Δημιουργήθηκε "Δημοτική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης" στην Τήνο, που αναλαμβάνει να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων

Νέα εποχή μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών

Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών ήταν κατά κοινή ομολογία ένα πλήγμα για τους Δήμους, καθώς αυτόματα όλες οι αρμοδιότητες που είχαν, πέρασαν στους εκάστοτε Δήμους, επιβαρύνοντάς τους με επιπλέον διαδικασίες που είχαν ως αποτέλεσμα να κάνουν την επίλυση των πιθανών προβλημάτων πολύ πιο δύσκολη και χρονοβόρα.

Κάποια νησιά αντέδρασαν, ζητώντας την επανασύσταση των Σχολικών Επιτροπών, αλλά επειδή κάτι τέτοιο κρίνεται μάλλον απίθανο, στην Τήνο προχώρησαν σε σύσταση και συγκρότηση μίας νέας Επιτροπής με την ονομασία «Δημοτική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της καταργούμενης Σχολικής Επιτροπής.

Π. Τριγώνη: "Η μεγαλύτερη διαφορά είναι αυτές οι Επιτροπές δεν θα διαχειρίζονται πλέον χρήματα"

Η πρόεδρος της νέας Επιτροπής και αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Προστασίας και Δια Βίου Μάθησης, Πηνελόπη Τριγώνη μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη νέα Επιτροπή και τις αρμοδιότητες που ουσιαστικά αναλαμβάνει. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι "δημιουργήσαμε πάλι δύο Επιτροπές, μία Πρωτοβάθμιας και μία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες έχουν ακριβώς τον ίδιο ρόλο που είχαν οι προηγούμενες Επιτροπές του να μαζευόμαστε μία φορά το μήνα και να συζητάμε όλα τα θέμα, όπως τα συζητούσαμε, για τις προμήθειες, για τις αναθέσεις, για να μας λένε τα σχολεία τις ανάγκες τους, απλά αυτές οι Επιτροπές δεν θα διαχειρίζονται πλέον χρήματα. Έχουν περισσότερο συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα για να έχουμε αυτή την επαφή, γιατί η αλήθεια είναι ότι μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, όλοι χάσαμε το προηγούμενο νόημα και τον μπούσουλα που είχαμε και μας πήγαινε τόσο καλά. Βρήκαμε κάποιο τρόπο να λειτουργήσουμε στην αρχή, απλά νομίζω ότι πλέον με την επαφή θεωρώ ότι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Ήταν λογικό με την κατάργηση να θέλουμε λίγο χρόνο για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Πλέον θα απευθυνόμαστε ανάλογα με τις ανάγκες στον Δήμο για να καλυφτούν οι όποιες απαραίτητες προμήθειες".

"Πλέον θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι δεδομένη και έτσι πρέπει να βαδίσουμε"

Παράλληλα, σε ερώτηση αναφορικά με κάποια από τα νησιά των Κυκλάδων που αιτήθηκαν να επανέλθουν σε λειτουργία οι Σχολικές Επιτροπές, η κα Τριγώνη τόνισε ότι "μπορεί κάποια νησιά να το έκαναν και μακάρι να καταφέρουν κάτι με αυτή τη κίνηση, αλλά για μένα όταν κάτι ξεκινάει και ανακοινώνεται, το έχουμε δει στη νεότερη ιστορία ότι γίνεται. Δεν καταργήθηκαν μόνο οι Σχολικές Επιτροπές, καταργήθηκαν όλα τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων. Δεν νομίζω να βγει άκρη, αλλά μακάρι να βγει καθώς λειτουργούσαμε άψογα όσο υπήρχαν. Πλέον θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι δεδομένη και έτσι πρέπει να βαδίσουμε και να κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι μπορούμε για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες. Όπως καταλαβαίνετε όταν ο Δήμος επιβαρύνεται με όλα αυτά, εκ των πραγμάτων γίνεται πιο αργός και στην επίλυση των προβλημάτων αλλά και στις πληρωμές".

