε λειτουργία προκατασκευασµένου, εντός µεταλλικού κτηρίου, συστήµατος αφαλάτωσης θαλασσινού νερού µε ελάχιστη δυναµικότητα παραγωγής πόσιµου νερού 2.500 m3/ηµέρα, µε σκοπό την αντιµετώπιση του προβλήµατος λειψυδρίας που παρουσιάζει η νήσος της Πάρου και συγκεκριµένα η περιοχή της ∆ηµοτικής Κοινότητας Παροικιάς, και ιδιαίτερα κατά τη θερινή τουριστική περίοδο.

Η εγκατάσταση της µονάδας θα γίνει στο ίδιο οικόπεδο που λειτουργούν οι ήδη υπάρχουσες µονάδες αφαλάτωσης, οι δεξαµενές θαλασσινού και ποσίµου νερού, τα δύο αντλιοστάσια πόσιµου νερού και συναφείς εγκαταστάσεις ύδρευσης. Το σύστηµα αφαλάτωσης θα είναι πλήρες, έτοιµο προς λειτουργία τοποθετηµένο εντός µεταλλικού κτηρίου και η λειτουργία της µονάδας θα στηρίζεται στο σύστηµα της αντίστροφης ώσµωσης (Reverse Osmosis, RO) για θαλασσινό νερό.

Στην προµήθεια περιλαµβάνονται επίσης:

1. Το νέο αντλιοστάσιο του θαλασσινού νερού και ο νέος αγωγός µεταφοράς του στο χώρο της µονάδας

2. Νέα δεξαµενή άλµης, αντλιοστάσιο άλµης και οι αγωγοί του

3. Η κατασκευή της βάσης έδρασης από σκυρόδεµα των µονάδων και του µεταλλικού κτηρίου για κάλυψη του εξοπλισµού

4. Ο υποσταθµός ΜΤ/ΧΤ

5. Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος Η/Ζ, κατάλληλης ισχύος

6. Μικρό φωτοβολταϊκό σύστηµα επί του νέου µεταλλικού κτηρίου, της τάξης των 100 kW

7. Βοηθητικός εξοπλισµός, ανταλλακτικά, όπως αυτός αναφέρεται στο σχετικό άρθρο των τεχνικών προδιαγραφών

8. Οι απαιτούµενες σωληνώσεις και τα σχετικά υδραυλικά εξαρτήµατα για τη διασύνδεση των τµηµάτων µεταξύ τους και µε τις παροχές τροφοδοσίας και εξόδων της µονάδας, ώστε να επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία της.

Οφέλη από την υλοποίηση του έργου

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Καραμανές αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχει η συγκεκριμένη επέκταση για το νησί. Συγκεκριμένα, είπε ότι, "οι Κυκλάδες και συγκεκριµένα το νησί της Πάρου συγκαταλέγονται στις πλέον άνυδρες περιοχές της Χώρας. Η αύξηση του πληθυσµού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εξαιτίας του µεγάλου τουριστικού ρεύµατος, οδηγεί σε σηµαντική αύξηση της κατανάλωσης και της ζήτησης σε πόσιµο νερό. Οι περιορισµένοι ποσοτικά και ποιοτικά υδατικοί πόροι του νησιού σε συνδυασµό µε την παρατεταµένη ανοµβρία κατά τη ξηρή περίοδο και την υπεράντληση του υπόγειου υδροφόρου, συµπληρώνουν τους βασικούς παράγοντες για την έλλειψη νερού στη νήσο" ενώ συμπλήρωσε ότι "η λειτουργία της µονάδας ξεκίνησε το 2019, αλλά η ζήτηση αυξάνεται µε γεωµετρική πρόοδο κάθε χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι µεταξύ του 2022 και 2023 η αύξηση που παρουσιάστηκε, ξεπέρασε το 37%. Παράλληλα, η υφιστάµενη αφαλάτωση χρησιµοποιείται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και όχι µόνο κατά τη θερινή περίοδο που είναι αυξηµένος ο τουρισµός. Με βάση την παραπάνω θεώρηση, προκύπτει ότι η κατασκευή έργων παραγωγής, µεταφοράς και διανοµής πόσιµου νερού αποτελεί βασική προτεραιότητα για την επίτευξη βιώσιµης ανάπτυξης στη Πάρο. Συµπερασµατικά, το συγκεκριµένο έργο δεν πρόκειται να προξενήσει κανένα περιβαλλοντικό ή άλλου είδους πρόβληµα στην ευρύτερη περιοχή. Αντιθέτως, η άµεση υλοποίησή του κρίνεται ιδιαίτερα σηµαντική για την εξασφάλιση επάρκειας νερού στην Πάρο, τα επόµενα χρόνια. Προτείνεται η θετική γνωµοδότηση του Τοπικού Συµβουλίου, του ∆ηµοτικού Συµβουλίου και της ∆ηµοτικής επιτροπής, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εν λόγω έργου".