Η εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το Δημοτικό Συμβούλιο συστήνει υποχρεωτικά Επιτροπές για θέματα αρμοδιοτήτων των καταργούμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.). Οι Σχολικές Επιτροπές καταργήθηκαν και οι αρμοδιότητες αυτών ασκούνται από την 30η Ιουνίου 2024 από τον Δήμο. Ειδικότερα συστήνονται έως δύο Επιτροπές ή μία Επιτροπή ανά Δημοτική Κοινότητα, αποκλειστικά στους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Στις Επιτροπές αυτές ως πρόεδρος ορίζεται δημοτικός σύμβουλος ή πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, με συναφή με το αντικείμενο της επιτροπής εμπειρία. Υποχρεωτικά μετέχει ένας διευθυντής σχολικής μονάδας Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του οικείου Δήμου ή Δημοτικής Κοινότητας αντίστοιχα, και ένας εκπρόσωπος της αντίστοιχης Ένωσης Γονέων ή όπου δεν υπάρχει, ένας εκπρόσωπος των υφισταμένων Συλλόγων Γονέων, κατά προτεραιότητα μεγέθους σε μαθητικό δυναμικό, με τους αναπληρωτές τους. Κατά τις συνεδριάσεις δε της συγκεκριμένης Επιτροπής, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν μια συγκεκριμένη σχολική μονάδα, δύναται να καλείται επιπλέον ο οικείος διευθυντής. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις συγκρότησης των εν λόγω επιτροπών, θα πρέπει να μνημονεύουν, πέραν του αριθμού (συγκροτούνται από τρία τουλάχιστον μέλη) και των ιδιοτήτων των μελών τους, τις αρμοδιότητες τους καθώς και το έργο για το οποίο συγκροτούνται.

Η ονομασία και οι αρμοδιότητες

Προτάθηκε, από τον Δήμο, η ονομασία της νέας αυτής Επιτροπής να είναι «Δημοτική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» και να έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) Να γνωμοδοτεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τις υπηρεσίες του Δήμου σχετικά με τις ανάγκες θέρμανσης, φωτισμού, ύδρευσης, τηλεφώνου, αποχέτευσης, αγοράς αναλώσιμων υλικών κ.λπ. των σχολείων.

β) Να γνωμοδοτεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τις υπηρεσίες του Δήμου σχετικά με την εκτέλεση έργων για την επισκευή και συντήρηση των αντίστοιχων σχολείων και του κάθε είδους εξοπλισμού τους,

γ) Να εισηγείται προς την διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τον εφοδιασμό από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με έπιπλα και εξοπλιστικά είδη και από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με βιβλία για τις αντίστοιχες σχολικές βιβλιοθήκες.

Τα μέλη που θα αποτελούν την Επιτροπή

Στη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα υπάρχουν 8 μέλη που θα είναι ως εξής:

α) Ένας Δημοτικός Σύμβουλος ως Πρόεδρος της Επιτροπής

β) Ένας Δημοτικός Σύμβουλος από την Πλειοψηφία ως μέλος

γ) Ένας Δημοτικός Σύμβουλος από την Μειοψηφία ως μέλος

δ) Όλοι οι διευθυντές των Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ε) Εκπρόσωπος των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων

στ) Ένας εκπρόσωπος του δεκαπενταμελούς του Γυμνασίου

ζ) Ένας εκπρόσωπος του δεκαπενταμελούς του Γενικού Λυκείου

η) Ένας εκπρόσωπος του δεκαπενταμελούς του Επαγγελματικού Λυκείου

Έπειτα από ψηφοφορία στην Τήνο η Επιτροπή θα αποτελείται, με τακτικά μέλη

α) Την Τριγώνη Πηνελόπη, αντιδήμαρχο Παιδείας, Κοινωνικής Προστασίας και Δια Βίου Μάθησης, ως πρόεδρος

β) Τον Γκίζη Νικόλαο, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

γ) Τον Σιώτο Ιωάννη, δημοτικό σύμβουλο

δ) Όλους τους διευθυντές των Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ε) Εκπρόσωπο των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων

στ)Εκπρόσωπο του δεκαπενταμελούς του Γυμνασίου

ζ)Εκπρόσωπο του δεκαπενταμελούς του Γενικού Λυκείου

η)Εκπρόσωπο του δεκαπενταμελούς του Επαγγελματικού Λυκείου

Και αναπληρωματικά μέλη

α)Τον Κορνάρο Ευάγγελο, αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

β)Τον Μέγκουλα Ιωάννη, δημοτικό σύμβουλο

γ)Τον Σάββαρη Αντώνιο, δημοτικό σύμβουλο